Apple Pay sub Ancheta Comisiei Europene, Iata Motivele

Apple Pay Ancheta Comisiei Europene

Apple Pay, sistemul de plati mobile dezvoltat de catre compania Apple, este sub ancheta celor de la Comisia Europeana in momentul de fata. Se pare ca felul in care Apple Pay este promovat, si aparent, impus de catre compania Apple, nu ar fi tocmai pe placul unor companii europene, asa ca s-au plans la Comisia Europeana.

Cei de la Comisia Europeana au inceput sa intrebe companii europene specializate pe plati online daca li s-a impusa sa foloseasca Apple Pay.  S-ar parea ca unora li s-a impusa sa foloseasca Apple Pay in locul altor sisteme de plati concurente, existand suspiciuni ca Apple a interzis platile online pentru produsele sale prin alte platforme de plati.

Comisia Europeana vrea sa afle daca Apple a obligat prin contracte diverse companii europene sa foloseasca Apple Pay pentru plati online in locui altor sisteme. Apple are o practica similara cu operatorii de telefonie mobila, pe care ii obliga sa cumpere anumite iPhone in cantitati mari si sa le promoveze preferential.

“Chestionarul a întrebat dacă companiile au obligația contractuală de a activa o anumită metodă de plată și, de asemenea, dacă astfel de contracte includ condiții pentru integrarea Apple Pay în aplicațiile și site-urile lor web. Autoritățile de reglementare au dorit să știe dacă Apple a respins aplicațiile comerciale ca fiind incompatibile cu termenii și condițiile pentru integrarea Apple Pay în aplicațiile lor.”

N-ar fi deloc greu de crezut ca Apple a obligat anumite companii sa foloseasca Apple Pay in locul altor sisteme de plati online, pentru ca practica nu e noua. In ochii lumii compania Apple are o imagine foarte buna, insa “in culise” americanii nu prea tin cont de legile privind concurenta neloiala.