Prima Pagina Apple Apple forteaza Samsung si TSMC sa-i ofere preturi bune pentru productia chip-urilor...

Apple forteaza Samsung si TSMC sa-i ofere preturi bune pentru productia chip-urilor A9

productie chip A9Samsung si TSMC sunt principalii producatori de chip-uri A9 pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus, iar compania Apple incearca sa obtina preturi cat mai bune pentru noua componenta a terminalelor sale.

In aceasta idee, Apple a cerut de la Samsung si TSMC o reducere a preturilor de productie ale chip-urilor A9 produse folosind un proces de fabricatie de 14nm FinFET, iar coreenii par sa fie dispusi sa faca productia la un pret mai mic, in timp ce TSMC nu doreste sa-si scada preturile.

Majoritatea capacitatii de productie a TSMC pentru chip-uri de 14nm FinFET a fost creata special pentru Apple, mai exact pentru chip-ul A9X, iar daca cei din Cupertino vor decide sa reduca cu pana la o treime comenzile de componente, atunci taiwanezii au o mare problema.

Anul trecut TSMC a fost ales ca producator principal de chip-uri A8 si A8X pentru iPhone, iPad si iPod Touch, iar anul acesta se specula ca ar putea avea parte de intaietate pentru productia de chip-uri A9 si A9X, insa se pare ca Apple incearca sa profite de pozitia sa pentru a obtine preturi bune.

Apple is requesting price cuts from its A9 chip suppliers Samsung Electronics and TSMC. Samsung has agreed to offer price discounts, and will even provide Apple with almost-free backend services for the A9 chips. TSMC is inclined to refuse to drop prices which could result in a cutback in A9 chip orders, the sources noted.

Desi compania Apple incearca de ani de zile sa scape de dependeta de Samsung in ceea ce priveste fabricarea de chip-uri pentru iDevice-uri, iata ca in 2015 lucrurile nu se vor schimba, Apple cautand producatorul care ii ofera cele mai bune preturi pentru componente.

Acestea fiind spuse, Samsung ar putea deveni in 2015 principalul producator de chip-uri A9 si A9X pentru iPhone 6S, iPhone 6S Plus si tabletele iPad din moment ce este singurul dintre cei doi parteneri dispusi sa ofere reduceri de preturi pentru productie.

 • Viorel Predatorul

  Mereu m-am întrebat de ce continuă Samsung parteneriatul cu Apple, având în vedere dependența uriașă pe care o au cele două companii una față de cealaltă. Cred că răspunsul ține de decizia lui Samsung și nu de cea a lui Apple: Samsung preferă să fie principalul furnizor pentru Apple și în general pentru întreaga piață, tocmai pentru a nu da posibilitatea altor competitori de semiconductoare să se dezvolte. Acum, TSMC rămâne fără gaz, nu are resurse pentru dezvoltare și cercetare, așa încât Samsung rămâne în continuare principalul jucător pe piață.
  La fel și cu display-urile AMOLED: Samsung ar fi principalul furnizor de ecrane în detrimentul LG, sau a altora.

  Apple nu poate renunța la Samsung, pentru că nevoile de producție sunt peste ceea ce poate oferi oricare alt competitor. Doar Samsung are capacități de producție pe măsură apetitului Apple. În plus, Samsung (cu bune și cu rele) are tehnologii noi.

 • Srb Srb

  Samsung e singura companie care poate produce atatea chipuri pentru iPhone. Probabil pentru alte componente mai putin cele iphone ar putea renunta la samsung pt ca nu vand atat de mult (mac/ipad/ipod etc)

 • sorin

  Cred ca iPhone nu ar exista fara Samsung – reciproca nu este valabila . Deci tehnologia sta in mana Samsung si nu a Apple .

 • Srb Srb

  sa nu exageram, daca nu ar fi existat samsung,Apple nu ar vinde atatea iphone si cam atat. Tot timpul cumva Apple a avut mai mult de 1 partener pt fiecare componenta, doar ca samsung le permite in data lansarii sa aibe multe unitati disponibile, altfel ar trebui din luna Mai sa inceapa producerea ca sa aibe unitatile pe care le are cu ajutorul lor(Samsung)
  Cu samsung vreau sa zic Apple castiga mult timp, se si vede ca abia spre sf August isi permit sa inceapa productia

 • iTu

  Haha ce discutii comice, voi aveti impresia ca apple si samsung au ca unii aici probleme personale? Pe amandoua firme cum e si normal ii intereseaza sa faca bani si atata timp cat samsung poate sa produca componente la pretul dorit de apple, tsmc se cam duce in cap ceea ce nu ar fi bine ptr apple in viitor ca ar depinde numai de samsung.