Eroarea 53 care blocheaza iPhone si cum se rezolva

Eroarea 53 aparuta pe iPhone este una dintre problemele majore intalnite de catre foarte multi utilizatori, in special cei care detin iPhone 6, ea aparand dupa actualizarea la cea mai recenta versiune a sistemului de operare, indiferent despre ce versiune a iOS 9 vorbim.

Eroarea 53 este raportata ca fiind afisata pe unele terminale iPhone imediat dupa actualizarea la cea mai recenta versiune a iOS 9, insa doar dispozitivele care au fost reparate de catre un service neautorizat ar fi afectate de catre aceasta problema ce tine utilizatorii ocupati.

Cauza erorii 53

Conform celor care au descoperit eroarea 53 pe ecranul iPhone dupa actualizarea la cea mai recenta versiune a iOS 9, terminalele lor au fost reparate la service-uri neautorizate, mai exact au avut butoanele Home reparate sau inlocuite(separat sau impreuna cu inlocuirea unui ecran), procedura implicand manipularea Touch ID.

Eroarea 53 apare imediat dupa instalarea actualizarii si conform celor de la Apple, ea are legatura cu cititorul de amprente legat de senzorul Touch ID, orice interventie facuta asupra sa declansand o masura de securitate a iOS 9 care blocheaza complet terminalul iPhone si il face imposibil de utilizat.

When an iPhone is serviced by an unauthorised repair provider, faulty screens or other invalid components that affect the touch ID sensor could cause the check to fail if the pairing cannot be validated. With a subsequent update or restore, additional security checks result in an ‘error 53’ being displayed … If a customer encounters an unrecoverable error 53, we recommend contacting Apple support.

Cei de la Apple confirma existenta erorii 53 si sustin ca ea apare doar in situatia in care un iPhone a fost reparat de un service neautorizat si s-a intervenit asupra Touch ID, fie ca este vorba de o simpla schimbare a ecranului impreauna cu butonul Home, despre o schimbare sau reparare a butonului Home sau o tentativa de a inlocui cititorul de amprente.

Pana acum se pare ca doar cei care au reparat terminalele intr-una dintre situatiile de mai sus, in special iPhone 6, au avut eroarea 53 afisata pe ecranele dispozitivelor, ele blocandu-se complet si fiind imposibil de utilziat in continuare.

Rezolvare eroare 53

In momentul in care eroarea 53 apare pe ecranul unui iPhone, puteti arunca acel dispozitiv la gunoi deoarece el nu mai poate fi reparat si Apple va refuza sa il repare sau sa il inlocuiasca, deoarece considera ca asupra sa s-a intervenit in mod neautorizat, garantia fiind anulata.

Practic eroarea 53 are menirea de a bloca complet un iPhone astfel incat el sa nu mai poata fi utilizat, toate datele din el fiind imposibil de accesat, deci practic le veti pierde complet fara posibilitatea de a le mai recupera, chiar si cerand ajutorul Apple.

Dupa afisarea erorii 53 iPhone-ul este blocat in totalitate fara a mai reponi si fara a mai permite reinstalarea sistemului de operare, singura posibila metoda de a recupera datele implicand scoaterea mediului de stocare pentru decriptare, insa sansele sunt foarte mici.

Apple si eroarea 53

Dupa cum am spus mai sus, eroarea 53 este practic un sistem de siguranta implementat de catre compania Apple in iOS 9 pentru iPhone pentru a proteja datele utilizatorilor in cazul in care cineva incearca sa le inlocuiasca cititorul de amprente, insa problema este ca el se declanseaza si in situatiile in care aceasta operatiune nu are loc.

Foarte multe persoane, inclusiv unii jurnalisti faimosi, au sustinut ca dupa interventua asupra butonului Home al unui iPhone la un service neautorizat au fost intampinati de eroarea 53 dupa actualizarea terminalului la cea mai recenta versiune a iOS 9, dispozitivele blocandu-se complet.

We protect fingerprint data using a secure enclave, which is uniquely paired to the touch ID sensor. When iPhone is serviced by an authorised Apple service provider or Apple retail store for changes that affect the touch ID sensor, the pairing is re-validated. This check ensures the device and the iOS features related to touch ID remain secure. Without this unique pairing, a malicious touch ID sensor could be substituted, thereby gaining access to the secure enclave. When iOS detects that the pairing fails, touch ID, including Apple Pay, is disabled so the device remains secure.

