Roaming-ul dispare din Europa, iata de cand

Comisia EuropeanaRoaming-ul va fi eliminat in Europa, Comisia Europeana reusind sa convinga Parlamentul European si Consiliul Europei sa fie de acord ca din data de 15 iunie 2017 roaming-ul sa dispara din Europa, insa pana atunci ne asteapta cateva lucruri bune.

Mai exact, din aprilie 2016 preturile pentru roaming urmeaza sa scada, astfel ca un MB de trafic de date va costa 20 de eurocenti, un SMS va costa 6 eurocenti in timp ce un minut de convorbire telefonica va costa 5 eurocenti, schimbarea fiind vazuta ca extrem de utila.

Din 15 iunie 2017 vom putea vorbi la telefon, trimite SMS-uri si naviga pe internet la preturile din tara de origine, indiferent in ce alta tara europeana ne vom afla, insa asta cu anumite limite pentru a preveni abuzurile, astfel ca nu trebuie sa va bucurati foarte tare.

Beneficiul utilizarii serviciilor de telefonie la preturile tarii de origine vor fi limitate pentru o perioada de timp sau trafic/SMS/minute, dupa care operatorul de telefonie din tara de origine va percepe preturi similare cu cele existente pentru serviciile roaming.

Practic roaming-ul dispare si nu prea, asta deoarece vom fi limitati in utilizarea serviciilor, deci daca veti petrece o perioada lunga de timp intr-o alta tara, nu veti avea prea multe de castigat inainte ca preturile de roaming sa fie aplicate pentru noi.

Separat de prevederile pentru telefonie mobila, Comisia Europeana a stabilit ca din 30 aprilie 2016 furnizorii de servicii de internet nu vor putea bloca sau limita accesul la continut sau servicii online, dar nici sa creeze servicii de prioritizare platita pentru acces la continut.

Ceea ce vor putea face operatorii de servicii de internet este sa creeze servicii specializate precum IPTV prin care sa ofere acces prioritizat la vizualizarea de continut, dar asta numai daca sistemul nu afecteaza utilizatorii obisnuiti, deci infrastructura ar trebui dublata.

Acestea fiind spuse, avem parte de vesti bune, cu limite, asa ca ramane de vazut cum vor fi ele primite.