Coronavirus: Cainii vor Depista Romanii Infectati si pe Aeroportul Cluj-Napoca

Coronavirus Cainii Depista Romanii Infectati Aeroportul Cluj-Napoca

Cainii vor fi folositi inclusiv pe aeroportul Cluj-Napoca pentru a depista persoanele infectate cu Coronavirus care intra in tara indiferent de unde vin, proiectul fiind pus initial in aplicare la Sibiu acum cateva saptamani, iar acolo s-a dovedit a fi un succes, asa ca e extins si in alte zone din tara.

Aeroportul Cluj-Napoca e primul in care va fi aplicat acest sistem dincolo de Sibiu, insa el va ajunge si in alte zone din tara, iar folosirea cainilor ar putea ajuta la detectarea unor persoane infectate chiar din momentul in care coboara din avioane.

“Vor fi aceiași câini și la Cluj, și la Sibiu, vom alege câteva zile pe săptămână, câteva curse internaționale. Va trebui să organizăm culoarul de sosiri în așa fel încât să își desfășoare activitatea. România este printre puținele țări din lume care a implementat un astfel de proiect.

Am lansat un proiect pilot al Centrului Chinologic de la Sibiu și mă bucur că a avut rezultate. Pe Aeroportul Sibiu au fost executate 30 de misiuni cu cei 5 câini și 3 polițiști. Exemplarele canine au semnalat un număr total de șapte persoane, dintre care una avea aproximativ trei săptămâni de la momentul în care a fost confirmată ca fiind infectată, o persoană a fost testată și confirmată pozitiv cu test rapid și ulterior cu test PCR.

Două persoane au fost semnalate și testate negativ la testul rapid de pe aeroport, dar care au fost carantinate pentru că nu au făcut dovada vaccinului, și trei persoane semnalate și care au fost testate negativ cu test rapid și carantinate pentru că nu aveau schema completă de vaccinare.”