Gaura Neagra: Explozia ULUITOARE Inregistrata intr-un VIDEO

Gaura neagra dintr-o galaxie indepartata are inregistrata o explozie intr-un clip video de catre NASA, iata ce au reusit sa surprinda pentru omenire.

Gaura neagra cu denumirea MAXI J1820+070 a avut inregistrata una dintre exploziile sale de energie intr-un clip video de catre cei de la NASA, una dintre rarele ocazii in care un asemenea eveniment se intampla. In mod normal este extraordinar de greu de surprins o explozie dintr-o gaura neagra intr-un clip video, insa cercetatorii de la NASA au folosit observatorul Chandra X-ray penstu a inregistra evenimentul intr-o galaxie foarte indepartata fata de Pamant.

Gaura neagra se afla la 10.000 de ani lumina fata de Pamant, si are o maxa de cam 8 ori mai mare decat cea a soarelui, ea fiind formata in urma exploziei unei stele, desigur cu miliarde de ani in urma. Gaura neagra are si o stea in apropierea ei, aceasta avand o masa injumatatita fata de cea a soarelui, iar divese gaze fierbinti sunt “inghitite” de catre gaura, insa unele sunt aruncate inapoi in univers in explozii care sunt vizibile la distante chiar foarte, foarte mari.

Gaura Neagra: Explozia ULUITOARE Inregistrata intr-un VIDEO

Gaura neagra a avut explozia inregistrata de catre cercetatori pe final de an 2018 si inceput de an 2019, deci cu destul de mult timp in urma, insa abia acum se discuta despre importanta pe care o are. Explozia a aruncat material si gaze fierbinti in diverse zone din apropiere de gaura neagra, si discul sau de acretie, iar ele sunt vizibile ca un imens jet de energie, care a fost inregistrat de catre NASA folosind un telescop cu infrarosu, deci nu a fost totul usor de realizat.

“Astronomii au prins o gaură neagră care aruncă materialul fierbinte în spațiu aproape de viteza luminii. Această sclipire a fost surprinsă într-un nou film din Observatorul de raze X Chandra al NASA. Gaura neagră și steaua ei însoțitoare alcătuiesc un sistem numit MAXI J1820 + 070, situat în Galaxia noastră la aproximativ 10.000 de ani lumină de Pământ. Gaura neagră din MAXI J1820 + 070 are o masă de aproximativ opt ori mai mare decât cea a Soarelui. Acest lucru îl face o așa-numită gaură de masă stelară, formată prin distrugerea unei stele masive.”

Gaura neagra a aruncat totul in univers la viteze egale cu cele ale luminii, deci va puteti imagina cat de violent a fost tot ceea ce s-a intamplat acolo, si cat de puternic a fost impactul pentru corpurile aflate in apropierea zonei. Deocamdata cei de la NASA au reusit doar sa inregistreze clipul video, si n-au oferit prea multe detalii cu privire la energia aruncata in univers de catre aceasta gaura neagra, dar probabil ca mai multe observari vor ajuta la intelegerea mai usoara a efectelor care se intampla atat de departe de Pamant.

Gaura neagra inregistrata in acest clip video este doar una care arunca energie cu foarte mare putere in univers, deci ramane de vazut ce fel de alte inregistrari vor mai fi disponibile.