Guvernul Romaniei. Decizie RADICALA privind STS si 112 dupa Cazul Caracal

Guvernul Romaniei a luat o decizie radicala privind STS si serviciul de urgenta 112, iar ea are un impact major asupra tuturor romanilor care au nevoie de ajutor.

1

Guvernul Romaniei. Decizie RADICALA privind STS si 112 dupa Cazul Caracal

Guvernul Romaniei a luat o decizie radicala privind Serviciul de Telecomunicatii Speciale, STS, care afecteaza implicit inclusiv activitatea serviciului de urgenta 112, si totul in contextul tragediei din Caracal. Guvernul Romaniei a redus bugetul STS cu 71 de milioane de LEI astazi, iar unele surse spun ca o parte dintre acesti bani ar fi fost alocati de catre institutie pentru modernizarea serviciului de urgenta 112, si implementarea AML.

STS nu a declarat public asta, dar a spus ca va implementa din fonduri proprii tehnologia Advanced Mobile Location pentru serviciul de urgenta 112, insa reducerea bugetului cu o suma atat de mare ar urma sa impiedice acest lucru. Neoficial s-a spus ca STS a ramas fara banii care ar fi urmat sa mearga catre modernizarea 112 in sensul implementarii AML, iar daca acest lucru este adevarat, atunci din pacate s-ar putea sa mai asteptam mult pentru ea.

Guvernul Romaniei. Decizie RADICALA privind STS si 112 dupa Cazul Caracal

STS nu va mai fi mutat in administrarea MAI, asa cum a declarat ministrul Mihai Fifor acum mai bine de o saptamana, deci implementarea AML pentru 112 trebuie facuta din fonduri proprii ale institutiei. STS are un proiect contractat deja pentru asta, facut partial cu fonduri europene, dar acela a fost contestat in instanta, deci e departe de a fi pus in practic, asa ca STS va trebui sa gaseasca altundeva bani pentru modernizarea STS.

Prim-ministrul Viorica Dancila a dat de inteles ca va sustine eforturile de a fi modernizat serviciul de urgenta 112, insa probabil daca urma sa fie trecut in administrarea MAI, pentru ca decizia de astazi arata ceva fix contrar. Desigur ca e posibil ca alte fonduri sa fie alocate special pentru implementarea tehnologiei AML pentru serviciul de urgenta 112, insa deocamdata nu exista detalii cu privire la o posibila schimbare in acest sens.

Acestea fiind spuse, ramane de vazut ce se va intampla cu modernizarea serviciului de urgenta 112, insa daca STS a ramas intr-adevar fara bani de proiect, poate ca ar fi bine sa descarcati aplicatia apel 112 in telefoane.