Prima Pagina roaming Roaming – calculeaza internetul la Orange, Vodafone si Telekom

Roaming – calculeaza internetul la Orange, Vodafone si Telekom

Roaming din 15 iunie a disparut, iar acum poti calcula cat internet mobil, date mobile, ai la Orange, Vodafone, Digi Mobil facand exceptie.

Roaming a disparut din 15 iunie, cel putin intr-o foarte mare masura, in intregul Spatiu Economic European, SEE, beneficiile din abonamente fiind acum disponibile si in afara Romaniei. Vorbim aici despre minute, SMS si internet mobil pe care le putem folosi in roaming la fel ca in Romania, insa cu unele limite despre care voi vorbi in acest articol.

Desi pentru minute si SMS putem consuma in roaming tot ce avem alocat national in tara, pentru internetul mobil lucrurile sunt diferite si fiecare operator a facut propria “lege”. In acest articol voi vorbi despre abonamentele Orange, Vodafone si Telekom vechi, care NU au beneficii de roaming incluse in ele, in cazul celor de la Orange articolul aplicandu-se pentru abonamentele incheiate pana in 2 aprilie.

Aceste abonamente vechi nu au beneficii de roaming disponibile, intr-o foarte mare masura, asa ca Roam like at Home li se aplica in integralitate, insa in unele limite de fair user. Mai exact va trebui sa faceti un calcul pentru a afla cat internet mobil puteti folosi in roaming in baza pretului abonamentului vostru si nu in baza internetului mobil pe care il aveti national.

Roaming la Orange – calculeaza internetul mobil

Pentru proprii clienti, cei de la Orange au in aceasta pagina informatii dedicate privind ceea ce primesc ei in roaming in baza beneficiilor din abonamente si va puteti calcula inclusiv internetul mobil. Conform celor de la Orange, internetul mobil de care beneficiati in roaming se calculeaza in felul urmator : costul abonamentului fără TVA/ 7.7(costul de roaming reglementat în Regulmentul European) X 2, dar fără a depăși traficul de internet național inclus în pachet.

Sau, daca nu va plac calculele complexe, puteti folosi serviciul *100# pentru a afla rapid de cat trafic de internet va puteti folosi in roaming incepand din 15 iunie. Accesati meniul Self Care prin aplicatia telefon, unde veti forma *100# in dial pad, apoi selectati optiunea 6, Roaming international si mesagerie vocala, apoi selectati meniul 2 Roaming, iar in ultimul meniu accesati sectiunea 6 Limita trafic de date in roaming si veti vedea pe ecran de cat internet va puteti folosi.

In functie de costul abonamentului vostru veti afla si cat internet mobil puteti folosi in roaming din 15 iunie fara costuri suplimentare in spatiul SEE, in cazul meu traficul alocat fiind mai mare decat cel lunar. Toate aceste informatii se aplica pentru toate abonamentele, dar cu precadere cele vechi care nu au beneficii de roaming dedicate, iar Orange explica in pagina aceasta detaliile pentru absolut toti abonatii.

roaming-15 iunie calcul-internet-orange-vodafone-telekom

Roaming in Vodafone – afla cat internet mobil ai

In cazul celor de la Vodafone lucrurile sunt similare, iar informatiile privind traficul de internet disponibil in roaming pentru abonati sunt mult mai usor de aflat. Mai exact, trebuie doar sa accesati aceasta pagina unde veti introduce numarul vostru de telefon si veti afla pe loc de cat internet mobil beneficiati in roaming atunci cand sunteti in spatiul SEE.

Totusi, cei de la Voadafone spune ca abonamentele care au doar acces național nu sunt compatibile cu serviciul de roaming, deci va trebui sa sunati la ei sa vedeti ce fel de beneficii aveti in roaming. Acest pas este necesar doar daca in pagina dedicata nu exista informatii privind traficul de internet disponibil in roaming, pentru ca teoretic Vodafone ar trebui sa va dea oricum minute si internet.

