Tim Cook acuzat ca nu-i respecta pe irlandezii care lupta pentru Apple

Irlanda se lupta cu Comisia Europeana pentru a sustine compania Apple in lupta sa de a dovedi ca intelegerile fiscale facute cu guvernul irlandez pentru reducerea taxelor pe venit si profit nu sunt ilegale. O comisie guvernamentala a fost formata in Irlanda pentru a investiga intelegerile dintre companie si guvern, iar Tim Cook a fost invitat sa vorbeasca in fata membrilor sai.

Presedintele Apple a refuzat sa vorbeasca in fata acestei comisii, iar unii membri considera ca acest refuz este un semn ca Tim Cook nu-i respecta pe irlandezi. Desi un director al Apple a explicat intr-o scrisoare adresata comisiei ca avocatii companiei au recomandat ca managerii sai sa nu fie implicati in actiuni de acest gen pentru a nu afecta rezultatul unui proces cu Comisia Europeana, unii irlandezi nu intelg asta.

Problema sta la baza faptului ca acum cativa ani Tim Cook a aparut in fata unei comisii senatoriale din SUA si a sustinut intelegerile fiscale facute cu Irlanda. Acelasi lucru nu s-a intamplat si in Irlanda, iar politicienii de acolo se simt, pe buna dreptate, mai putin importanti decat cei din SUA, insa supararea lor nu va schimba in vreun fel situatia.

Avand in vedere ca avocatii companiei Apple au recomandat ca nimeni din conducere sa nu fie prezent in Irlanda pentru a nu genera noi tensiuni cu Comisia Europeana, irlandezii ar trebui sa inteleaga situatia. Totusi, avand in vedere ca politicienii sunt cei suparati, este clar ca la mijloc este vorba despre o tentativa de a atrage capital politic si nimic mai mult.

“Given the sensitive nature of the investigation and the timing, we have been advised not to undertake any other direct activities, which could potentially prejudice future outcomes. It is on this basis that we are unable to appear before the committee on this occasion.”

tim-cook-irlanda