iDevice.ro mini review: iPhone 4S vs Samsung Galaxy S III

  Acum mai bine de o saptamana am intrat in posesia noului Samsung Galaxy S III care mi-a fost oferit de catre cei de la Orange Romania si atunci v-am spus ca astazi voi publica un mini review comparativ intre acest terminal si iPhone 4S. Ei bine, iata ca “momentul adevarului” a sosit si mai jos aveti detaliata experienta mea cu acest dispozitiv. Ca si in cazul mini review-ului pentru HTC One X, prezint totul dintr-o maniera subiectiva pentru ca este vorba despre experienta mea si nu a altcuiva. Cu aceasta ocazie va indemn sa va indreptati atentia spre alte articole daca nu sunteti de acord cu un punct de vedere subiectiv, iar daca il respectati nu-mi aduceti aminte in comentarii ca “sunt subiectiv” pentru ca am mentionat deja acest lucru.

  Bun, trecand la Samsung Galaxy S III va spun ca dispozitivul are un ecran Super AMOLED de 4.8 inch cu 306 pixeli per inch si rezolutie 1280 x 720, are un procesor quad-core Exynos 4212 ce este tactat la 1.4 GHz, ruleaza Android OS 4.0.x, are 1 GB RAM, are o camera de 8 megapixeli capabila sa filmeze Full HD si o camera frontala de 1.9 megapixeli, iar la final ramane bateria Li-Ion de 2100 mAh. Din punct de vedere al design-ului eu nu am ramas placut impresionat de acest model al seriei Galaxy. Am spus-o cand a aparut terminalul, imi mentin parerea acum dupa o saptamana de utilizare si din punctul meu de vedere iPhone-ul are un design superior, HTC One X fiind deasemenea superior din acest punct de vedere. In ceea ce priveste design-ul trebuie sa mentionez faptul ca butonul “home” implementat de catre Samsung este incomod, greu de utilizat si asta pentru ca el este subtire dar lat, deci chiar si un deget normal nu l-ar putea apasa corect. Butonul Home din iPhone si cel tactil din HTC One X sunt mult mai usor de utilizat, insa cei de la Samsung par sa fi fost de alta parere.

  Dupa scurta inspectie a exteriorului porniti terminalul si sunteti intampinati de interfata TouchWiz 4.0, una special facuta de catre Samsung pentru propriile terminale, insa ea nu uimeste prin ceva anume. Spre deosebire de HTC Sense exista totusi o atentie ceva mai mare acordata modului in care sunt prezentate informatiile prin meniurile de setari, exista in unele privinte mai multe optiuni de personalizare, insa totul tine si de felul in care a construit Samsung terminalul. Facand o comparatie cu iOS-ul pot spune ca fiecare sistem de operare are propriile puncte forte/slabe si totul tine in principal de felul in care este gandit terminalul sa functioneze. N-as da vreunui dispozitiv castig de cauza la acest capitol, insa daca producatorii de terminale Android si-ar pune mintile la contributie si ar cosntrui o aplicatie Settings precum cea din iOS, nu ai mai avea impresia ca folosesti o interfata gandita la inceputului anului 2000. Si daca tot suntem la interfata va recomand sa pretuiti notificarile din LockScreen-ul iOS-ului, asa cum sunt ele, pentru ca la Android nu aveti parte de ceva asemanator si informativ, cel putin nu in interfata implicita.

  Trecand peste interfata, ajungem la performante si pot spune ca Galaxy S III-ul este foarte “snappy”, adica raspunde foarte rapid la comenzi in 99% din cazuri si foarte rar a deschis/rulat greu o aplicatie, deci din acest punct de vedere nu am ce sa ii reprosez. Nu ai senzatia ca tii in mana un smartphone quad-core care este de 2 ori mai rapid decat iPhone 4S, insa, din punctul meu de vedere, terminalul celor de la Samsung este mai rapid decat high-end-ul celor de la Apple. Diferenta aceasta o veti simti uneori cand incarcati pagini web sau cand rulati un film/un joc, dar nu veti avea parte de o experienta care sa va dea de inteles ca acel terminal are un procesor cu frecventa dubla, cu de 2 ori mai multe nuclee si de 2 ori mai mult RAM. Nu am inteles rostul procesoarelor quad-core inainte ca ele sa fie efectiv implementate in smartphone-uri si refuz in continuare sa inteleg rostul implementarii lor dupa testarea a doua terminale Android. Experienta de navigare pe web este fluida, lucru pe care il apreciez la terminalele Android, avand in vedere ca pana recent ele ofereau o experienta groaznica, insa Google pare sa isi fi rezolvat problemele.

