Apple a fost Amendată de Comisia Europeană cu 1.8 Miliarde de Euro

Apple a fost Amendată de Comisia Europeană cu 1.8 Miliarde de Euro

Comisia Europeană a amendat Apple cu peste 1,8 miliarde de euro pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piață pentru distribuirea de aplicații de streaming muzical către utilizatorii de iPhone și iPad („utilizatorii iOS”) prin App Store.

În special, Comisia a constatat că Apple a aplicat restricții dezvoltatorilor de aplicații, împiedicându-i să informeze utilizatorii iOS despre serviciile alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației („dispoziții anti-direcționare”). Acest lucru este ilegal conform normelor antitrust ale UE.

Apple este în prezent singurul furnizor al unui App Store în care dezvoltatorii își pot distribui aplicațiile utilizatorilor iOS în Spațiul Economic European („SEE”). Apple controlează fiecare aspect al experienței utilizatorului iOS și stabilește termenii și condițiile pe care dezvoltatorii trebuie să le respecte pentru a fi prezenți în App Store și pentru a putea ajunge la utilizatorii iOS din SEE.

Investigația Comisiei a constatat că Apple interzice dezvoltatorilor de aplicații de streaming de muzică să informeze pe deplin utilizatorii iOS cu privire la serviciile alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației și să ofere orice instrucțiuni despre cum să se aboneze la astfel de oferte. În special, prevederile anti-direcționare interzic dezvoltatorilor de aplicații:

  • Informarea utilizatorilor iOS din aplicațiile lor despre prețurile ofertelor de abonament disponibile pe internet în afara aplicației.
  • Informarea utilizatorilor iOS din aplicațiile lor despre diferențele de preț dintre abonamentele în aplicație vândute prin mecanismul de achiziție în aplicație Apple și cele disponibile în altă parte.
  • Includerea de link-uri în aplicațiile lor care conduc utilizatorii iOS către site-ul web al dezvoltatorului de aplicații de pe care pot fi cumpărate abonamente alternative. De asemenea, dezvoltatorii de aplicații au fost împiedicați să-și contacteze propriii utilizatori nou achiziționați, de exemplu prin e-mail, pentru a-i informa despre opțiunile alternative de preț după ce au creat un cont.

Decizia de astăzi concluzionează că comisia anti-direcționare a Apple echivalează cu condiții comerciale neloiale, cu încălcarea articolului 102 litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”). Aceste prevederi anti-direcționare nu sunt nici necesare și nici proporționale pentru protecția intereselor comerciale ale Apple în legătură cu App Store pe dispozitivele mobile inteligente ale Apple și afectează negativ interesele utilizatorilor iOS, care nu pot lua decizii informate și eficiente cu privire la unde și cum să cumpere. abonamente de streaming muzical pentru utilizare pe dispozitivul dvs.

Comportamentul Apple, care a durat aproape zece ani, poate să fi determinat mulți utilizatori de iOS să plătească prețuri semnificativ mai mari pentru abonamentele de streaming de muzică din cauza taxei mari impuse de Apple dezvoltatorilor și transmisă consumatorilor sub formă de prețuri mai mari de abonament pentru același serviciu pe Apple App Store. În plus, prevederile Apple anti-direcționare au condus la un prejudiciu non-monetar sub forma unei experiențe degradate de utilizator: utilizatorii iOS fie trebuiau să se angajeze într-o căutare greoaie înainte de a găsi drumul către oferte relevante în afara aplicației, fie nu s-au abonat niciodată la niciuna. serviciu pentru că nu l-au găsit singuri pe cel potrivit.
Amenda a fost stabilită pe baza Orientărilor Comisiei din 2006 privind amenzile (a se vedea comunicatul de presă și MEMO).

La stabilirea nivelului amenzii, Comisia a luat în considerare durata și gravitatea încălcării, precum și cifra de afaceri totală și capitalizarea bursieră a Apple. De asemenea, a luat în considerare faptul că Apple a prezentat informații incorecte în cadrul procedurii administrative.

În plus, Comisia a decis să adauge la valoarea de bază a amenzii o sumă forfetară suplimentară de 1,8 miliarde EUR pentru a se asigura că amenda totală aplicată Apple este suficient de descurajatoare. O astfel de amendă forfetară a fost necesară în acest caz, deoarece o parte semnificativă a prejudiciului cauzat de încălcare constă în prejudicii non-monetare, care nu pot fi contabilizate în mod corespunzător conform metodologiei bazate pe venituri, astfel cum este prevăzută în Orientările Comisiei din 2006 privind amenzile. În plus, amenda trebuie să fie suficientă pentru a descuraja Apple să repete încălcarea prezentă sau o încălcare similară; și să determine alte companii de dimensiune similară și cu resurse similare să comită aceeași încălcare sau o încălcare similară.

Comisia a concluzionat că valoarea totală a amenzii de peste 1,8 miliarde EUR este proporțională cu veniturile globale ale Apple și este necesară pentru a obține descurajare.

De asemenea, Comisia a ordonat Apple să elimine dispozițiile anti-direcționare și să se abțină de la repetarea încălcării sau de la adoptarea unor practici cu un obiect sau efect echivalent în viitor.

author avatar
Redactia iDevice.ro