Live Photos – parerea mea

Live Photos parerea meaLive Photos este una dintre noile functii ale iPhone 6S si iPhone 6S Plus care este intens promovata de catre compania Apple impreuna cu 3D Touch, marketing-ul celor din Cupertino prezentand-o ca o adevarata inventie.

Desi multi au fost facinati de catre functia Live Photos, in realitate nu avem nimic inovator aici, ci doar o variatie e Motion JPEG, adica o poza si un clip video “lipite” pentru a forma o poza animata pe care nu o veti putea partaja altundeva decat pe un iPhone, iPad sau iPod Touch.

Principala problema a Live Photos sta in faptul ca functia inregistreaza 1.5 secunde inainte de a apasa butonul de inregistrare a pozei si 1.5 secunde dupa apasarea butonului, majoritatea utilizatorilor nestiind cum sa le faca deoarece miscarea terminalului dupa apasarea butonului distruge poza.

Da, daca faceti o Live Photo va trebui sa tineti terminalul nemiscat inca 1.5 secunde dupa inregistrare, altfel veti vedea un final cu obiectivul indepartandu-se de subiect, dar aceasta este doar o parte din problema pe care o are inregistrarea de poze in acest format.

Daca din vreun motiv sau altul subiectul vostru se misca prea rapid, in poze veti vedea doar franturi ale miscarilor sale, rezultatul fiind departe de a fi dezirabil si pe mine Live Photos m-a “pierdut” inca de la primele poze facute folosind aceasta noua functie.

Ca sa fiu complet sincer, ori inregistrati un clip video de 3 secunde, ori faceti o Live Photo, rezultatul va fi aproximativ acelasi, diferenta fiind ca acel clip video poate fi partajat oriunde si oricand si va avea o calitate mult mai buna decat pozele Apple care au rezolutia 960 x 720 pixeli, mult mai mica decat cea 4K sau 1080p a clipurilor video.

Din punctul meu de vedere Live Photos este absolut nimic altceva decat marketing al companiei Apple, o functie fara vreo utilitate sau fara vreun viitor pe care nu ma vad folosind-o mai departe de testele facute pana acum.