UE deschide doua anchete antitrust impotriva Motorola la cererea companiilor Apple si Microsoft

  Acum cateva luni de zile companiile Apple si Microsoft au cerut Uniunii Europene sa investigheze modul in care compania Motorola isi foloseste drepturile asupra brevetelor FRAND si se pare ca UE a luat o decizie cu privire la cererile primite. Doua anchete antitrust au fost deschise impotriva celor de la Motorola si acum agentiile europene vor sa afle daca exista un abuz in ceea ce priveste procesele intentate de compania americana impotriva Apple si Microsoft. Cele doua companii sustin ca Motorola s-ar fi folosit de brevete FRAND pentru a le chema in instanta si a le obliga sa licentieze tehnologii la preturi exorbitante desi nu avea dreptul sa faca acest lucru.

Following complaints by Apple and Microsoft, the Commission will investigate, in particular, whether by seeking and enforcing injunctions against Apple’s and Microsoft’s flagship products such as iPhone, iPad, Windows and Xbox on the basis of patents it had declared essential to produce standard-compliant products, Motorola has failed to honour its irrevocable commitments made to standard setting organisations.

  Motorola s-a folosit de brevete pentru tehnologii 2G/3G/H.264 pentru a chema in instanta Apple si Microsoft in incercarea de a obliga companiile fie sa isi scoata anumite produse de pe piata fie de a licentia acele tehnologii. Motorola avea obligatia de a licentia tehnologiile in termeni egali si rezonabili insa se pare ca nu a facut acest lucru si acum UE o va investiga. In aceeasi situatie se afla si Samsung deoarece compania coreeana a aplicat aceeasi tactica preucm Motorola iar Apple a cerut deja agentiei europene antitrust sa verifice modul in care si-a impus Samsung drepturile.

  In concluzie, Motorola si Google au probleme destul de mari care probabil vor determina UE sa aplice niste amenzi.

4 COMENTARII

  1. Chiar mi se pare aiurea rau lumea in care traim. Cineva care inventeaza ceva fara de care nu se poate trebuie licentiat la toata lumea in conditii rezonabile pe cand cineva care breveteaza ceva de forma poate sa faca ce vrea. Aiurea rau.

  2. Ptr persoana de la postul 3: Nu e chiar acelasi lucru, Microsoft vinde un sistem de operare pe care poti sa ti-l pui si in ghete daca poti pe cand la Apple daca cumperi OS-ul, este specificat in EULA ca trebuie instalat doar pe sistemele produse de ei. Practic, fiind client atat hard cat si soft, cumperi “pachetul” in sine cu tot ceea ce cuprinde el.