Apple plateste 0.2 centi pentru fiecare melodie ascultata gratuita in Apple Music

Apple Music oficial RomaniaApple a fost de acord sa plateasca artistii in perioada de 3 luni in care Apple Music este oferit gratuit pentru utilizatori si astfel a convins 20.000 de case de discuri independente sa ii accepte termenii pentru a adera la noul serviciu de streaming audio.

Pentru fiecare melodie ascultata in aceasta perioada, compania Apple va plati 0.2 centi catre casele de discuri, o suma infima la o prima vedere, dar care poate genera venituri serioase pentru melodiile care se dovedesc a fi extrem de populare in sistemul celor de la Apple.

Pretul este similar cu cel platit de catre Spotify in timpul ascultarii melodiilor prin intermediul sistemului gratuit oferit catre utilizatori, astfel ca nu vorbim despre vreo diferenta in ceea ce ofera Apple artistilor Apple Music si ceea ce ofera concurenta sa.

Separat de cei 0.2 centi platiti pentru melodie, compania Apple va plati inca 0.047 centi pentru fiecare ascultare facuta pentru melodie, astfel ca in total un artist va primi o suma destul de mare daca melodiile sale aduna milioane sau zeci de milioane de ascultari.

For each song that is streamed free, Apple will pay 0.2 cent for the use of recordings, a rate that music executives said was roughly comparable to the free tiers from services like Spotify. This rate does not include a smaller payment for songwriting rights that goes to music publishers; Apple is still negotiating with many publishers over those terms, several publishing companies confirmed on Wednesday.

Practic Apple scoate bani din propriile buzunare pentru a-si tine artistii fericiti si renunta la o parte din profitul pe care il va aduce Apple Music, insa in final tot ea are de castigat deoarece vorbim despre un numar foarte mare de utilizatori interesati de Apple Music.

Cu preturi de 4.99 euro in Romania sau 9.99 dolari in SUA si 2 dolari in India, Apple Music ar putea avea zeci de milioane de abonati in intreaga lume, iar de aici Apple si partenerii sai ar putea castiga sume serioase de bani anual.