Coronavirus Romania: Presedintele va decreta Stare de Urgenta Nationala

0

Declarație de presă (14.03.2020)

Împreună cu Guvernul învestit astăzi, ne vom dedica toate energiile, sută la sută, pentru a gestiona eficient această criză generată de noul coronavirus.Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp. Pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare.Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente și pentru aparatura medicală absolut necesară.Această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus.Dragi români, avem nevoie de voi să respectați îndrumările și indicațiile autorităților.Împreună, și numai împreună, vom reuși să trecem cu bine și peste această criză!

Publicată de Klaus Iohannis pe Sâmbătă, 14 martie 2020

Coronavirus aduce in Romania decretarea starii de urgenta nationala, presedintele Klaus Iohannis anuntand cu doar cateva minute in urma ca incepand de luni, 16 martie, va fi impusa aceasta masura in tara pentru lupta impotriva COVID-19.

Decretarea starii de urgenta in Romania din cauza Coronavirus nu vine ca vreo surpriza, iar asta pentru ca alte tari din UE au luat masuri similare in cursul zilelor trecute pentru a putea lua masuri care sa impiedice raspandirea necontrolata a COVID-19.

Dupa instituirea starii de urgenta in Romania, Guvernul va avea capacitatea de a aloca mult mai multe resurse pentru lupta impotriva Coronavirus intr-un mod mult simplificat, si desigur ca va putea lua masurile de restrictionare a circulatiei oamenilor prin tara.

Instituirea starii de urgenta va trebui adoptata si de Parlamentul Romaniei in termen de 5 zile de la semnarea decretului de catre Presedintele Romaniei, deci probabil ca vom vedea saptamana viitoare un vot similar celui de astazi de investire a noului guvern.

Masura este una extrem de importanta pentru Romania, si poate ca trebuia luata mai devreme, dar chiar si asa, autoritatile ar trebui sa aiba un alt tip de mod de actiune pentru a impiedica raspandirea la scara si mai larga a noului Coronavirus in tara noastra.

Anuntul privind instituirea starii de urgenta in Romania din cauza Coronavirus vine dupa ce pana in momentul de fata s-au inregistrat 109 cazuri de infectare cu noul Coronavirus.