Un manager Apple scapa de inchisoare, doar cu o amenda

Un manager Apple care a ajutat compania sa faca evaziune fiscala in Italia a scapat de o pedeapsa privativa de libertate si va plati in schimb o amenda de 50.000 de dolari. Conform acuzatiilor formulate de catre procurori in urma unei anchete, Apple s-ar fi folosit de acordul cu guvernul irlandez pentru a evita plata a 900 de milioane de euro in taxe catre guvernul italian.

Apple a inregistrat in Irlanda o parte dintre vanzarile facute in Italia in perioada 2008 – 2013 si astfel a redus cu 900 de milioane de euro impozitul pe care trebuia sa il plateasca. Transferand acele vanzari in Irlanda, Apple si-a redus substantial baza de impozitare, iar guvernul italian a fost fraudat, asa ca managerul trebuia sa petreaca 6 luni in inchisoare pentru asta.

Cu ajutorul unor avocati foarte buni, managerul a scapat doar cu o amenda de 50.000 de dolari pentru ajutorul dat Apple, insa lucrurile nu s-au limitat la atat. In 2015 Apple a platit si 318 milioane de euro catre guvernul italian ca parte a acestei investigatii, o treime din suma ce trebuia in mod normal achitata, insa a promis deasemenea ca va investi in centre de cercetare in tara, unul fiind deja deschis.

In Italia Apple trebuia sa plateasca o taxa de 27.5% pentru incasarile facute, fata de doar 2%, cat plateste in Irlanda, deci este usor de inteles de ce a ales sa isi reduca baza de impozitare. Acum, Apple este acuzata de catre evaziune fiscala si de catre Uniunea Europeana, care cere 13 miliarde de dolari de la Apple drept impozite retroactive.

In acest din urma caz managerii nu vor fi condamnati in instante, dar Apple va trebui sa plateasca, probabil, cateva miliarde de dolari catre Uniunea Europeana.

apple-italia-impozit