Apple: AMENDA de ZECI de MILIARDE de Dolari in UE

Apple risca o amenda de cateva zeci de miliarde de dolari in Uniunea Europeana, iata cine s-a plans de practicile sale comerciale, si ce au decis autoritatile europene.

apple amenda ue

Apple risca o amenda de cateva zeci de miliarde de euro in Uniunea Europeana in urma unei anchete care urmeaza sa fie initiata de catre autoritati in 2019. Ancheta are la baza o plangere facuta de catre cei de la Spotify, compania suedeza plangandu-se de practicile neconcurentiale pe care americanii le au in Europa, iar daca sunt vinovati, pot plati o amenda de pana la 10% din incasarile totale, sau peste 20 de miliarde de dolari.

Apple percepe un comision de 30% pentru orice fel de vanzari facute prin AppStore, sau prin aplicatii din magazin, iar cei de la Spotify spun ca acest lucru contravine reglementarilor europene in vigoare. Spotify nu mai vrea sa plateasca vrenu comision cand oamenii cumpara abonamente pentru serviciile sale, asa cum se intampla acum, spunand ca nici Amazon nu plateste comisioane pentru produsele vandute prin aplicatia sa.

Apple: Amenda de ZECI de MILIARDE de Dolari in UE

Spotify este deasemenea suparata ca Apple nu le ofera dezvoltatorilor de aplicatii acces la functii native pentru iOS, acestea fiind dedicate exclusiv Apple Music. Spotify ar cam vrea sa nu le plateasca nimic celor de la Apple pentru vanzarile pe care le fac prin iOS, iar UE va investiga daca dorintele suedezilor sunt bazate pe prevederi legale, sau dorinta de a face profit.

After considering the complaint and surveying customers, rivals and others in the market, the EU competition commission has decided to launch a formal antitrust investigation into Apple’s conduct, according to three people familiar with the probe.

Daca UE va decide ca Spotify poate vinde abonamente prin aplicatia pentru iOS fara sa plateasca vreun comision catre Apple, atunci americanii ar ramane efectiv fara nimic. In aceasta situatie e posibil ca Apple sa elimine aplicatia din AppStore, mai ales daca nu va ajunge sa plateasca amenda de 10% din incasarile sale, sau peste 20 de miliarde de dolari.