iPad Air 2, iPad Mini 3 si iMac Retina Display – iata TOT CE ADUC NOU

  iPad Air 2, iPad Mini 3 si iMac Retina Display au fost prezentate aseara de catre compania Apple, cele trei produse fiind dezvoltate pentru a ajuta compania americana sa atraga interesul utilizatorilor in perioada sarbatorilor de iarna, cea mai proftabila din anul sau fiscal. Daca ultimul dintre ele poate fi cumparat deja din magazine, cele doua tablete sunt disponibile doar pentru precomanda deocamdata, ele urmand a intra in vanzare din data de 24 octombrie, iar mai jos veti avea detaliile importante despre toate.

iPad Air 2

  iPad Air 2 este denumirea oficiala a noii tablete iPad prezentate in cursul acestei seri de catre compania Apple, ea fiind prezentata intr-o imagine a unui ghid de utilizare al iOS 8 publicat in cursul zilei de ieri in iBookStore. Tim Cook a prezentat iPad Air 2 in cursul serii trecute intr-o conferinta Apple, ea fiind cea mai subtire tableta iPad lansata pana acum, avand doar 6.1 mm grosime, fiind de 2 ori mai subtire decat tableta iPad lansata de catre compania Apple in cursul anului 2010.

iPad Air 2 DESIGN

 

  iPad Air 2 este cu 18% mai subtire decat iPad Air si este prezentata de catre compania Apple drept cea mai subtire tableta existenta pe glob cu o grosime de numai 6.1mm. Noua tableta este disponibila intr-o versiune aurie, asa cum s-a zvonit in numeroase zvonuri publicate, culorile argintie si space grey fiind deasemenea disponibile pentru achizitie din magazinele Apple.

  Noul design aduce o elimnare a butonului Mute/pentru blocarea orientarii ecranului, aduce un design nou pentru butoanele de volum, ele semanand cu cele ale iPhone 6 si iPhone 6 Plus, microfoane repozitionate pentru a inregistra clipuri video cu continut audio mai bun si o regandire a grilajelor difuzoarelor aflate la baza tabletei.

iPad Air 2 ECRAN

 

 

  Dupa cum v-am spus in numeroase randuri pana acum, tableta iPad Air 2 a celor de la Apple are un ecran Retina, Retina Display, de 9.7 inch care pastreaza rezolutia de 2048 x 1536 pixeli a modelului anterior. Spre deosebire de acesta, noua tableta are acum un ecran laminat, exact precum terminalele iPhone, astfel ca LCD-ul, folia multitouch si panoul frontal sunt lipite, intre ele neputand patrunde aer, imaginile afisate fiind mult mai clare decat in cazul modelelor anterioare.

  Mai mult decat atat, ecranul noii tablete este tratat cu o substanta speciala care reduce cu pana la 56% reflexiile, astfel ca veti putea vedea fara probleme imaginile chiar si in momentul in care utilizati tableta in conditii de luminozitate intensa.

iPad Air 2 chip A8X si autonomie de 10 ore

 

  V-am spus in cateva articole ca iPad Air 2 va avea disponibil un chip A8X de 64 de biti, Apple confirmand astazi implementarea sa, el avand 3 miliarde de tranzistori, putere de procesare cu 40% mai mare decat iPad Air, dar si o placa grafica de 2.5 ori mai puternica. In acelasi chip A8X regasim si co-procesorul de miscare M8 disponibil in iPhone 6 si iPhone 6 Plus, ele oferindu-le utilizatorilor nu mai putin de 10 ore de autonomie, adica exact precum orice alta tableta iPad de pana acum.

  Noul chip A8X aduce un co-procesor de miscare M8, dar si un barometru, astfel ca in aplicatiile de fitness, precum cea Sanatate a iOS 8, veti putea masura inclusiv altitudinea sau treptele uracate in interiorul cladirilor. In final iPad Air 2 ar putea avea si 2 GB RAM, insa trebuie sa asteptam ca produsul sa fie efectiv lansat pe piata si dezasamblat pentru a ni se confirma acest lucru.

iPad Air 2 camera

 

  In iPad Air 2 compania Apple a implementat o camera de 8 megapixeli, fata de cea de 5 megapixeli disponibila in iPad Air, ea avand 1.12µ pixeli, aperture f/2.4 si posibilitatea de a inregistra clipuri video Full HD in format 1080p. Noua aplicatie Camera pentru iPad Air 2 este capabila sa inregistreze poze panoramice care au pana la 43 de megapixeli, are disponibila functia Burst Mode pentru inregistrarea a maxim 10 poze pe secunda, are disponibil modulul Timelapse si un timer pentru programarea inregistrarii de poze.

