Apple a crescut pretul iPhone 7 in Europa

Compania Apple a crescut preturile iPhone 7 si iPhone 7 Plus in Europa, Marea Britanie fiind cea mai afectata, in principal din cauza Brexit.

V-am spus aseara care este pretul iPhone 7 in Germania si v-am spus ca Apple a crescut preturile noilor sale terminale in Europa, diferenta fata de cele anterioare fiind destul de mare. Vorbim despre cresteri diferite pentru iPhone 7 si iPhone 7 Plus, iar asta pentru ambele terminale au tehnologii diferite, unele mai valoroase si altele mai putin valoroase.

In general in majoritatea tarilor europene iPhone 7 este cu aproximativ 15 – 20 de euro mai scump decat iPhone 6S, asta desigur fara ni se oferi vreo explicatie cu privire la crestere. Totusi, cea mai mare crestere de pret iPhone 7 este facuta de catre compania Apple in Marea Britanie, acolo pretul crescand cu 60 de lire, sau 71 de euro.

In cazul iPhone 7 Plus diferenta este si mai mare, in majoritatea tarilor europene pretul iPhone 7 Plus crescand cu 40 – 50 de dolari fata de cel practicat pentru iPhone 6S Plus. In Marea Britanie avem din nou o situatie speciala, compania Apple crescand pretul iPhone 7 Plus cu 100 -130 de lire, sau 118 – 154 de euro, fata de iPhone 6S Plus.

Pretul iPhone 7 a crescut foarte mult in Europa

Daca in Marea Britanie, britanicii pot da vina pentru Brexit pentru cresterea pretului iPhone 7, problema este ca, inclusiv in aceste conditii, el tot este mai mic decat cel din Germania. Diferenta dintre pretul iPhone 7 Plus in Marea Britanie si Germania este de 50 de euro, iar asta in conditiile in care Apple a crescut foarte mult pretul iPhone 7 Plus in comparatie cu cel al iPhone 6S Plus.

Este greu de explicat de ce Apple a crescut pretul iPhone 7 in Europa atat de mult, avand in vedere ca ele erau oricum foarte mari, insa probabil strange bani sa-si plateasca impozitele. As vrea sa nu cred ca Apple a crescut preturile dupa ce a fost acuzata de evaziune fiscala de catre autoritatile europene, insa este foarte greu sa nu tragi o asemenea concluzie.

pret iphone 7 mare europa

Din pacate, Apple ne arata ca se lacomeste, chiar foarte mult in unele cazuri, asa ca va fi interesant de vazut daca europenii vor reactiona cumparand mai putine terminale. Marea Britanie este cea mai afectata de schimbarile de preturi, iar acolo ele sunt aplicate si la alte produse ale companiei Apple.

27 COMENTARII

 1. Pai nu trebuie sa plateasca cineva pt bunastarea americanilor? Ca lor sa le ramana aceleasi preturi, trebuie ca europeni sa acopere si partea lor.

 2. Cred că ar trebui să vedem CE că pornește o investigație cu privire la prețurile practicate de multi-naționale în spațiul european, pentru că este clar că ele sunt determinate de puterea de cumpărare și nu de criterii obiective.
  Ar fi interesant să vedem care este rata de profitabilitate, rezultată exclusiv din vânzarea unui produs, pe diferite piețe mondiale și, dacă se dovedește faptul că aceste companii își stabilesc prețurile preponderent în funcție de puterea de cumpărare, să fie amendate usturător.

 3. Eu sincer nu te înțeleg la faza asta..
  Si asa erau prețurile mai mari ca cele de la competitori, acum de ce sa i susții când ridica si mai mult?

 4. pt ca au propriul ecosistem…daca vrei ceva la comun dai mai putin.Nu au competitie pe platformele lor…adica doar Apple are iOS/macOS/tv si watchOS…deci acolo unde nu ai concurenta si iti produci propriul sistem,poti cere mai mult.Daca nu, exista atatia in joc pt Android

 5. Atata timp cat fac lucruri ce altii or sa le adopte nu vad problema. In 2-3 ani maxim majoritatea or sa fie wireless sau prin usb-c

 6. La mine e simplu,ma adaptez daca am nevoie de jack nu as lua iphone. Daca nu prea as avea bani nu as lua apple. Si tot asa, fiecare om trebuie sa se adapteze persoanei lui atata timp cat sunt atatea variante pe piata.

 7. Nu există bază legală pentru o asemenea investigație. Apple este liberă să ceară cât vrea, iar mecanismele pieței concurențiale stabilesc dacă prețul e corect: produsul se vinde sau nu.

