FBI, greseala care a generat un scandal imens cu Apple

Saptamana trecuta intre FBI si Apple a pornit un scandal care ar putea afecta intr-o foarte mare masura securitatea viitoarelor terminale iPhone sau chiar a viitoarelor smartphone-uri, Tim Cook refuzand sa ajute FBI sa deblocheze un iPhone folosit de catre doi teroristi intr-un atac armat ce a avut loc in sUA.

Apple a explicat faptul ca FBI si-a compromis sansele de a debloca acel iPhone deoarece a schimbat Apple ID-ul folosit pe el la mai putin de o zi dupa ce terminalul a intrat in posesia autoritatilor, lucru recunoscut mai tarziu de catre directorul FBI.

FBI a cerut politiei locale din San Bernadino sa reseteze parola Apple ID-ului folosit in acel iPhone, iar autoritatile au reusit sa recupereze backup-uri din iCloud pentru acel terminal pana in data de 19 octombrie, insa intre acel punct si ziua atacului din 2 decembrie nu exista alte backup-uri.

Apple spune ca nu mai poate debloca acel iPhone pentru ca i s-a schimbat Apple ID-ul, insa cei de la FBI insista ca trebuie sa existe cooperare pentru a accesa datele care mai sunt disponibile in acel iPhone, agentia federala fiind convinsa ca exista informatii pe care nu le-a accesat prin acele backup-uri.

Through previous testing, we know that direct data extraction from an iOS device often provides more data than an iCloud backup contains. Even if the password had not been changed and Apple could have turned on the auto-backup and loaded it to the cloud, there might be information on the phone that would not be accessible without Apple’s assistance as required by the All Writs Act order, since the iCloud backup does not contain everything on an iPhone. As the government’s pleadings state, the government’s objective was, and still is, to extract as much evidence as possible from the phone.

FBI este convins ca schimbarea Apple ID-ului nu poate afecta posibilitatea ca Apple sa deblocheze acel iPhone si sustine ca nu doreste o portita de acces in intregul iOS, ci doar acces la datele disponibile in respectivul iPhone.

AVand in vedere intrega controversa, ramane de vazut daca FBI va obtine acces la datele din acel iPhone cu ajutorul Apple, suportul pe care cei din Cupertino il primesc in momentul de fata oferindu-le increderea ca vor razbi in razboiul cu FBI si guvernul SUA.