Gaura Neagra: Descoperire Stiintifica URIASA pentru Omenire

Gaura neagra ramane un obiect de mare interes pentru oamenii de stiinta, iar o descoperire recenta ne arata cat de putine inca stim despre aceste obiecte.

Gaura Neagra fantastica

Gaura neagra este cel mai greu de analizat obiect din intregul univers, iar asta pentru ca e foarte dificil de observat un asemenea obiect, in primul rand, iar in al doilea rand, pentru ca atunci cand sunt observate, ele sunt greu de monitorizat. In ciuda acestui lucru, cercetatorii au reusit sa descopere ceea ce considera a fi o categorie speciala de obiecte de acest gen, adica o gaura neagra atat de mare incat intrece in dimensiuni oricare alta din univers.

Gaura neagra despre care vorbim aici este un tip care ar putea avea o masa echivalenta cu de pana la 100 de ori cea a soarelui nostru, adica ar fi vorba despre ceva urias in dimensiune, ceva ce e si foarte greu de observat. Cea mai mare gaura neagra cunoscuta are o masa ce este egala cu cea pe care ar avea-o 66 de miliarde de stele precum soarele din sistemul nostru solar, deci vorbim despre un obiect urias din toate punctele de vedere.

Gaura Neagra: Descoperire Stiintifica URIASA pentru Omenire

Gaura neagra atat de mare ar fi mai usor de observat decat altele de dimensiuni mult mai mici, insa chiar si asa, vorbim despre obiecte incredibil de mari, care ocupa si o zona vasta din univers, si consuma multe alte obiecte cosmice din jurul lor. Din moment ce a fost descoperita o gaura neagra care are o masa atat de mare, nu e exclus ca una care sa aiba o masa egala cu cea pe care ar avea-o 100 de miliarde de stele precum soarele, cel putin in teorie.

“O echipă de oameni de știință sugerează acum că găurile negre ar putea atinge ceea ce numesc dimensiuni „uimitor de mari”, fiecare adăpostind masa de 100 miliarde de sori sau mai mult. În noul studiu, cercetătorii au numit găurile negre 100 miliarde de mase solare în dimensiune sau mai mari – mai mari decât oricare dintre cele văzute în prezent – „găuri negre extraordinar de mari” sau SLAB-uri. Deși au remarcat că în prezent nu există dovezi că găurile negre uimitor de mari sunt reale, au observat că găurile negre supermasive există aproape acea dimensiune.”

Gaura neagra atat de mare ar reprezenta un pericol pentru planetele, stelele, cometele, asteroizii din orice galaxie, iar asta pentru ca ar inghiti o cantitate vasta de obiecte care trec prin apropierea sa in calatoriile lor prin univers. Oamenii de stiinta inca mai cauta dovezi ale existentei unor asemenea obiecte, dar e destul de clar faptul ca ele exista in univers, si ca ar trebui sa privim cu atentie la ceea ce se intampla in jurul lor.

Gaura neagra din galaxia Calea Lactee are o masa ce echivaleaza cu cea a 4.5 milioane de stele precum soarele, deci este destul de mica in comparatie cu cea gigant care a fost descoperita de catre oamenii de stiinta.