Guvernul Romaniei. Decizie RADICALA privind STS si 112 dupa Cazul Caracal

Guvernul Romaniei a luat o decizie radicala privind STS si serviciul de urgenta 112, iar ea are un impact major asupra tuturor romanilor care au nevoie de ajutor.

Guvernul Romaniei. Decizie RADICALA privind STS si 112 dupa Cazul Caracal

Guvernul Romaniei a luat o decizie radicala privind Serviciul de Telecomunicatii Speciale, STS, care afecteaza implicit inclusiv activitatea serviciului de urgenta 112, si totul in contextul tragediei din Caracal. Guvernul Romaniei a redus bugetul STS cu 71 de milioane de LEI astazi, iar unele surse spun ca o parte dintre acesti bani ar fi fost alocati de catre institutie pentru modernizarea serviciului de urgenta 112, si implementarea AML.

STS nu a declarat public asta, dar a spus ca va implementa din fonduri proprii tehnologia Advanced Mobile Location pentru serviciul de urgenta 112, insa reducerea bugetului cu o suma atat de mare ar urma sa impiedice acest lucru. Neoficial s-a spus ca STS a ramas fara banii care ar fi urmat sa mearga catre modernizarea 112 in sensul implementarii AML, iar daca acest lucru este adevarat, atunci din pacate s-ar putea sa mai asteptam mult pentru ea.

Guvernul Romaniei. Decizie RADICALA privind STS si 112 dupa Cazul Caracal

STS nu va mai fi mutat in administrarea MAI, asa cum a declarat ministrul Mihai Fifor acum mai bine de o saptamana, deci implementarea AML pentru 112 trebuie facuta din fonduri proprii ale institutiei. STS are un proiect contractat deja pentru asta, facut partial cu fonduri europene, dar acela a fost contestat in instanta, deci e departe de a fi pus in practic, asa ca STS va trebui sa gaseasca altundeva bani pentru modernizarea STS.

Prim-ministrul Viorica Dancila a dat de inteles ca va sustine eforturile de a fi modernizat serviciul de urgenta 112, insa probabil daca urma sa fie trecut in administrarea MAI, pentru ca decizia de astazi arata ceva fix contrar. Desigur ca e posibil ca alte fonduri sa fie alocate special pentru implementarea tehnologiei AML pentru serviciul de urgenta 112, insa deocamdata nu exista detalii cu privire la o posibila schimbare in acest sens.

Acestea fiind spuse, ramane de vazut ce se va intampla cu modernizarea serviciului de urgenta 112, insa daca STS a ramas intr-adevar fara bani de proiect, poate ca ar fi bine sa descarcati aplicatia apel 112 in telefoane.