Roaming pentru Telekom – cat internet mobil este disponibil

Telekom este ultimul operator de telefonie mobila care incepand de astazi ofera beneficii de internet mobil pentru clientii care se afla in roaming in spatiul SEE. Cei de la Telekom nu au o pagina dedicata in care sa explice pe larg beneficiile pe care le au clientii atunci cand merg in roaming, dupa cum era de asteptat, dar au trimis un comunicat de presa in care ofera detalii.

Pentru internetul mobil cei de la Telekom au avut urmatoarele de spus in legatura cu beneficiile de roaming :

” …beneficiile naţionale (în afara reţelei) acordate la orice abonament Telekom Romania, pentru servicii mobile, vor fi disponibile şi în roaming Grupa 0 – ţările din spaţiul Economic European. …

…datele naţionale din contract (abonament/extraopţiuni/eventuale bonusuri) vor putea fi utilizate în Roaming Grupa 0 fără tarife adiţionale, până la limita lunară maximă de date în Roaming Grupa 0, dacă este aplicabilă contractului. După depășirea limitei de date se aplică un tarif adiţional în cuantum de 0,0089 euro/MB, TVA inclus, iar după consumarea datelor naţionale din contract se va aplica și tariful standard. Limita de date se determină în funcţie de beneficiile active la momentul utilizării serviciilor de roaming, împărţind dublul valorii abonamentului lunar la tariful reglementat, de 7, 7 euro/GBDacă există extraopţiuni sau bonusuri cu date, valoarea acestora se adaugă la valoarea abonamentului, conform următoarei formule (totul fără TVA): limita lunară maximă de date în Roaming (GB) = (valoare abonament + valoare extraopţiune + valoare bonus) x 2 / 7, 7 euro/GB**.”

Practic, modul de calcul al internetului disponibil in roaming pentru clientii Telekom este acelasi precum la Orange si Vodafone, deoarece acesta este impus de legislatia europeana prin Roam like at Home. Daca stiti valoare abonamentului lunar, il adunati cu eventualele extratoptiuni si bonusuri, il inmultiti cu 2 si impartiti la 7,7, cifra din urma reprezentand costul de 7, 7 euro/GB impus de UE.

Digi Mobil – exista internet in roaming ?

Clientii Digi Mobil nu se bucura de beneficii de minute, SMS sau internet mobil in roaming pentru ca operatorul nu poate sustine costurile aferente acestui lucru. Cei de la Digi Mobil au facut o cerere la ANCOM pentru a impune o suprataxa celor care vor sa foloseasca in roaming unele beneficii din abonamente si ramane de vazut daca aceasta cerere va fi accentata si cat va fi taxa.

Perntru cartelele preplatite se foloseste aceeasi metoda de calcul ca si pentru abonamente, internetul din roaming fiind suma tuturor optiunilor x2, impartite la 7.7.

Daca aveti alte intrebari, le astept in comentarii.

 • Deci practic calculul normal. La 5 euro ai aproape 700 MB.

 • BogdanU

  Nu functioneaza pagina de acces la Vodafone…

 • Mai incearca o data, la mine merge.

 • Cristian

  Deci la Vdf ai cea mai proasta varianta, nu? Ei au valoarea abonamentului impartita la 9,16 euro si iese cati Gb ai voie in Roaming. La Orng si Tlk ai dublul valorii abonamentului impartit la 7,7 euro. La Gigi e nexam, ca abonamnetul de fapt 🙂

 • La Digi Mobil e ca la Orange si Vodafone.

 • Ioana

  În roaming trebuie sa ne conectam manual pe rețeaua pe care suntem? Sau putem lăsa conectare automata?

 • Totul se face automat.

 • Nu, Vodafone pune costul cu TVA, restul il au fara TVA. Vodafone a pus un cost corect.

 • dansv07

  În România e tot timpul diferit fata de alte tari. În UK nu au asa ceva, îți folosești tot pachetul tău de internet, minute și mesaje în roaming în UE, inclusiv cei cu cartele reîncărcabile

 • Srb Srb

  Uk ? Si al lor brexit?

