China forteaza Apple sa spioneze utilizatorii de iDevice-uri

China a decis ca Apple nu face suficient de multe pentru a-i spiona pe utilizatorii produselor proprii, astfel ca a luat decizia de a obliga compania americana sa logheze timp de 60 de zile identitatea tuturor utilizatorilor care acceseaza magazinele sale virtuale, impreuna cu informatii privind ceea ce acceseaza sau cumpara ei.

Mai mult decat atat, compania Apple trebuie sa anunte agentiile guvernamentale in legatura cu orice fel de incalcari ale legilsatiei privind cenzura, nerespectarea acestor reguli avand drept efect posibila inchidere a magazinelor sau aplicarea unor amenzi suficient de mari pentru a conta pentru cei din Cupertino.

Separat, dezvoltatorii trebuie verificati de catre compania Apple inainte de a putea trimite aplicatii spre publicare in App Store, iar aplicatiile acestora trebuie verificate inclusiv de catre o agentie guvernamentala inainte de a fi publicate in App Store, deci viata acestora va deveni mult mai grea in China incepand cu data de 1 iulie.

Partea foarte ciudata a acestei noi legi date de catre guvernul chinez sta in faptul ca Apple, si alte companii care activeaza in tara, trebuie sa obtina consimtamantul utilizatorilor pentru inregistrarea datelor cu privire la activitatea lor, situatia in sine fiind extrem de comica, dar tipica pentru o tara comunista care vrea sa controleze tot.

App stores and providers must establish the identity of users, while monitoring and reporting postings that contain banned content. The legitimacy of developers who post apps for download must also be verified. All app stores and providers are now required to keep a record of users’ activity for 60 days.

Practic, China face viata mult mai grea pentru cei care doresc sa aiba magazine de aplicatii in tara sa, iar pentru Apple vorbim despre o problema de moralitate, compania americana fiind complet impotriva tehnicilor de acest gen care implica monitorizarea stricta a utilizatorilor care-i folosesc serviciile.

China a devenit cea mai importanta tara pentru Apple, in baza incasarilor generate acolo, asa ca va fi foarte interesant de vazut cum va motiva compania americana mentinerea App Store-urilor in functiune si monitorizarea utilizatorilor cand acum 2 luni refuza sa ajute FBI sa deblocheze un iPhone.