 8. Scriu despre “baza legala”, Leo, nu despre atributiile Comisiei Europene. Cominia Europeana constata daca Apple incalca legislatia comunitara pe anumite politici (Concurenta, Antitrust, piata unica, energie, etc), iar daca este cazul, notifica Apple si ii expune observatiile. Nu e cazul, pentru ca Apple are dreptul sa isi faca preturile asa cum vrea ea, si nicio lege nu ii poate spune sa scada preturile in Europa. Chiar ar fi ilegal ca o putere administrativa sa intervina in stabilirea preturilor unei companii

  Ce legi incalca Apple cu preturile in Europa?

 9. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – PARTEA A
  TREIA: POLITICILE ŞI ACŢIUNILE INTERNE ALE UNIUNII – TITLUL VII: NORME
  COMUNE PRIVIND CONCURENŢA, IMPOZITAREA ŞI ARMONIZAREA LEGISLATIVĂ –
  Capitolul 1: Regulile de concurenţă – Secţiunea 1: Reguli aplicabile
  întreprinderilor – Articolul 102 îi permite CE să facă fix ceea ce am sugerat eu.

  Nu zice nimeni să i se impună unei firme anumite prețuri ci să se verifice dacă prețul (de bază, fără taxe) cerut pe un produs într-o piață este similar prețului cerut pentru același produs în altă piață și, dacă este mai mare (așa cum vedem și noi când îl comparăm cu cel din SUA – chiar dacă există o mică diferențiere între servicii), să explice de ce este mai mare.
  Plus că nu mi se pare normal ca în România să plătesc aceleași prețuri ca în Germania (sau mai mari) dar să-mi fie limitate serviciile pe care le pot accesa sau acestea să fie de o calitate mai slabă.

 10. Leo, tu ai citit ce scrie in articolul 102 din Tratat?

  Articolul 102
  Este incompatibilă cu piața internă și interzisă, în măsura în care poate afecta comerțul dintre statele membre, folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziții dominante deținute pe piața internă sau pe o parte semnificativă a acesteia.

  Aceste practici abuzive pot consta în special în:
  (a) impunerea, direct sau indirect, a prețurilor de vânzare sau de cumpărare sau a altor condiții de tranzacționare inechitabile;
  (b) limitează producția, comercializarea sau dezvoltarea tehnică în dezavantajul consumatorilor;
  (c) aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor condiții inegale la prestații echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurențial;
  (d) condiționarea încheierii contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestații suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanțele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte.”

  Care este litera care contravine cu practicile lui Apple de a stabili preturile pe piata unica europeana?? Nu am gasit nimic relevant.
  In primul rand, Apple nu are pozitie dominanta pe piata smartphone-urilor in Europa.

  Litera a) se refera la practicarea unor preturi de natura sa afecteze concurenta (Ex: preturi de dumping, menite sa ruineze concurentii cu putere financiara mai slaba).
  Litera b): Apple nu limiteaza nici productia, nici comercializarea si nici dezvoltarea de tehnica in dezavantajul consumatorilor.
  Litera c): pe piata unica europeana, toti partenerii au acelasi tratament: nu poti spune ca Apple vinde lui Vodafone cu 800 euro, iar lui Orange cu 900 euro. Preturile sunt unice pentru Europa, iar diferenta intre preturile din SUA si cele din Europa nu atrage dupa sine dezavantajarea partenerilor comerciali.
  Litera d): nu este cazul aici, decat daca Apple ar cere partenerilor comerciali sa cumpere doar de la ei, si nu de la concurenti, ori sa cumpere x% din productia Apple, si restul de 100%-x% sa cumpere de la concurenti. Nu e cazul.

  Dupa cum vezi, Apple nu contravine prevederilor TFEU, asadar nu e cazul ca cineva sa faca plangere la CE pentru abuz de pozitie dominanta.

 11. Litera (a) – nu apare nicio referire la prețuri de dumping așa că nu pot interpreta art. în sensul acela.

  Prețul practicat în statele UE diferă (costul unui telefon în GB nu este egal cu costul unui telefon în Olanda sau Italia – cumpărate online, ca să nu introducem în discuție variabila salariilor – deși GB are un nivel de taxe mai ridicat); totodată, serviciile oferite în România, incluse în costul produsului și care pot fi accesate pe perioada folosirii acestuia, sunt inferioare celor oferite în GB, deși telefoanele sunt mai scumpe aici.
  Nu crezi că acestea ar fi motive suficiente pentru o anchetă?

  Doar în cazul în care comercianții din UE ar cumpăra telefoane de la Apple dintr-un magazin situat în afara UE și ar primi prețuri diferite ar ieși de sub puterea CE de a cere precizări.