 • Ionut

  pana la urma nu e chiar free in rooming..?!? deci o sa fim limitati, cam naspa…1-2 gb pentru o spt de vacanta nu cred ca sunt suficienti…

 • Eu am mai mult trafic in roaming decat in abonament in Romania, deci… ?

 • Mostwnted

  Nu merge… Poti pune link-ul aici?

 • dansv07

  Pana la Brexit mai este, deocamdată încă fac parte din UE

 • Cristian

  Si in UK cat ai abonamentul? Daca ar fi si la noi 39,90 sau 49,90 probabil ca ar fi la fel… la abonamente de 7-10 euro cu nelimitat minute si 2-3Gb de net nu cred ca ai cum…

 • Cristian

  Pana le aproba ANCOM supra taxarea…

 • Cristian

  Inseamna ca ai un abonament scump cu beneficii putine 😉

 • Recent la concluzia asta am ajuns si eu, desi e mai ieftin decat cele din oferta curenta.
  Daca ma uit totusi la prepay, sunt beneficii mult mai mari acolo.

 • amfetamin

  Gresit,e 2X valoarea ab/9.16,deci la un ab de 10 euro ai 20/9.16,adica 2.18 gb.

 • amfetamin

  Eu la ab-ul meu de 39 la Vodafone imi iese 8.51 gb,dar am inclus si 450 mb in roaming. Se consuma prima oara cei 450 mb si dupa aia mai pot sa consum inca 8.51 gb?
  Si daca am consumat cei 12 giga/luna inclusi in ab si dupa aia ies din tara,mai beneficiez de cei 8.5 gb?

 • ibadea

  Tot vad stiri legate de RDS si solicitarea ANCOM si acum ma intreb, daca RDS cu abonamente de 2-5 Eur (TVA inclus) nu isi acopera cheltuielile de roaming, dar pe cele nationale da (cu nelimitat cu tot si zeci de Gb), atunci cata M**E au putut sa dea Orange si Vodafone clientilor in 20 de ani in Roamania, scuze de limbaj..

 • Digi mobil isi acopera cheltuielile pentru ca are un acord preferential cu Vodafone, permis de lege, pentru a le folosi reteaua, fara a face investitii masive in a isi construi una, asa cum au facut ceilalti.
  Ceea ce ai spus tu de Orange si Vodafone s-ar putea aplica la clientii Digi cand nu mai au dreptul legal sa mai ceara acces la reteaua Vodafone la pret preferential.

 • Teoretic nu mai beneficiezi de ei, cam asa inteleg eu lucrurile.

 • ibadea

  Stiu ca acordul de roaming cu Vodafone a fost prelungit cu 1 an de zile pana la 31 martie 2017 doar pentru anumite zone rurale, plus ca nu am mai vazut roaming de mai bine de un an de zile, Digi din cate stiu si-a finalizat reteaua. Daca mai era valabil, saptamana trecuta, intr-o zona de dealuri trebuia sa imi intre roaming, dar doar Vodafone avea semnal, Orange si Digi nimic.

 • Fosocle

  Fara numar, fara numar! :))
  Dar trebuie sa te gandesti si la calitate. Oricare ar fi diferentele de preturi, trebuie sa te gandesti si la acoperire, viteza, calitate. Daca digi avea calitatea vodafone/orange iti dai seama ca astia doi dadeau faliment. Din pacate eu nu imi permit calitatea digi, dar ii sustin pentru ca fac concurenta la barosani. Am 24 de cartele orange si una digi. Diferenta e inca mare

