Valeriu Gheorghita face un apel foarte important pentru romanii din toata tara cu o atentionare despre care ar trebui sa stie milioane de oameni din toata tara care pana in momentul de fata nu s-au vaccinat, desi inclusiv cei vaccinati ar trebui sa stie ce se intampla.
Valeriu Gheorghita explica mai jos care sunt conditiile cele mai propice pentru o infectare cu Coronavirus, in special cu varianta Delta care se transmite mult mai repede, in special in spatiile inchise, deci trebuie atentie de la toata lumea in aceasta perioada.
“De zonele supraaglomerate, acolo unde există aglomerări foarte mari de persoane, în spațiile închise, neaerisite, şi de asemenea practic riscul individual, atunci când intrăm în contact cu persoane care nu fac parte în mod obișnuit din anturajul nostru, asociază un risc mai mare de infecție.
De asemenea şi anturajul, adică persoanele cunoscute poate să ne dea o falsă senzație de siguranţă, însă, în momentul acesta cred că trebuie să fim foarte prudenți să ne aducem aminte de toate măsurile de prevenție cu care am fost obișnuiți în această perioadă şi să încercăm să ne protejăm mai bine pe fiecare dintre noi, în felul acesta putem să scădem riscul de a ne îmbolnăvi în perioada următoare.
După cum spunea şi dna dr. Pistol, săptămâna trecută, practic, activitățile de weekend, în general, cu un număr foarte mare de persoane, cum sunt activitățile de pe litoral, concediile, care sunt binevenite, dar trebuie să nu lăsăm garda jos, pentru că, din păcate, varianta Delta începe să se răspândească. Vedem că avem un număr important de cazuri în momentul de față la nivel național, lucru care, practic, progresiv va crește riscul de îmbolnăvire, cel mai mare risc fiind în rândul persoanelor nevaccinate sau persoanelor care au o schemă incompletă, care au un risc mediu, un risc intermediar de îmbolnăvire.
Tocmai de aceea este important ca cei vulnerabili, și aici fac apel la cei care sunt vulnerabili, să ia în calcul cât se poate de serios vaccinarea, pentru că ajungând la spital cu forme grave este mult prea tardiv să se mai poată face lucruri miraculoase. Trebuie să înțelegem că tratamentul bolii în sine nu a cunoscut progrese remarcabile. Practic, este același tratament pe care îl știm, care se bazează pe o terapie standard cu corticoterapie, anticoagulante, terapie imunomodulatoare, terapie anticoagulantă, însă atunci când afectarea pulmonară este severă și când survine la pacienți vulnerabili riscul de deces din păcate este crescut. Tocmai de aceea este păcat să dăm, practic să ignorăm o măsură prin care noi putem să reducem riscul de a ne îmbolnăvi și de a ajunge la spital.”