Apple Watch – iata costul componentelor

5

Apple Watch cost componente si productie

Apple Watch a fost lansat de catre Apple intr-un val de critici care au acuzat compania americana ca vinde produsul la un pret mult mai mare decat cel de productie, asa ca astazi vedem si prima estimare a costului componentelor. Desi Tim Cook a criticat dur analistii care estimeaza costurile de productie ale diverselor componente ale produselor Apple, iata ca astazi vedem o estimare pentru costurile componentelor Apple Watch.

In imaginea de mai sus puteti vedea costurile de productie pentru fiecare tip de componenta sau grup de componente, la final fiind listate perturile accesoriilor si cel al cutiilor. Cea mai scumpa componenta este ecranul Retina, Apple platind 20.50 de dolari pe ea, insa aici intra si costul controllerului pentru ecranul tactil si al panoului de protectie din ion-X, totalul fiind suficient de mare.

De la ecran trecem la procesorul propriu care costa nu mai putin de 10.20 de dolari, memoria RAM si mediul de stocare flash avand un cost combinat de aproximativ 7.20 dolari, mult mai mic decat si-ar fi imaginat multi. Mergand mai departe trecem la componenta care administreaza transmiterea energiei catre diversele componente ale ceasului, aceasta avand un pret de 5.50 dolari.

Apple Watch cost componente si productie2

Continuand ajungem la costurile componentelor Wi-Fi si Bluetooth, Apple platind doar 3 dolari pentru grupul de chip-uri cumparat de la Broadcom. Trecand acum la chip-urile are controleaza interfata de utilizator + chip-ul NFC, chip-ul audio cu tot de amplificator si controllerul tactil, estimarea analistilor americani este de 5.50 dolari pentru toate componentele cumparate de Apple.

It is fairly typical for a first-generation product rollout to have a higher retail price versus hardware cost,” said Kevin Keller, senior principal analyst-materials and cost benchmarking services for IHS Technology. “While retail prices always tend to decrease over time, the ratio for the Apple Watch is lower than what we saw for the iPhone 6 Plus and other new Apple products, and could be of great benefit to Apple’s bottom line if sales match the interest the Apple Watch has generated.

Pentru accelerometru, giroscop, senzorul pentru lumina ambientala si cel optic cu puls, care detecteaza bataile inimii, compania Apple plateste numai 3 dolari, un pret modic pentru functionalitatea oferita de catre ele. In cazul bateriei de 205 mAh pretul componentei scade la doar 0.8 dolari, deci Apple plateste numai putin peste 3 lei pentru a cumpara bateria Apple Watch.

In final avem costurile cutiei, a bratarilor, a placii logice si a switch-urilor, plus a altor componente accesorii, Apple platindu-le partenerilor sai 16.50 dolari pentru toate acestea. In ceea ce priveste incarcatorul prin inductie, adaptorul, extensia pentru cureaua Sport si ambalajele Apple plateste inca 9 dolari, iar aici se incheie toate estimarile privind componentele ceasului.

To provide electromagnetic shielding, the encapsulated PCB assembly is further treated with a metalized coating deposited over the surface,” Keller added. “This shielding process is used in place of conventional stamped sheet metal shielding, saving a significant amount of space, as well as cutting down slightly on weight.

In total Apple ar plati 83.70 dolari pentru toate componentele Apple Watch si asamblarea, care costa doar 2.5 dolari este inclusa in acel pret, iar aici vorbim despre pretul pentru cel mai ieftin model al Apple Watch Sport, el fiind vandut cu 350 de dolari. Avand in vedere ca nu avem estimari si pentru costurile componentelor Apple Watch din otel inoxidabil, nu putem sti ce bani castiga Apple din acele modele, insa diferenta sigur este mare.

Practic in cazul Apple Watch Sport Apple ramane cu 265.30 dolari la vanzarea fiecarei unitati, aceasta suma acoperind costurile de dezvoltare, transport, promovare si orice alte costuri adiacente, la final fiind extras profitul. Tim Cook a avertizat ca estimarile de acest gen nu iau in calcul chiar toate costurile Apple si ca in cazul unui produs nou profitul este mic, insa este greu de crezut ca Apple ramane cu mai putin de 100 de dolari in profit, iar asta in cel mai rau caz.

Voi ce parere aveti despre aceste costuri ?