Printr-o scrisoare deschisa, Apple raspunde acuzatiilor conform carora a oferi informatii confidentiale ale utilizatorilor catre guvernului SUA

  Acum cateva saptamani de zile v-am spus ca Apple a fost acuzata de oferirea de informatii confidentiale catre autoritatile americane, alte mari companii din SUA facand parte din scandal. Intr-o scrisoare publicata in aceasta dimineata pe website-ul propriu, compania Apple afirma ca in ultimele 6 luni de zile a primit din partea agentiilor guvernamentale americanie si a politiei  pana in 5000 de cereri pentru furnizarea de informatii confindentiale ale utilizatorilor. Apple afirma ca aceste cereri au fost facute ca parte a unor investigatii criminale sau a unor investigatii privind probleme de securitate nationala, ca departamentul sau juridic a investigat fiecare cerere si a oferit doar cat mai putine informatii relevante.

From December 1, 2012 to May 31, 2013, Apple received between 4,000 and 5,000 requests from U.S. law enforcement for customer data. Between 9,000 and 10,000 accounts or devices were specified in those requests, which came from federal, state and local authorities and included both criminal investigations and national security matters. The most common form of request comes from police investigating robberies and other crimes, searching for missing children, trying to locate a patient with Alzheimer’s disease, or hoping to prevent a suicide.

  In continuare compania sustine ca departamentul sau juridic are grija ca raspunsurile date acestor cereri sa nu afecteze viata privata a utilizatorilor, ca scopul sau este de a ne proteja informatiile confidentiale si restul va imaginati cum arata. Practic Apple incearca acum sa se apere in fata unor acuzatii care ii afecteaza imaginea, insa Google, Microsoft, FaceBook, Yahoo! si alte companii foarte maria u aceeasi problema, deci utilizatorii nu vor avea de ales decat sa accepte situatia.

9 COMENTARII

  1. Doar deaia exista google, facebook, etc.. Toate sunt ale americanilor sa controleze pe toata lumea, oricine ar face un astfel de sistem le gasesc o scuza si le inchid afacerea

  2. Eu nu inteleg ce se mai mira lumea. Exista legi speciale care suspenda dreptul la intimitate. Cel putin in America, ele exista de mult. Oricum marea majoritate a datelor de pe internet sunt monitorizate. Nu mai vorbesc de cele de telefonie. Si totul cat se poate de legal.

  3. Ne cred bătuti in cap…. O retea de terorism, criminali sau hoti nu-si posteaza planurile pe Facebook, nu-si actualizeaza starea cu ce fac ei la fiecare pas. :))
    Vrei sa nu fii monitorizat? Nu-ti faci cont nicaieri! Simplu.
    Nu poti trai fara sa internet? Accepti situatia. Nașpa, dar asta e.

  4. “[…] deci utilizatorii nu vor avea de ales decat sa accepte situatia.”

    Eu am facut altceva – mi-am sters toate conturile in afara de skype, a carui istorie se salveaza doar in calculator, pentru ca observasem ca din cand in cand cineva imi afla parola si intra.

  5. Victore, daca tu crezi ca Skype-ul este ferit, esti naiv. Asa toti teroristii ar folosi doar Skype =)) sau traficantii sau criminalii si etc. Orice forma de comunicare este monitorizata.

  6. @Oxyg3n, mie nu imi pasa daca cei de la Skype sau diverse agentii imi citesc conversatiile, pentru ca nu scriu nimic “interesant” pemtru ele. Mai rau e ca unii “prieteni” care dau de ele, afla lucruri pe care nu ar trebui sa le stie, asta ma deranja mereu.

  7. Personal, o singura data mi’a fost “sparta” parola de la Yahoo, dar s’a remediat cu o noua parola mai “pompoasa”. In rest, nu inteleg cum de se tot “sparg” parolele asa de des …

  8. @Victor Bulgar nu stiu de unde ai impresia ca se salveaza conversatiile local la skypez eu daca vorbesc dupa pc apoi il sting si intru pe mobil imi aparz singurul sistem de chat care se salveaza local este ICQ!

  9. @Oxyg3n, mi-au fost sparte parolele de 3 ori, o data a fost vorba de prietena care vroia sa vada daca nu ascund ceva de ea, de alte 2 ori – nu stiu, dar apaream online cand de fapt nu eram (ma sunau prietenii “parca esti in roaming – cat te costa 1MB?”.

    @Alexu, mie niciodata nu mi-a aparut conversatia de pe PC pe iPhone, iPad sau Note 2, iar informatia de pe acestea ramanea doar in ele. Unica informatie care se salveaza, dupa cate se pare, online, e legata de datele utilizatorului si lista de contacte/prieteni. Local totul se salveaza in cateva baze de date sqlite3. Posibil ca e vreo optiune de importare de mesaje de pe alte device-uri, dar nu m-am obosit sa caut.