Valeriu Gheorghita: Obligatia Impusa in Romania In Valul 4

Valeriu Gheorghita  vorbeste despre o foarte importanta obligatie in Romania in plin val 4 de coronavirus, una pentru milioanele de romani din toata tara, iar asta pentru ca e necesar ca lumea sa se protejeze impotriva unei posibile infectii cu varianta Delta in aceasta perioada.

Valeriu Gheorghita vorbeste de ceva vreme despre responsabilitatea individuala a oamenilor care ar trebui sa se gandeasca foarte serios la protejarea lor in aceasta perioada, insa in subsidiar si la protejarea celor din jurul lor pentru a nu risca sa ii infecteze cu varianta Delta.

“Eu aș sublinia exact ce a spus foarte bine doamna doctor, Adriana Pistol, și anume că vorbim, de fapt, de un pachet de măsuri care reduc, pe de-o parte, riscul să ne infectăm și, pe de altă parte, riscul să transmitem infecția celor din jur. Iar acest pachet de măsuri este compus din vaccinare care, în mod individual, mie îmi reduce riscul de a face o formă gravă de boală, dar, implicit, se reduce și riscul de a transmite mai departe infecția.

Chiar dacă acest risc nu se reduce foarte mult, el se reduce și, suplimentar, se reduce și riscul de a ne infecta. Prin vaccinare avem beneficii importante în plan individual, dar și față de cei din jur și, respectând celelalte măsuri de prevenție, – mască, igienă, distanțare fizică – asigurăm condiții cât mai bune pentru a limita răspândirea bolii. Aș adăuga încă un aspect și anume responsabilitatea individuală.

Dacă suntem simptomatici în această perioadă, trebuie să stăm acasă și să ne testăm, dacă avem copilul simptomatic nu o să îl trimitem la școală, nu o să ne gândim prima oară că a făcut o răceală obișnuită, nu, o să ne gândim că, în contextul acesta de transmitere comunitară exponențială, accelerată, prima posibilitate este să fie de fapt Covid și să facilităm în felul acesta răspândirea bolii. Trebuie să încurajăm oamenii, pe cei din jurul nostru și pe cei din familie, pe cei apropiați să respecte măsurile de prevenție. Nu avem o altă cale în acest moment.”