Vodafone Porneste o REVOLUTIE pentru Telefoanele din Europa

Vodafone porneste o noua revolutie in domeniul telefoniei mobile, iata ce schimbare majora face operatorul in Europa pentru clienti, si cum ne va afecta.

vodafone revolutie telefoane openran

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii din Europa, iar recent a dat startul unei revolutii pentru industria telefoniei mobile din intreaga lume. Vodafone a inceput sa testeze o noua tehnologie pentru retelele de telecomunicatii mobile, aceasta fiind dezvoltata impreuna cu cei de la Intel, si are denumirea OpenRAN, dar ceea ce aduce este extrem de important pentru toti cei care folosesc telefoane mobile.

Vodafone, la fel ca multi alti operatori de telecomunicatii din intreaga lume, foloseste echipamente produse de catre alte companii, si tehnologii dezvoltate de catre acestea, ele fiind protejate prin brevete de inventie. Ceea ce vor Vodafone si Intel sa faca este sa implementeze un nou standard, deschis pentru oricine, care ar reduce substantial costurile pentru crearea de retele de telefonie mobila, dar si costurile celor actuale.

Vodafone Porneste o REVOLUTIE pentru Telefoanele din Europa

Vodafone a implementat OpenRAN in Turcia, unde foloseste tehnologia pentru retelele 2G si 4G, insa recent a implementat-o sub forma de test inclusiv in Marea Britanie, o piata foarte importanta pentru grup. Astazi 120 de zone rurale din Marea Britanie urmeaza sa aiba activ sistemul pentru reteaua celor de la Vodafone, iar dupa aceasta lansare testele vor fi extinse inclusiv in Congo si Mozambic, tari unde probabil se poate testa mai usor.

“Vodafone testează o tehnologie inovatoare de radio cu acces deschis în Marea Britanie – o primă pentru Europa – într-o mișcare care ar putea strânge aderența pe care Huawei, Ericsson și Nokia o dețin pe piața echipamentelor de telecomunicatii. OpenRAN, care a fost dezvoltat de Vodafone și Intel, standardizează designul hardware-ului și software-ului în infrastructură, catarguri și antene care alcătuiesc rețeaua de acces radio care transportă apeluri mobile și date.”

Vodafone pare sa fie atat de multumita de aceasta tehnologie incat o extinde la nivel global, deci e destul de clar ca nu exista costuri mai mari decat pentru tehnologiile traditionale, ci din contra, ar putea fi mai mici. OpenRAN poate ajuta totusi operatorii mai mici sa lanseze retele si sa extinda acoperirea cu costuri mult mai mici, Vodafone fiind cel mai mare grup de telecomunicatii care a integrat tehnologia in retele publice mari.

Vodafone ar putea folosi OpenRAN si pentru a imbunatati securitate retelelor sale, iar asta in contextul in care Huawei a fost marginalizata de mai toata lumea din cauza acestor probleme serioase.