 • Fosocle

  Cum zice si @zaone, optiunile vechi se anuleaza. Aia 450 mb nu mai exista. Daca ai consumat gigii nationali inclusi in abonament, treci pe consum suplimentar, x euro/x megi. Ideea e ca nu conteaza unde consumi datele (in SEE sau RO).
  Trebuie sa vezi cat ai national si cat ai in roaming. Si eu am mai mult in roaming decat national.
  Daca de exemplu ai avea 10 GB national si 10.7 GB roaming si consumi 9 GB in RO, iti mai raman 1.7 GB in roaming. Dupa care treci pe x euro/x megi. Tariful suplimentar peste megii din abonament este acelasi indiferent ca ii consumi in RO sau SEE. Cel putin eu asa am in abonament (Orange)
  PS: Ce ti-ai luat frate la banii aia din abonament si cu resursele alea? iPhone 9 pro? Scump, scump :)))

  Dar totul depinde de abonament. Mai bine suni la ei sa te lamuresti. La Orange exista abonamente de 12 GB national, dar cu 5.02 gigi in roaming. Banuiesc ca pentru abonamentele noi. Cei vechi ar trebui sa poata folosi resursele actuale si in roaming. Sa-i sparg pe toti ca nu e unul in stare sa faca ceva clar

 • Fosocle

  La prepay trebuie sa bagi bani chiar daca nu vorbesti ca sa nu mai vorbim de alte limite.
  Si eu am mai multi gigi in roaming decat in RO, dar totul depinde de nevoi. Am date si apeluri pe roaming gratis (limitat) in japonia, china, israel si state (ceea ce imi trebuie). Sau apeluri spre tarile respective. Altii ar plati degeaba beneficiile astea

 • Fosocle

  Beneficiile sunt in functie de ce ai nevoie :))

 • Fosocle

  Renunta la Facebook si bucura-te de vacanta :)) Si de viata
  Free roaming-ul este in limita abonamentului pe care il platesti. Cat platesti suplimentar in RO, platesti si in roaming. Nu a fost niciodata vorba de free roaming. Cum iti inchipui ca ai putea avea abonament de 5GB in RO , iar in roamnig sa fie nelimitat?
  Pe bune? 1-2 GB nu sunt suficienti? Inainte cat consumai in vacante in roaming?

 • Si la abonament platesti chiar daca nu-i folosesti resursele :))

 • Digi s-a extins urban, nu chiar atat de mult in afara oraselor.

 • amfetamin

  6S plus de 64 gb pe la începutul lui Ianuarie 2016. Preț fără ab era 930€ iar eu am dat 380€ pe el. Atunci la 49€ aveai 6 sau 8 gb incluși. Mai am și HBO Go și Zonga fără număr,adică 2 ani cât e ab-ul. Acum pare puțin,știu,dar acum un an jumate era ok.

 • iTu

  Eu am de mai bine de un an abonament de 39€ care imi include 20GB in roaming si 40GB acasa, minute…sms fara numar. Cat voi primi eu oare date in roaming?
  spune mi ca iPhone-ul tau e si space gray? 😅

 • Gabriel B

  Sunt si eu curios ce faci tu cu 1-2 gb intr-o saptamana? Tinand cont ca nu exista hotel in Europa fara wi-fi.

 • Iti spun eu, stai pe net, pui poze si clipuri video pe Facebook, etc. Cam 2 GB pe saptamana consumi, chiar si folosind Wi-Fi-ul de la Hotel.

 • acelasi eu

  roaming ul nu a disparut! doar taxele au disparut

 • amfetamin

  Da,e space gray! 😁😁

 • Gushpi Io

  Puișori canari, puneți botul la tot felul de minciuni! Io sunt în spania de pe 16 iunie și încă de la început am primit sms de la rds că pot folosi minutele din abonament fără grijă, iar pt internet am 839 mb!!! Howgh!

 • patrick g

  Poti te rog sa imi spui ce abonament ai ? Eu tot caut un abonament bun cu mult internet in roaming si nu gasesc. Ar fi Super Red 49 de la vodafone cu 49 euro care are 10gb. Altceva cu 30gb ? In uk mi-as putea lua cu 50 euro abonament cu 30gb in roaming.

 • Suditu Catalin

  Salut,
  Cum a ramas cu cererea Digi la ANCOM ? Care este rezolutia institutiei ?