Terminalele pot functiona chiar si timp de cateva luni de zile inainte ca eroarea 53 sa fie afisata si dispozitivul sa fie blocat, iar din cate se pare, nu toate terminalele sunt afectate, asa ca nimeni nu va poate spune cu certitudine ca un iPhone reparat la un service neautorizat poate fi afectat.

Concluzie

Daca interveniti asupra butonului Home si/sau a Touch ID ale unui iPhone la un service neautorizat exista posibilitatea ca el sa afiseze eroarea 53 dupa o actualizare la iOS 9 si sa se blocheze complet astfel incat sa nu mai poata fi utilizat.

Deocamdata doar in cauza interventiei asupra butonului Home impreuna sau separat de inlocuirea ecranului sau a unei tentative de a repara sau inlocui Touch ID apare problema, asa ca in alte situatii nu ar trebui sa fiti afectati.

Acum sunt curios cati dintre voi au intampinat eroarea 53.

45 COMENTARII

  1. Eu am banda flex de la touch id rupta , nu din cauza service-ului ci din cauza ultilizarii frecvente. Am dat update (prin itunes) de la 9.1 la 9.2.1 si mi-a dat eroarea 53 care este practic de nerezolvat fara butonul original, pe care il am dar este rupt. Iphone 6 sta in sertar!

  2. Nici un service autorizat nu poate rezolva asta,bineinteles in anumite conditii.
    Daca de exemplu ai cititorul de amprenta defect,din cine stie ce cauze sau motive,nici macar un service autorizat nu poate rezolva asta.
    In garantie probabil schimba telefonul cu totul insa dupa garantie, PA!
    Alt telefon.
    Poti evita asta daca stii despre ce e vorba.
    Nu mai faci update,ramai pentru totdeauna la versiunea ce o are telefonul in momentul cand “dispare” cititorul original.
    Totusi este posibil ca in viitor sa apara vreo solutie pentru cei ce inca mai au originalul.

  3. Eroarea 53 vine odata cu ios 9 , posibil ca vreun nou update sa nu mai verifice touch id-ul , sau cine stie poate in ios 10 beta 1 sa speram cel putin!

  4. @NicKel ultilizare frecventa e putin spus :)))) , deoarece touch id-ul facea figuri prin decembrie, posibil de la frig, umezeala sau condens. Am tot apasat tare pe el, tot functiona , din ce in ce mai putin pana sa rupt :)))

  5. Iphone 6 cumparat de la Altex, s-a stricat casca, telefonul mi-a fost schimbat in service autorizat Apple, dupa 1 an jumate pe telefonul schimbat, fara nicio interventie in alt service la update surpriza: eroare 53. Service-ul Apple mi-a spus ca nu mai au ce sa-i faca. Am mers la Altex pt. ca tel. beneficia de 24 de luni de garantie si surpriza, dupa o saptamana in service-ul lor am primit acelasi telefon care functiona perfect…dupa o luna telefonul este iar in service-ul Altex cu amprenta defecta :)))

  6. probabil este facut special pt cei ce fura si merg la service neautorizat sa scimbe “parola” cine mai are asa ceva?

  7. Se pare ca în momentul în care îți cumperi un iphone,tu dai banii și primești aparatul…dar pentru a-l putea folosi în adevăratul sens al cuvântului, trebuie sa te supui totuși unor “conditii”.Ce treaba au cei de la Apple unde îmi repar eu telefonul?Sa fim serioși, chestia ăsta cu blocarea e absurda…e cam ca și la opțiunile cu minute nelimitate. ..

  8. Eu am pățit așa ceva si am reușit sa i-l repar după îndelungi căutări pe net si mai ales pe la chinezi Menționez ca după Reparatie amprenta ne mai funcționează reparația conta in schimbarea de banda de la touch către ecran eu am schimbat-o cu tot cu plăcuta .

