Anunt Oficial Ministerul Sanatatii privind Siguranta AstraZeneca

0

Anunt Oficial Ministerul Sanatatii Siguranta AstraZeneca

Ministerul Sanatatii a publicat cu doar cateva zeci de minute in urma un anunt oficial cu privire la siguranta vaccinului AstraZeneca, iar asta pentru ca tot astazi au venit si noi informatii oficiale de la Agentia Europeana a Medicamentului cu privire la vaccin.

Ministerul Sanatatii spune ca vaccinul AstraZeneca este sigur si eficient, ceva ce s-a tot spus de la autorizarea sa in Uniunea Europeana, si ceva ce nu avea cum sa se schimbe pentru ca in ultimele zile Agentia Europeana a Medicamentului a reiterat acelasi lucru.

“Vaccinarea cu AstraZeneca este sigură și eficientă, a confirmat astăzi Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), iar țările care au oprit vaccinarea așteptând verdictul EMA iși revizuiesc deja deciziile în urma acestui anunț.
Comitetul pentru siguranță al EMA afirmă că:
Beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare
Vaccinarea nu este asociată cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge
Nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite situri de producție
Cu toate acestea, vaccinul ar putea fi asociat cu cazuri foarte rare de tulburări de coagulare a sângelui. Aceste cazuri au fost raportate la 25 de persoane din 20 de milioane vaccinate cu AstraZeneca în Europa. O legătură cauzală între aceste cazuri și vaccinarea nu este dovedită, dar este posibilă. De aceea, este nevoie de o analiză suplimentară, a afirmat EMA.
Înțelegem îngrijorările românilor și vom continua să comunicăm transparent orice informații actualizate despre acest subiect.
Până în 18 martie, peste 400 de milioane de doze de vaccinuri anti COVID-19 au fost administrate de la începutul pandemiei. Până în prezent, niciun caz de deces nu a fost dovedit ca fiind cauzat de vaccinurile anti COVID-19.
În acest moment de creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19, este mai important ca oricând să continuăm campania de vaccinare, astfel încât să putem salva vieți și să oprim pandemia.
Alături de monitorizările realizate de Agenția Europeană a Medicamentului și Organizația Mondială a Sănătății, România are un mecanism propriu de monitorizare și investigare a efectelor adverse care pot apărea după primirea oricărui vaccin.
Orice reacții îngrijorătoare la vaccinare sunt raportate și atent monitorizate în comun de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Institutul Național de Sănătate Publică. Încurajăm persoanele vaccinate să raporteze orice efecte secundare și simptome neașteptate folosind pagina”