Eroarea 53 care blocheaza iPhone si cum se rezolva

Eroarea 53 aparuta pe iPhone este una dintre problemele majore intalnite de catre foarte multi utilizatori, in special cei care detin iPhone 6, ea aparand dupa actualizarea la cea mai recenta versiune a sistemului de operare, indiferent despre ce versiune a iOS 9 vorbim.

Eroarea 53 este raportata ca fiind afisata pe unele terminale iPhone imediat dupa actualizarea la cea mai recenta versiune a iOS 9, insa doar dispozitivele care au fost reparate de catre un service neautorizat ar fi afectate de catre aceasta problema ce tine utilizatorii ocupati.

Cauza erorii 53

Conform celor care au descoperit eroarea 53 pe ecranul iPhone dupa actualizarea la cea mai recenta versiune a iOS 9, terminalele lor au fost reparate la service-uri neautorizate, mai exact au avut butoanele Home reparate sau inlocuite(separat sau impreuna cu inlocuirea unui ecran), procedura implicand manipularea Touch ID.

Eroarea 53 apare imediat dupa instalarea actualizarii si conform celor de la Apple, ea are legatura cu cititorul de amprente legat de senzorul Touch ID, orice interventie facuta asupra sa declansand o masura de securitate a iOS 9 care blocheaza complet terminalul iPhone si il face imposibil de utilizat.

When an iPhone is serviced by an unauthorised repair provider, faulty screens or other invalid components that affect the touch ID sensor could cause the check to fail if the pairing cannot be validated. With a subsequent update or restore, additional security checks result in an ‘error 53’ being displayed … If a customer encounters an unrecoverable error 53, we recommend contacting Apple support.

Cei de la Apple confirma existenta erorii 53 si sustin ca ea apare doar in situatia in care un iPhone a fost reparat de un service neautorizat si s-a intervenit asupra Touch ID, fie ca este vorba de o simpla schimbare a ecranului impreauna cu butonul Home, despre o schimbare sau reparare a butonului Home sau o tentativa de a inlocui cititorul de amprente.

Pana acum se pare ca doar cei care au reparat terminalele intr-una dintre situatiile de mai sus, in special iPhone 6, au avut eroarea 53 afisata pe ecranele dispozitivelor, ele blocandu-se complet si fiind imposibil de utilziat in continuare.

Rezolvare eroare 53

In momentul in care eroarea 53 apare pe ecranul unui iPhone, puteti arunca acel dispozitiv la gunoi deoarece el nu mai poate fi reparat si Apple va refuza sa il repare sau sa il inlocuiasca, deoarece considera ca asupra sa s-a intervenit in mod neautorizat, garantia fiind anulata.

Practic eroarea 53 are menirea de a bloca complet un iPhone astfel incat el sa nu mai poata fi utilizat, toate datele din el fiind imposibil de accesat, deci practic le veti pierde complet fara posibilitatea de a le mai recupera, chiar si cerand ajutorul Apple.

Dupa afisarea erorii 53 iPhone-ul este blocat in totalitate fara a mai reponi si fara a mai permite reinstalarea sistemului de operare, singura posibila metoda de a recupera datele implicand scoaterea mediului de stocare pentru decriptare, insa sansele sunt foarte mici.

Apple si eroarea 53

Dupa cum am spus mai sus, eroarea 53 este practic un sistem de siguranta implementat de catre compania Apple in iOS 9 pentru iPhone pentru a proteja datele utilizatorilor in cazul in care cineva incearca sa le inlocuiasca cititorul de amprente, insa problema este ca el se declanseaza si in situatiile in care aceasta operatiune nu are loc.

Foarte multe persoane, inclusiv unii jurnalisti faimosi, au sustinut ca dupa interventua asupra butonului Home al unui iPhone la un service neautorizat au fost intampinati de eroarea 53 dupa actualizarea terminalului la cea mai recenta versiune a iOS 9, dispozitivele blocandu-se complet.

We protect fingerprint data using a secure enclave, which is uniquely paired to the touch ID sensor. When iPhone is serviced by an authorised Apple service provider or Apple retail store for changes that affect the touch ID sensor, the pairing is re-validated. This check ensures the device and the iOS features related to touch ID remain secure. Without this unique pairing, a malicious touch ID sensor could be substituted, thereby gaining access to the secure enclave. When iOS detects that the pairing fails, touch ID, including Apple Pay, is disabled so the device remains secure.

Terminalele pot functiona chiar si timp de cateva luni de zile inainte ca eroarea 53 sa fie afisata si dispozitivul sa fie blocat, iar din cate se pare, nu toate terminalele sunt afectate, asa ca nimeni nu va poate spune cu certitudine ca un iPhone reparat la un service neautorizat poate fi afectat.

Concluzie

Daca interveniti asupra butonului Home si/sau a Touch ID ale unui iPhone la un service neautorizat exista posibilitatea ca el sa afiseze eroarea 53 dupa o actualizare la iOS 9 si sa se blocheze complet astfel incat sa nu mai poata fi utilizat.

Deocamdata doar in cauza interventiei asupra butonului Home impreuna sau separat de inlocuirea ecranului sau a unei tentative de a repara sau inlocui Touch ID apare problema, asa ca in alte situatii nu ar trebui sa fiti afectati.

Acum sunt curios cati dintre voi au intampinat eroarea 53.