Planeta Marte: Primul ANUNT ULUITOR al NASA despre “Casele” Astronautilor

Planeta Marte are parte de primul anunt din partea NASA cu privire la structurile care vor gazdui astronautii ce vor pasi pentru prima oara acolo, si pe Luna.

Planeta Marte micelia

Planeta Marte este urmatorul mare obiectiv al celor de la NASA dupa ce oamenii vor ajunge din nou pe Luna, iar undeva dupa 2030 este de asteptat ca primii oameni sa paseasca pe corpul atat de distant de Pamant. Dupa ce vor ajunge acolo, astronautii vor trebui sa locuiasca in ceva, iar NASA a facut astazi primele afirmatii cu privire la “casele” pe care le vor avea cei care vor face prima vizita pe Planeta Marte, iar anuntul este unul cu adevarat uluitor.

Planeta Marte este foarte departe de Pamant, iar transportarea de materiale pentrua  construi cladiri acolo este extrem de dificila, astfel ca NASA se gandeste sa cultive viitoarele “case” ale astronautilor. Unul dintre proiectele pe care NASA le dezvolta acum pentru a gazdui astronautii care vor ajunge pe planeta Marte are la baza cultivarea de fungi si mycelia care sa creasca suficient de mult incat sa permita acomodarea oamenilor si a instrumentelor lor.

Planeta Marte: Primul ANUNT ULUITOR al NASA despre “Casele” Astronautilor

scaun facut folosind micelia
Scaun facut de catre NASA folosind micelia.

Planeta Marte nu are asemenea organisme acolo, deci astronautii ar trebui sa aduca de pe Pamant structuri care sa aiba fungi si mycelia, iar cand ajung acolo le-ar uda pentru a creste si a se dezvolta in structuri de mari dimensiuni. NASA este convinsa ca fungii si micelia pot furniza suficient de multa protectie pe planeta Marte, sau chiar pe Luna, pentru astronauti in lipsa unor cladiri rezistente care sa poata fi construite in zone atat de indepartate.

“În momentul de față, proiectele tradiționale de habitat pentru Marte sunt ca o broască țestoasă – ducând casele noastre cu noi pe spate – un plan de încredere, dar cu costuri enorme de energie. În schimb, putem valorifica micelia pentru a crește singuri aceste habitate când ajungem acolo. Materialele miceliale, produse deja comercial, sunt izolatoare cunoscute, ignifuge și nu produc gaze toxice.”

caramizi facute folosind micelia
Caramizi create de NASA folosind micelia.

Planeta Marte nu poate fi colonizata doar cu fungi si micelia, astfel ca NASA le combina cu alte materiale pentru a reproduce, intr-o anumita masura, unele dintre materialele de constructie care exista pe Pamant. Transportarea materialelor de constructie obisnuite ar fi imposibila, insa aceste elemente organice, modificate genetic, ar fi mult mai usor de transportat si ar permite crearea de structuri suficient de rezistente pentru a sustine viata pe planeta Marte.

Planeta Marte inca nu este in totalitate cunoscuta celor de la NASA, astfel ca acest proiect e inca departe de a fi considerat sigur si permanent, astfel ca ramane de vazut ce se va intampla in final cu el.