  Bun, din punct de vedere al performantelor totul este grozav, dar oare cum se descurca ecranul? Ei bine Samsung Galaxy S III are un ecran SUPER AMOLED de 4.8 inch insa spre deosebire de HTC One X am observat ca terminalul este mai usor de utilizat cu o singura mana. Nu ma intelegeti gresit, e tot greu de folosit cu o singura mana, insa la acest capitol eu il clasez pe un loc fruntas in fata HTC One X-ului. E usor de utilizat, dar imaginile cum sunt afisate pe el? Pe scurt pot spune ca “realitatea” pe care o veti vedea prin “ochii” Samsung-ului este denaturata de ecranul construit folosind tehnologia Pentile pe care unii o caracterizeaza drept una care afiseaza pixeli “falsi”. Nu am avut probleme in ceea ce priveste claritatea imaginilor, insa problemele au aparut atunci cand a venit vorba de afisarea culorilor deoarece terminalul celor de la Samsung afiseaza culori mult prea saturate, departe de cele reale. Daca va uitati la imaginile de mai jos veti intelege despre ce vorbesc si pozele afisate pe ecrane le aveti aici: 1, 2, 3.

  Pe langa calitatea imaginilor trebuie avut in vedere si faptul ca in lumina directa a soarelui nu veti vedea prea multe pe ecran si asta desigur din cauza tehnologiei utilizate de catre producator. Partea buna este ca pe ecran nu veti observa vreun pixel, din acest punct de vedere neexistand diferente fata de terminalul iPhone 4S. Din punctul meu de vedere ecranul este unul dintre putinele puncte slabe ale Samsung Galaxy S III, insa el conteaza foarte mult avand in vedere ca intreaga experienta de utilizare se transpune prin el.

  Chiar daca ecranul nu va multumi pe toata lumea, camera ar trebui sa o faca si recent s-a spus ca dispozitivul are un senzor de imagine asemanator cu cel al iPhone 4S. Judecand dupa calitatea pozelor as putea spune ca acest lucru este adevarat, diferentele dintre pozele facute cu cele doua terminale sunt infime, iar in cazul clipurilor video aveti parte de aceeasi experienta. Nu declar vreunul dintre terminale castigator la testele privind camera si in viata reala nu veti observa vreo diferenta mare intre poze, fiecare dintre dispozitive descurcandu-se bine in anumite conditii. Dau totusi puncte MARI celor de la Samsung pentru aplicatia Camera care ofera posibilitatea de a modifica felul in care sunt captate pozele, lucru care lipseste cu desavarsire la aplicatia nativa a iPhone-ului. Pozele de mai jos au fost facute folosind setarile implicite si aplicatiile native, asta pentru a nu denatura rezultatele. In stanga aveti poza facuta cu Samsung Galaxy S III si in dreapta cea facuta cu iPhone 4S.

  De la camera trec la unul dintre punctele forte ale Samsung-ului, autonomia. In perioada in care l-am utilizat, acesta a avut o autonomie mult mai buna decat a iPhone-ului, insa bateria de 2100 mAh si-a spus din plin cuvantul. Diferentele sunt mari chiar si fata de HTC One X, dar era de asteptat avand in vedere ca bateria Samsung-ului este cu 30% mai mare decat cea a respectivului terminal si cu 50% mai mare decat a iPhone-ului. Diferenta in autonomie nu a fost chiar de 50%, insa sigur s-a apropiat si din acest punct de vedere declar Samsung-ul castigator fara drept de apel. Probabil viitorul procesor al iPhone 5 va mai reduce o parte din diferenta, insa mi-e greu sa cred ca Apple poate scoate un terminal care sa egaleze Samsung-ul in ceea ce priveste autonomia bateriei.

  Am discutat despre lucrurile importante, acum sa trece la cele mai putin importante, adica laudatele “functii” ale Samsung Galaxy S III. Samsung a prezentat cateva dintre ele cand a aratat lumii intregi si Galaxy S III-ul pentru prima oara, insa din pacate 90% dintre ele exista doar pentru a oferi celor de la marketing un motiv de a umple fluturase si bannere publicitare. Samsung listeaza destule pe site-ul lor, voi vorbi doar despre cele mai populare si va voi explica, cat de utile au fost ele pentru mine si de ce:

