FBI refuza sa divulge metoda de deblocare a iPhone

Dimineata v-am spus ca FBI a confirmat oficial faptul ca a reusit sa deblocheze un terminal iPhone 5C folosit de catre un terorist intr-un atac armat ce a avut loc anul trecut, procesul intentat pentru a obliga Apple sa o ajute in aceasta procedura urmand a fi retras.

Acum o saptamani FBI a anuntat ca va colabora cu o companie din Israel pentru a debloca acel iPhone, iar Apple a afirmat ca va dori sa afle metoda folosita de entitati, daca ea va avea succes, insa cei de la FBI au anuntat ca nu vor divulga detaliile tehnice.

Decizia nu este una noua, ci face parte din politica guvernului american de a nu divulga vulnerabilitati folosite pentru a accesa de unul singur diverse sisteme informatice, ea datand inca din anul 2014, asa ca Apple nu prea va avea cum sa oblige guvernul sa spuna cum a facut deblocarea.

Chiar daca FBI nu va divulga detalii despre metoda folosita, jurnalistii americani sustin ca ea se aplica doar la acel iPhone 5C pentru care nu exista Touch ID, terminalele mai noi nefiind la fel de usor de spart folosind aceeasi tehnica implementata pentru FBI.

Era de altfel de asteptat ca FBI sa refuze sa ofere detalii clare companiei Apple privind metoda pe care o va folosi pentru a debloca iPhone-ul sau iPhone-urile pe care le are in posesie, insa avand in vedere ca FBI primeste ajutor de la o companie care este partenera Apple, orice se poate intampla fara ca guvernul sa stie.