  Mai mult decat atat, iPad Air 2 este capabila sa inregistreze clipuri video slow-motion in format 720p, aici oprindu-se noutatile pentru camera principala. Pentru camera Frontala avem un nou senzor de imagine cu aperture f/2.3, care inregistreaza poze si filme mai clare, inclusiv in conditii de luminozita scazuta deoarece capteaza cu pana la 81% mai multa lumina. Camera principala focalizeaza automat si mai usor fetele utilizatorilor si permite efectuarea de apeluri FaceTime HD cu orice produse Apple compatibile.

iPad Air 2 conectivitate Wi-Fi si 4G

 

 

  Pentru ca vorbim despre un chip A8, compania Apple a implementat in noua sa tableta conectivitate Wi-Fi cu de pana la 2.8 ori mai rapida decat in cazul iPad Air, utilizatorii putand atinge viteze de navigare pe internet sau transfer de date de pana la 866 Mbps. In cazul 4G-ului vorbim despre compatibilitate cu peste 20 de frecvente de pe glob si capacitatea de a atinge viteze de navigare pe internet de pana la 150 Mbps, adica exact ceea ce au disponibil si terminalele iphone 6 si iphone 6 Plus.

Apple SIM  – cartela universala Apple

  O surpriza extremd e interesanta inclusa de catre compania Apple in iPad Air 2 este Apple SIM, sau cartela SIM Apple, aceasta permitand utilizatorilor sa schimbe rapid operatorii de telefonie mobila oricand doresc. Apple SIM este implementat doar in tabletele iPad Air 2 4G comercializate in SUA si dupa cum puteti vedea din imaginea de mai sus, ea ofera optiunea de a alege planuri tarifare de la unul dintre cei 3 mari operatori din tara, fara a avea o cartela a lor introdusa in produs.

  Practic aceasta cartela SIM Apple le permite utilizatorilor sa schimbe rapid planurile tarifare utilizate pentru internet 4G in SUA, Apple oferind optiuni pentru 3 dintre marii operatori americani, ele fiind disponibile in meniul de setari ale tabletei. Includerea Apple SIM in iPad Air 2 va simplifica procesul de folosire a serviciilor unui operator de telefonie mobila, utilizatorii nemaifiind obligati sa ceara o cartela de la acestia si sa ramana cu ea chiar daca nu sunt multumiti.

  Acum americanii vor putea schimba planul tarifar de internet oricand nu sunt satisfacuti de el, totul fara a mai inlocui cartela din tableta. Apple SIM va putea fi extrasa din tableta si inlocuita cu un alt SIM normal.

Touch ID

 

 

  Am aflat din diverse zvonuri ca Apple va implementa Touch ID in iPad Air 2 si iPad Mini 3, iar Phil Schiller a confirmat acest lucru in conferinta Apple de aseara. Touch ID va functiona in noua tableta exact precum in terminalele iPhone, cu exceptia faptului ca nu va fi capabil sa autorizeze plati mobile la POS-uri, deci ne vo rezuma doar la a autoriza platile facute in iTunes Store.

  Din pacate compania Apple nu a implementat un chip NFC pentru a permite autorizarea de plati mobile in magazinele partenere, asa ca folosind un Apple ID vom putea doar sa autorizam plati pentru continut achizitionat din iTunes Store.

PRET si LANSARE

 

  iPad Air 2 este disponibila pentru PRECOMANDA incepand de astazi in Apple Store, in timp ce lansarea oficiala va avea loc pe data de 24 octombrie in peste 30 de tari de pe glob, printre care si Romania. iPad Air 2 va costa 499€ in cea mai ieftina versiune in Romania, cei ed la Orange anuntand in cursul acestei dimineti faptul ca tableta va fi disponibila pentru achizitie in reteaua sa incepand din data de 24 octombrie.

 Impreuna cu cele doua tablete noi compania Apple va mentine in vanzare iPad Mini, iPad Mini 2 si iPad Air, diferenta de pret dintre ele nefiind chiar atat de mare, dupa cum puteti vedea in prima imagine a acestui articol.

iMac Retina Display

 

  Anuntat in diverse zvonuri aparute de-a lungul timpului, iMac Retina Display a fost prezentat in cursul zilei de ieri de catre compania Apple in cadrul conferintei sale care se desfasoara in Cupertino. Dupa cum v-ati dat seama si din articol, noul iMac vine echipat cu un Retina Display ce aduce o rezolutie dubla fata de cea oferita in mod normal de catre iMac-urile originale, insa doar versiunea cu ecran de 27 inch beneficiaza de acest tip de ecran deocamdata.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dlfN4vgzypw&w=400&h=300]

Ecran Retina

 

