Facebook a mintit CE, risca amenzi serioase

Facebook este acuzata de catre Comisia Europeana ca a mintit atunci cand a explicat modul in care va prelua datele utilizatorilor WhatsApp pentru a se folosi de ele in afisarea de reclame. Autoritatile din Europa ameninta compania Facebook cu amenzi ce ar putea ajunge pana la 1% din totalul incasarilor companiei pe continentul european, suma fiind una importanta.

In 2014, cand a cumparat WhatsApp, Facebook a promis ca nu va interconecta conturile de utilizator ale celor doua retele pentru aceeasi persoana. Ei bine aceasta promisiune a fost incalcata vara aceasta, cand Facebook a spus ca va prelua datele utilizatorilor WhatsApp si le va combina cu cele din Facebook pentru a afisa mai bine reclame in cadrul retelei sale.

Comisia Europeana acuza Facebook ca a inselat-o cand a facut promisiunea initiala, dar si ca atunci ar fi putut interconecta aceste conturi, fara sa spuna cuiva. Acuzatiile sunt grave deoarece pun in discutie ceea ce ar fi facut Facebook in 2014 fara a-si anunta utilizatorii, actiunea fiind identica cu cea pe care compania a facut-o vara aceasta.

Comisia Europeana va dori sa scoata cat mai multi bani de la Facebook pentru incalcarea promisiunilor facute atunci, insa achizitia nu mai poate fi anulata acum. Totusi, Facebook a suparat extrem de multi utilizatori cu schimbarea de atitudine privind datele existente in WhatsApp si risca sa se expuna si mai mult intr-o asemenea disputa cu Comisia europeana.

“In today’s Statement of Objection, the Commission takes the preliminary view that, contrary to Facebook’s statements and reply during the merger review, the technical possibility of automatically matching Facebook users’ IDs with WhatsApp users’ IDs already existed in 2014.”

facebook-mintit-comisia-europeana