Un judecator din New York hotaraste ca Apple nu poate fi fortata sa deblocheze iPhone

Apple a inregistrat o prima victorie in razboiul cu FBI, un judecator din New York care prezideaza un caz in care autoritatile au cerut deblocarea unui iPhone folosit de catre un traficant de droguri, luand decizia ca Apple nu poate fi obligata sa deblocheze respectivul terminal.

Acesta este unul dintre cele 12 cazuri in care Ministerul de Justitie din SUA cere deblocarea de terminale iPhone, judecatorul afirmand ca autoriatile nu au prezentat suficiente argumente care sa sustina ca legislatia actuala din SUA le ofera posibilitatea de a obliga Apple sa compromita securitate iOS pentru a le debloca iPhone-ui.

Mai mult decat atat, judecatorul sustine ca modul in care interpreteaza autoritatile americane legea in baza carora cer deblocarea este neconstitutionala iar decizia data de catre el ar putea fi anulata la Curtea Suprema de Justitie.

Fara sa se opreasca acolo, judecatorul spune ca legea in sine este prea veche si ca ar trebui actualizata pentru situatiile actuale, el afirmand ca aceste cazuri care implica tehnologia nu ar trebui judecate in baza unei legi vechi de peste 200 de ani.

I conclude that under the circumstances of this case, the government has failed to establish either that the AWA permits the relief it seeks or that, even if such an order is authorized, the discretionary factors I must consider weigh in favor of granting the motion. After reviewing the facts in the record and the parties’ arguments, I conclude that none of those factors justifies imposing on Apple the obligation to assist the government’s investigation against its will.

Aceasta este prima oara cand un judecator ia partea Apple intr-un proces in care Apple si FBI sunt implicate, insa ea ar putea fi baza unor decizii similare date de catre alti judecatori care trebuie sa ia decizii cu privirere la situatii asemanatoare.