  • SmartStay – functia care tine ecranul deschis atunci tu citesti ceva dar nu il atingi. Android-ul din Samsung Galaxy S III nu ofera, in mod stupid, optiunea de a nu inchide automat ecranul atunci cand nu interactionam cu el pentru o anumita perioada de timp, iar functia SmartStay ar trebui sa rezolve aceasta problema. Ei bine din pacate terminalul recunoaste in 10% din cazuri momentele in care utilizatorul chiar se uita la el si daca aveti setata inchiderea la 10 secunde atunci veti observa ca dispozitivul va lasa rapid sa priviti un ecran negru. Pentru mine functia s-a dovedit inutila pentru ca ea nu functioneaza asa cum ar trebui si am facut cateva teste cu diverse persoane iar rezultatele au fost aceleasi.
  • Pop up Play – optiunea de a afisa un clip video intr-un chenar peste orice aplicatie din Android OS. Ca si idee functia este grozava, insa in viata reala ea este absolut inutila. Puteti folosi functia DOAR pentru clipurile video din galerie, deci nu si pentru cele deschise pe web, iar chenarul in care este afisat clipul este atat de mic incat devine inutil. Pop up Play este o functie cu care poti sa te lauzi, insa nu o poti prezenta ca o functie importanta a Samsung Galaxy S III.
  • Direct Call – este o functie care va permite sa sunati automat cand duceti terminalul la ureche si aveti aplicatia Messages deschisa. Functia este destul de utila, am folosit-o de cateva ori si nu m-ar deranja sa o am in iPhone.
  • Smart Alert – de departe cea mai utila functie dintre cele “populare” si m-as bucura sa o “fure” cei de la Apple. Practic ea va atentioneaza prin vibratii atunci cand aveti un apel/SMS pierdut/necitit. Alerta apare in situatiile in care nu ati utilizat terminalul si ati primit acele mesaje/apeluri. Mi-a placut sa fiu atnetionat atunci cand lasam terminalul pe masa, imi vedeam de treaba si nu auzeam cand am primit un mesaj, dupa o anumita perioada de timp m-am si obisnuit sa nu mai deblochez ecranul ci doar sa il ridic pentru a vedea daca ma “asteapta” ceva.
  • S-Voice – un fel de asistent personal asemanator cu Siri, insa care functioneaza mult mai prost. S-Voice recunoaste mai putine cuvinte, proceseaza mai greu informatiile, insa are cateva functii in plus pe care probabil putini le vor putea utiliza in Romania deoarece comenzile trebuie rostite in limba engleza. In realitate S-Voice este la fel de inutil precum Siri in Romania, insa in cazul S-Voice vorbim despre un sistem care nici macar nu te lasa sa termini de vorbit si iti afiseaza rezultatele. Pot spune ca S-Voice este net inferior primei versiuni a Siri, insa probabil in viitor Samsung il va imbunatati semnificativ.

  Si iata-ne ajunsi la final. Per total am ramas placut impresionat de ceea ce a facut Samsung cu acest Galaxy S III, insa inainte de a achizitiona un asemenea terminal trebuie sa il testati pentru ca e greu de utilizat cu o singura mana si ecranul afiseaza culori denaturate. Din punct de vedere al performantelor Samsung Galaxy S III este peste iPhone 4S si HTC One X, insa cu putin. Design-ul nu il consider ca fiind superior iPhone-ului sau HTC One X-ului, insa fata de iPhone ambele sunt mai usoare si mai subtiri. Subiectiv vorbind Samsung Galaxy S III este mai bun decat iPhone-ul prin prisma performantelor si a autonomiei, insa autonomia este cea care a contat cel mai mult pentru mine.

  Obiectiv vorbind, lucrurile nu se schimba prea mult si achizitionarea terminalului tine practic de felul in care considera fiecare ca trebuie sa arate/functioneze un smartphone. Unii vor alege ecranele mari si Android-ul, altii vor alege ecranele mai mici si iOS-ul, totul reducandu-se la preferintele persoanele si la “the cool factor”. In momentul de fata Samsung Galaxy S III este unul dintre cele mai populare smartphone-uri, va inregistra vanzari foarte bune si va atrage cativa posesori rataciti de terminale iPhone. Samsung investeste sume enorme in marketing acum, promoveaza functiile listate de mine mai sus, insa atunci cand ajungeti sa le folositi realizati ca ele sunt complet inutile si la baza sta tot Android-ul cu al sau Google Play, ROM-uri personalizate si multe altele.

  Daca ar fi sa recomand cuiva sa cumpere orice altceva in afara de iPhone, atunci Samsung Galaxy S III ar fi cu siguranta terminalul potrivit, insa nu recomand posesorilor de iPhone sa il cumpere decat dupa ce il testeaza in prealabil pentru ca s-ar putea sa descopere ca nu gasesc in el tot ceea ce aveau in iPhone. Va spun ca eram tentat sa cumpar Galaxy S III-ul ca si terminal secundar, insa saptamana petrecuta utilizandu-l mi-a demonstrat ca investitia nu merita facuta acum.

  La final tin sa le multumesc din nou celor de la Orange Romania si daca sunteti interesati sa achizitionati un Samsung Galaxy S III, atunci Orange vi-l ofera la preturi care incep de la 299€.

UPDATE: Va pun la dispozitie si un drop test intre cele doua dispozitive. Testul demosntreaza ca niciunul nu rezista in fata unei cazaturi, deci din acest punct de vedere nu exista vreun castigator.

[youtube]http://youtu.be/K7e9ebi41Wc[/youtube]