  Conform companiei Apple, noul ecran de 27 inch al iMac Retina ofera o rezolutie de 5210 x 2880 pixeli pentru vizualizarea imaginilor, fiind PC-ul cu cel mai cea mai mare rezolutie implementata vreodata pentru un ecran de acest tip. Conform companiei Apple, ecranul Retina al noului iMac afiseaza 14.7 milioane de pixeli si este denumit ecran 5K multumita rezolutiei enorme care va afisa orice tip de continut pe intregul ecran la calitate cat se poate de buna.

  iMac Retina Display are un ecran ce ofera cu de pana la 7 ori mai multi pixeli decat un televizor HD, cu 67% mai multi pixeli decat un televizor 4K, si totul intr-o carcasa care are numai 5 mm grosime. Pentru a controla noul ecran compania Apple a implementat un chip numit timing controller, el controland rata de actualizare a informatiilor vizibile pe ecran, astfel incat utilizatorii sa aiba parte de cea mai buna experienta pentru vizualizarea informatiilor.

  Pentru acest ecran compania Apple a implementat noi tehnologii care reduc cu pana la 30% consumul de energie, un nou sistem de iluminare a ecranului fiind utilizat pentru a obtine aceasta performanta cu adevarat interesanta.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jZ5n6sxZyEQ&w=400&h=300]

Procesor, RAM si placa grafica

 

  In iMac Retina Display compania Apple a implementat procesoare quad-core Intel i5 care au o frecventa de lucru de baza de 3.5 GHz, utilizatorii avand optiunea de a alege si procesoare cu viteze de baza de pana la 4 GHz in cazul configuratiilor personalizate. Pe partea grafica Apple ofera placi video AMD Radeon R9 extrem de puternice si necesare pentru a sustine rezolutia 5K a noului ecran fara a genera lag in scroll prin meniuri sau vizualizarea de filme.

  Apple va oferi si 8 GB RAM in noul sau iMac, acesta devenind standardul pentru configuratiile de baza, insa desigur ca utilizatorii vor putea alege si alte optiuni in momentul in care vor cumpara produsul.

Fusion Drive – HDD si SSD

  Fusion Drive este o tehnologie implementata de catre compania Apple in Mac-uri cu mai bine de un an de zile in urma, ea permitand combinarea de HDD-uri normale cu SSD-uri in setp-uri similare RAID-urilor. Pentru noul iMac, Apple ofera Fusion Drive standard de 1 TB si suport pentru Thunderbolt 2, astfel ca utilizatorii vor avea parte de viteze de transfer de date de pana la 1 Gbps cu mediile de stocare capabile sa le atinga.

PRET si LANSARE

 

  iMac Retina Display va avea un pret standard de 2499$ in Apple Store si poate fi cumparat incepand de ieri din magazinele fizice si cele online ale companiei Apple, livrarile incepand din cursul zilei de ieri. Avand in vedere ca doar modelul de 27 inch are noul ecran, Apple va mentine pe piata si vechiul model al iMac la un pret cu 700$ mai mic, dar si versiunea cu ecran de 21.5 inch care costa cu 1400$ mai putin.

iPad Mini 3

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=38rSZIcpp5Q&w=400&h=300]

  iPad Mini 3 a fost prezentata de catre compania Apple, insa fara a avea parte de o prezentare pe scena conferintei in care am vazut deja iPad Air 2, iMac Retina Display si Mac Mini 2014. Noua tableta vine in continuare cu vechiul chip M7 disponibil de peste 1 an de zile, ea pastrand vechea camera de 5 megapixeli oferita de catre Apple in trecut, singura noutate importanta implementata pentru ea fiind Touch ID-ul pentru citirea amprentelor.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=38rSZIcpp5Q&w=400&h=300]

 

  iPad Mini 3 urmeaza sa includa acelasi ecran Retina de 7.9 inch cu rezolutie 2048 x 1536 pixeli, insa nu va beneficia de tehnologiile noi folosite pentru fabricarea ecranului iPad Air 2, din pacate. Practic Apple a ales sa pastreze tot ceea ce are iPad Mini 2 in iPad Mini 3, sa ii aplice un Touch ID si o denumire noua si sa o lanseze pe piata ca un produs semi-nou care va fi comercializat la pretul folosit pentru vechea sa tableta pentru un an de zile.

  Probabil multi vor fi dezamagiti de aceasta decizie a companiei Apple, insa compania avea nevoie de ceva care sa diferentieze tabletele sale, iar aceasta discrepanta in configuratii o va face. iPad Mini 3 va fi disponibila pentru precomanda incepand de maine in Apple Stire, lansarea din Romania urmand a avea loc pe data de 24 octombrie.