Noile MacBook Pro au crescut vanzarile de Mac-uri

Lansarea noului model al MacBook Pro pare sa fi crescut vanzarile de Mac-uri pentru compania Apple, sau cel putin asta da de inteles un nou set de date publicate de catre Gartner si IDC. Conform acestora, desi piata PC-urilor a continuat sa scada la finalul anului 2016, vanzarile de Mac-uri au generat o crestere pe fondul noilor modele lansate.

Conform celor de la IDC, in T4 2016 s-ar fi vandut 70.2 milioane de PC-uri in intreaga lume, cu 1.5% mai putine decat in aceeasi perioada a anului 2015. Diferenta procentuala nu este mare, insa vorbim cu siguranta despre cateva sute de milioane de dolari pe care producatorii de PC-uri nu le-au mai incasat din cauza acestei scaderi neasteptate.

In intregul an 2016 vanzarile de PC-uri ar fi totalizat 260 de milioane de unitati, cu 5.7% mai putine decat in cazul anului 2015, dar asta in timp ce cota de piata a Apple a crescut. Vorbim despre o crestere de doar 0.1% in T4 2016 fata de T4 2015, deci vanzarile generale de Mac-uri nu au crescut foarte mult de la an la an, dar compania Apple se afla printre producatorii cu vanzari in crestere.

Noile MacBook Pro au crescut vanzarile de Mac-uri

Puteti vedea in tabelul de mai jos cum au stat lucrurile in ceea ce priveste evolutia vanzarilor, compania Apple ocupand locul 5 in T4 2016 in ceea ce priveste vanzarile de PC-uri. Lenovo a ramas in top in T4 2016, iar diferenta dintre Apple si ASUS, in ceea ce priveste vanzarile, este de doar 12.000 de nitati, conform acestei estimari.

Apple was boosted by the launch of new MacBook Pro models during the fourth quarter. The company moved back into fourth place and stabilized global shipments. However, mid-2016 and particularly the recent fourth quarter have moved beyond these inhibitors and seen stabilizing commercial demand.”

Producatorii de PC-uri din top au avut un T4 2016 mai bun decat cel de anul trecut, insa restul care nu sunt prezenti, au inregistrat o scadere totala de 18.8% a vanzarilor. Per total piata s-a contractat cu 3.7% si vanzarile au scazut cu aproape 3 milioane de unitati, iar 2017 nu se anunta a fi un an excelent pentru piata calculatoarelor.

vanzari-pc-2016

1 COMENTARIU