Noi AMENZI mai MARI pentru Folosirea Telefonului la Volan

Noi amenzi mai mari vor fi impuse de catre Guvernul Romaniei pentru tinerea in mana sau folosirea telefonului mobil in timpul conducerii de automobile, si nu numai.

Noi AMENZI mai MARI pentru Folosirea Telefonului la Volan

Daca folosesti telefonul mobil in timp ce conduci, atunci e bine sa stii ca Guvernul Romaniei urmeaza sa adopte maine o ordonanta de urgenta care iti va face viata mult mai grea decat in prezent. Mai exact, Guvernul Romaniei va interzice soferilor tinerea in mana a telefonului mobil, sau a oricarui alt dispozitiv capabil sa faca poze si video, in automobilele aflate in miscare, deci va trebui sa uitati complet de terminalele voastre.

Teoretic puteti tine telefonul in mana atunci cand stati la semafor si il puteti folosi, dar daca il tineti in mana si cand automobilul este in miscare, atunci puteti fi sanctionati cu amenda de catre Politia Romana. Acum este interzisa folosirea telefonului mobil in timpul conducerii unui autovehicul, iar modificarea pentru Codul Rutier interzice inclusiv tinerea in mana, deci telefoanele vor trebui plasate in suporturi auto, sau lasate altundeva in masina.

Noi AMENZI mai MARI pentru Folosirea Telefonului la Volan

Separat de interzicerea tinerii telefonului in mana la volan, modificarea le va interzice inclusiv biciclistilor motociclistilor, scooteristilor, conducatorilor de vehicule agricole, etc, sa faca exact acealsi lucru. Noua prevedere este foarte cuprinzatoare astfel incat sa acopere toate cazurile de utilizare posibile a telefonului mobil, dar nu mai avem voie nici macar sa il tinem in mana, chiar daca este inchis, pentru ca amenda se va aplica oricum.

“În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, poliția rutieră din cadrul Poliției Române desfășoară activități de informare a participanților la trafic, astfel cum aceștia sunt definiți prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la interdicția, valabilă în timpul conducerii pe drumurile  publice a unui vehicul aflat în mișcare, de a ține în mână sau de a folosi cu mâinile în orice mod telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Amenzile aplicate de catre politie au cuantum de 6 – 8 puncte de amenda, si 4 puncte penalizare, iar daca incalcati si alte reguli rutiere cand tineti telefonul in mana, riscati sa aveti si permisul suspendat pentru 30 de zile. Ca noutate, aceste amenzi se aplica inclusiv pentru cei care nu sunt soferi, deci toti cei prinsi de politisti pot plati amenzi de minim 870 de LEI, sau 435 de LEI in 15 zile, o suma mare, dar Guvernul spune ca vrea sa reduca accidentele.

Aplicarea acestor noi reguli va genera foarte multe scandaluri, in special in randul celor care nu stiu de existenta lor, dar s pentru ca totul se rezuma la simpla constatare vizuala a contraventiei de catre politist.