Valeriu Gheorghita: Valul 4, Decizia care a Suparat Romanii

Valeriu Gheorghita explica o masura foarte importanta cu impact pentru milioane de oameni din intreaga tara, o masura despre care ar trebui sa stie toata lumea care in aceasta perioada fie se vaccineaza, fie se testeaza, fie a fost vindecata in ultimele 6 luni in urma infectarii.

Valeriu Gheorghita explica mai jos de ce este nevoie de impunerea masurii ca doar persoanele vaccinate sa fie exceptate de la regulile carantinei de noapte in Romania, insa e posibil ca si persoanele vindecate in ultimele 6 luni sa beneficieze fix ce acelasi lucru in viitorul apropiat.

“Bun! Haideţi să vă spun din punct de vedere practic. Din punct de vedere practic, dacă eu vreau să ies astăzi din casă, ar însemna că trebuie să am un test făcut ca să merg, apropo, în baza unui test negativ. Deci, nu toată lumea are un test făcut în ultimele 48 de ore sau în ultimele 72 de ore ca să iasă din casă.

Sigur că din punct de vedere epidemiologic, din punct de vedere al riscului de răspândire a bolii, o persoană care este vaccinată cu schemă completă şi are cel puţin zece zile de la doza doi, la fel ca o persoană care este trecută prin boală şi este în primele 180 de zile de la testul pozitiv, la fel ca o persoană care este testată negativ în ultimele 72 de ore sau 48 de ore în funcţie de tipul de test, este tot cu un risc scăzut de infectare.

Dar repet, din punct de vedere practic, este foarte greu să aplici această prevedere cu un test negativ, pentru că nu toată lumea îşi face din trei în trei zile teste ca să poată să iasă din casă şi atunci aplicabilitatea este mult mai uşoară la cei care au dovada de vaccinare sau care au, eventual, istoricul de trecere prin boală.”