Apple este cel mai mare platitor de taxe de pe planeta

Apple este cel mai mare platitor de taxe si impozite de pe planeta sau cel putin asta sustin reprezentantii celor din Cupertino, o afirmatie publica fiind facuta in fata parlamentarilor europeni care au dorit sa afle ce fel de facilitati fiscale are Apple in Europa.

Conform reprezentantilor sai, compania Apple a platit in 2015 impozite in valoare de 13.2 miliarde de dolari pentru incasarile si profitul inregistrate in diverse zone de pe planeta, americanii sustinand ca vorbim despre o rata de taxare de 36.4%.

Avand in vedere ca Apple a inregistrat incasari de peste 230 de miliarde de dolari in cursul anului 2015, suma platita ca si taxe este in realitate mai mica de 5% din totalul incasarilor, astfel ca e putin probabil ca ea sa conteze chiar atat de mult la profitul de zeci de miliarde de dolari inregistrat.

In ciuda faptului ca a divulgat suma totala de impozite platite in 2015, compania Apple a refuzat sa ofere detalii cu privire la aranjamentul financiar pe care il are cu guvernul irlandez pentru a plati impozite mai mici pe incasarile si profitul inregistrate pentru vanzarile in Europa.

Apple is the largest taxpayer in the world. In 2015 we paid 13.2 billion dollars in taxes worldwide, which is an effective tax rate of 36.4%. Those are confidential. When country-by-country reporting will become mandatory, we will of course follow.