Viitoarele baterii ar putea avea de 10 ori mai multa energie, s-ar incarca de 10 ori mai repede

   Care este principala problema a oricarui dispozitiv mobil din lumea aceasta? Autonomia bateriei! Fie ca vorbim de smartphone-uri, telefoane mobile, tablete sau laptop-uri, toate au o mare mare problema deoarece nu pot functiona pentru perioade nelimitate, sau macar pentru perioade lungi de timp, fara a fi incarcate. Hardware-ul a evoluat enorm de mult in ultimii ani insa tehnologia din spatele bateriilor a ramas in mare parte aceeasi insa acest lucru s-ar putea schimba in viitorul apropiat deoarece cativa cercetatori americani au descoperit o metoda de a produce baterii care tin de 10 ori mai multa energie si se incarca de 10 ori mai repede.

Professor Harold Kung, researcher at NU and lead author of the paper (published this month in the journal Advanced Energy Materials), has discovered not just one, but two techniques for improving this charge process. His lab decided to combine the strengths of both materials, carbon and silicon, by populating the area between the graphene sheets with silicon nanoclusters. These little clusters greatly increase the amount of ions that can be kept in the battery, and because they are small and the graphene is flexible, their size changes are manageable. Thus, the charge capacity of the battery was improved by, Kung says, a factor of ten.

   Desi tehnologia in sine exista si functioneaza, ea este deocamdata departe de a fi lansata pentru publicul larg. Cercetatorii care au descoperit-o sustin ca abia peste 3 – 5 ani ar putea avea o versiune care ar putea fi produsa la scara larga si implementata in bateriile disponibile pentru terminale mobile. Practic ganditi-va ca in loc de 5,6,7,8 ore de utilizare a unui iPhone 4/4S si 10 ore a unei tablete iPad, ati obtine de 10 ori mai mult si incarcarea bateriei s-ar face de 10 ori mai repede. Vorbind realist, nu cred ca o asemenea tehnologie va ajunge pe piata in urmatorii 5 ani.