Apple: FBI si-a compromis sansele de a decripta iPhone-ul teroristilor

Dupa ce Ministerul de Justitie din SUA a acuzat Apple de faptul ca refuzul a ajuta FBI este doar o strategie de marketing, cei din Cupertino au oferit un raspuns prin care dau vina pe FBI pentru reducerea sanselor de a decripta smartphone-ul.

Apple afirma ca Ministerul de Justitie din SUA incalca legile privind drepturile si libertatile cetatenilor americani, insa a afirmat deasemenea si ca ea nu ar fi spus vreodata ca deblocarea acelui terminal ar fi posibila din punct de vedere tehnic.

Mai mult decat atat, Apple sustine ca Apple ID-ul folosit de catre teroristi cu acel iPhone pentru care se cere deblocarea ar fi fost schimbat la mai putin de 24 de ore dupa ce terminalul a intrat in posesia FBI, deci teoretic agentia ar fi accesat deja datele din dispozitiv.

Apple continua spunand ca daca acel Apple ID nu ar fi fost schimbat, atunci s-ar fi putut accesa datele unui backup existent in terminal, insa in situatia de fata acest lucru nu mai este posibil, dar conform informatiilor Apple, FBI ar fi accesat deja datele, desi sustine contrariul.

The Apple ID passcode linked to the iPhone belonging to one of the San Bernardino terrorists was changed less than 24 hours after the government took possession of the device, senior Apple executives said Friday. If that hadn’t happened, Apple said, a backup of the information the government was seeking may have been accessible… The executives said the company had been in regular discussions with the government since early January, and that it proposed four different ways to recover the information the government is interested in without building a back door. One of those methods would have involved connecting the phone to a known wifi network.

Pe de alta parte, Apple spune ca decizia sa de a refuza FBI are la baza dragostea fata de tara si dorinta de a nu incalca drepturile si libertatile cetatenilor doar pentru ca o agentie federala americana doreste acest lucru si are suportul justitiei.

Totusi, daca FBI a schimbat Apple ID-ul dupa ce a avut iPhone-ul in posesie, atunci este clar ca acest scandal are la baza doar dorinta de a obtine o portita de acces in iOS si iPhone-ul teroristilor este folosit doar pentru a distrage atentia de la motivele reale ale agentiei.