  9. Se pare ca am aflat rezolvarea problemei. Cei care au reușit sa repare iphonul probabil au avu eroare 53.0.1 de s-a mai putut rezolva acea problema

    Cum sa scri ca si titlu rezolvarea problemei cand mai jos scri ca nu exista

  10. Eroarea este veche, eu am primit eroarea asta la 1 săptămana dupa ce am cumpărat telefonul adica prin luna 10.2014, la prima actualizare de soft. Am trimis tel la Istyle si mi-au dat altul nou

  11. se schimba total telefonul atat timp cat mai este in garantie, sau daca prezinta aceleasi simptome ca in cei 2 ani de zile de garantie chiar si dupa acea perioada se poate schimba pt aceleasi vicii.

  12. Salut, ideea este urmatoarea, daca vreau sa schimb ecranul pt ca este spart dar pastrez tuch-ID original mai exista riscul sa apara eroarea?

  13. Scoateti conectorul touch id .reinstaleaza ios-ul ,dupa finalizare pune conectorul inapoi.done..daca nu schimba flexcable si curata senzorul .done.rezolvare eroare

  14. hai noroc ! daca am un iphone 6 plus si am luat o placa de baza care are butonul gold dar telefonul meu este space gray si as vrea sa pun butonul de space gray pe acea placa de baza daca nu dau update sau restore risc sa apara eroare ?

  15. Explicația e foarte simplă. Apple fabrică mainboard-ul pereche cu butonul Home TouchID. Când iOS-ul 9 detectează un TouchID, altul decât cel “împerecheat” cu chip-ul enclavă de pe placa de bază, îți servește eroarea 53. În cazul tău, atâta timp cât nu vei înlocui TouchID-ul original, nu o să fie nicio problemă. Asta cu speranța că “tehnicianul” care-ți va schimba ecranul este priceput și atent, după cum bine zice @zaonero:disqus

  16. Ai verificat, sau e doar o simplă presupunere? Eu tind să cred că Apple s-a gândit și la asta. Dar dacă greșesc, scuze. Bucuria celor care se ocupă cu “recarosarea” 😀

  17. Salut, ideea este urmatoarea, daca vreau sa schimb ecranul pt ca este spart dar pastrez tuch-ID original mai exista riscul sa apara eroarea?

  18. Salut. Am si eu o intrebare pe tema error 53. Vara trecuta (iulie cred) am schimbat display-ul la iphone 6. Din pacate nu mai tin foarte bine minte, dar din cate stiu in iulie 2015 era ios 8.3 sau .4 cel mai recent. Acum sunt pe ios 9.2. Intrebarea mea e: am I safe? Sau chestia cu error 53 apare numa la update la 9.2.1 ca unele situri zic ca “the latest update” ar fi de vina, altele zic ca orice versiune de ios 9. Ai cumva idee daca facand update de la 9.2 la 9.2.1 exista posibilitatea sa imi brickui telefonu? Sau daca se punea problema de asa ceva, trebuia sa fie deja brickuit?

  19. @zaone, este safe daca inlocuiesc bateria la o cunostinta care se pricepe? Ideea e ca mi-a mai schimbat si ecranul si bateria, deci se pricepe. Ar fi si mai safe daca as dezactiva touch id? Mentionez ca am un 5s.

  20. Eu cred ca este o măgărie direct de la Apple. Ai șterge date , blocare telefon, găsire telefon. La ce mai trebuia si asta ?
    E o prostie dacă folosești mai mult butonul home si s-a stricat si nu mai ai garanție e Pa. Majoritatea au iOS 9. O sa ajungem sa folosim iPhon-ul ca pe cel de fix. O sa-l ținem in casa. Sa nu cumva sa cada sau sa se lovească de vor cheie in buzunar. Părerea mea este ca sunt prea multe iPhone-uri in toată lumea si nici nu prea mai se vând. Trebuie sa se mai rărească ca sa înceapă iar vânzarile.

  21. daca am facut in trecut update la 9.2 apoi 9.2.1 si respectiv 9.3 beta 1 inseamna ca nu sunt afectat de aceasta eroare? doresc sa bag beta 3 sa l testez insa imi este putin frica….,.,.,.,

  22. daca ii fac restore cu display-ul scos mai da eroare 53?
    Am un iphone 6 care da eroarea 53 si ma gandeam sa ii scot display-ul poate nu mai da eroare