Orange va Testa o Retea 5G in PREMIERA Europeana

Orange urmeaza sa testeze in Romania o noua retea 5G in premiera europeana, operatorul telecom din tara noastra pregatind crearea infrastructurii pentru clienti.

Orange Retea 5G PREMIERA Europeana

Orange, unul dintre cei mai mari operatori telecom de pe piata din Romania, va testa, intr-o premiera europeana, o noua retea 5G multi-vendor de tip FWA (fixed wireless acces), insa ea nu va fi lansata prea curand. Cei de la Orange ar fi programat acest test pentru data de 2 iulie, el urmand a avea loc in Floresti, langa Cluj-Napoca, echipamentele pentru noua retea fiind furnizate de catre cei de la Cisco, intr-un parteneriat anuntat inca din iarna.

Orange si-a anuntat inca de acum mai bine de un an de zile intentiile de a lansa o retea 5G de mare viteza in Romania, iar pe masura ce ne apropiem de data estimata de lansare, 2020, e normal sa vedem si primele teste. Orange a mai facut teste pentru retele 5G si in trecut, desi ele erau de alt tip, dar a obtinut viteze de 1 Gbps pentru navigare pe internet in acele demonstratii, asa ca acum este asteptat un rezultat cel putin similar la Cluj.

Orange va Testa o Retea 5G in PREMIERA Europeana

Orange intentioneaza sa investeasca peste 100 de milioane de euro in 2018 pentru a-si imbunatati infrastructura existenta si a crea baza viitoarei retele 5G, suma fiind usor mai mare decat cea inregistrata in 2017. Orange este doar unul dintre operatorii telecom de pe piata din Romania care intentioneaza sa lanseze retele 5G in tara noastra in 2020, si dupa aceea, insa desigur ca este nevoie de timp si investitii masive pentru a realiza planurile.

Orange a reusit sa creeze o retea 4G foarte buna in Romania in urma unor investitii serioase, iar pentru reteaua 5G este asteptat acelasi lucru, insa deocamdata totul este doar in proces de dezvoltare, si nimic mai mult. Ma astept ca primele retele 5G ale celor de la Orange sa fie initial lansate in Bucuresti, eventual Cluj si alte orase mari, insa disponibiliatea la nivel national nu va veni din 2020, ci in anii urmatori, asa ca nu va asteptati sa o aveti disponibila chiar peste tot foarte curand.

6 COMENTARII

  1. Testele ANCOM spun ca Orange este pe locul întâi la viteza de net, urmat de Vodafone la o distanță foarte mică si apoi Telecom. O sa pun un link sa demonstrez, deși nu ma “doare” deloc…