Apple sustine ca nu beneficiaza de facilitati fiscale ilegale in Europa

Ieri v-am spus ca reprezentanti ai Apple si ai altor companii IT vor fi interogati de catre parlamentarii europeni cu privire la facilitatile fiscale de care ei beneficiaza in momentul de fata in Europa, sedinta comisiei pentru fiscalitate dezvaluind cateva informatii interesante ieri.

Cathy Kearney, vicepresedintele european al subsidiarei Apple care inregistreaza toate vanzarile din Europa, a fost prezenta la aceasta sedinta si a vorbit in numele companiei americane, ea oferind detalii despre facilitatile fiscale de care beneficiaza Apple si legalitatea lor.

Conform lui Kearney, Apple nu ar beneficia de ajutor de stat ilegal pentru a-si desfasura activitatea in Irlanda, desi plateste taxe pe profit de 6 ori mai mici decat alte companii, iar compania americana va ramane in tara indiferent daca va fi obligata sa plateasca retroactiv taxe sau nu.

Apple sustine ca a platit fiecare eurocent pe care-l datoreaza ca si taxe in Irlanda, ea nefiind de parere ca primeste vreun ajutor ilegal din partea statului, afirmand ca alte companii beneficiaza de beneficii similare nu doar in Irlanda, ci si in alte state europene.

We feel that we’ve paid every cent of tax that is due in Ireland. We don’t feel that there has been state aid involved and I suppose we look forward to that outcome happening at the end of the day and being vindicated in that way. I would say that the Irish government also agrees with that view.

Investigatia Comisiei Europene in ceea ce priveste aranjamentele fiscale ale Apple in Europa dureaza de mai bine de un an de zile si implica multiple state, cei din Cupertino ajugand deja la o intelegere cu Italia pentru a plati cateva sute de milioane de dolari in impozite datorate retroactiv din cauza intelegerii cu Irlanda.

Daca aceasta investigatie va dovedi faptul ca Apple a beneficiat de ajutor nelegal din partea Irlandei, atunci diverse state europene ar putea forta compania americana sa plateasca retroactiv impozite si suma ar putea ajunge pana la 8 miliarde de dolari.