iPhone 5S si iPhone 5C – iata tot ce trebuie sa stii

  Dupa luni intregi de speculatii si zvonuri legate de iPhone 5S si iPhone 5C, iata ca in aceasta seara compania Apple a prezentat oficial cele doua terminale. In cele ce urmeaza veti gasi toate informatiile importante in legatura cu ambele dispozitive si veti afla ce urmeaza sa achizitionati de indata ce compania Apple le va pune oficial in vanzare in cele 10 tari pentru care a fost pregatita lansarea oficiala. Ambele terminale ruleaza iOS 7, ambele terminale vor fi disponibile la preturile obisnuite ale produselor Apple si va las acum sa le descoperiti.

iPhone 5S

[youtube]http://youtu.be/ZN5PghMZ6LQ[/youtube]

  Asteptat de luni de zile de catre posesorii de iPhone-uri, iPhone 5S a fost prezentat oficial in aceasta seara de catre compania Apple. Noul dispozitiv vine in culori noi, auriu si argintiu fiind inclus de catre Apple in oferta sa. Pentru inceput va spun ca iPhone 5S va fi disponibil in clasica culoare neagra, insa si intr-o culoare aurie, dar si intr-o culoare argintie, cele din urma fiind disponibile doar pentru terminalul cu panou frontal alb. Ati citit in zvonuri ca APple urmeaza sa ofere aceste culori si iata ca totul se dovedeste a fi adevarat.

Chip A7 – procesor, 64 biti si multa putere grafica

  Apple a implementat in iPhone 5S un chip A7 compatibil cu arhitectura de 64 de biti, noul smartphone fiind primul de pe glob cu o asemenea compatibilitate. Conform celor de la Apple, noul chip este de peste 40 de ori mai rapid decat chip-ul implementat in primul iPhone si de 2 ori mai rapid decat cel implementat in iPhone 5. Desi cifrele prezentate de catre Apple sunt pompoase, in realitate vorbim despre o crestere in performante de 15% – 30% fata de iPhone 5, dar partea cea mai proasta este ca deocamdata putine aplicatii sunt compatibile cu arhitectura de 64 de biti.

  Aplicatiile native ale iOS 7 au fost refacute pentru a functiona pe structura de 64 de biti, kernelul, librariile si driverele au avut parte de aceeasi transformare, insa sistemul de operare este compatibil si cu structura de 32 de biti. Chip-ul A7 din iPhone Pe partea software, iar in cazul chip-ului grafic vorbim despre o crestere de 56x, noul chip fiind compatibil si cu standardul OpenGLES 3.0, deci vom avea parte de jocuri mult mai complexe. Practic iPhone 5S ar putea procesa cu de pana la 2 ori mai multe date pe noua arhitectura, insa asta numai daca dezvoltatorii isi vor face aplicatiile compatibile cu ea, altfel vom beneficia de toate aceste imbunatatiri numai in aplicatiile native. Partea buna este ca de indata ce aplicatiile vor fi compatibile cu aceasta arhitectura, utilizatorii vor putea lucra mai rapid pe terminale, iar in jocuri si aplicatii utilitare veti simti cel mai bine diferenta. Practic cu cat este mai complex modul de lucru al utilizatorului, cu atat se va vedea mai bine diferenta in performante, insa ramane de vazut cate luni vor trece pana cand dezvoltatorii se vor gandi sa isi actualizeze aplicatiile.

  Separat de noul chip A7, compania Apple a implementat in iPhone 5S si M7, un co-procesor pentru detectarea miscarilor. Acest nou co-procesor monitorizeaza in mod constant datele receptate de la giroscop, compas sau accelerometru si permite dezvoltarea de noi tipuri de aplicatii fitness sau pentru monitorizarea functiilor vitale.Noul chip stie daca utilizatorii stau pe loc, se misca sau conduc o masina, iar prin intermediul aplicatiilor extinde functionalitatea unui iPhone.

Autonomie

  Daca va intrebati cum se descurca iPhone 5S cu autonomia, ei bine Apple promite 250 de ore de standby, adica 10 ore de vorbit la telefon prin 3G, 10 ore de navigat pe internet prin LTE, 8 ore de navigat printr-o retea 3G si 10 ore de navigat folosind o retea Wi-Fi. Se zvoneste ca Apple ar fi implementat o baterie cu doar 200 mAh mai buna decat in iPhone 5, insa aceasta “mica” schimbare pare sa fie suficienta pentru a creste substantial autonomia, modificarile procesorului ajutand la fel de mult.

Camera

[youtube]http://youtu.be/b__IDV9x_do[/youtube]

  Apple a mentionat ca noua camera din iPhone 5S este capabila sa inregistreze poze grozave multumita noului senzor de imagine capabil sa redea mai multi pixeli, iar pozele de mai jos ar trebui sa demonstreze acest lucru. Noua camera iSight are aperture f/2.2, un senzor de imagine mai mare cu 1.5u pixeli capabil sa inregistreze poze mult mai bune in conditii de luminozitate scazuta,are o zona activa cu 15% mai mare, are dual flash LED-ul ajutand intr-o foarte mare masura. Multumita chip-ului A7, aplicatia Camera efectueaza auto-focus de 2 ori mai repede decat in iPhone 5, inregistreaza pozele mai repede si face mult mai bine stabilizarea pentru imagini si clipuri video.

The all-new 8 megapixel iSight camera features a larger f/2.2 aperture and a new, larger sensor with 1.5μ pixels for better sensitivity and low-light performance, resulting in better pictures. These improvements, along with the Apple-designed image signal processor in the A7 chip and the new Camera app in iOS 7, provide up to two-times faster auto-focus, faster photo capture, automatic image and video stabilization, and better dynamic range. iPhone 5s introduces the new True Tone flash—the world’s first for any camera—that variably adjusts color and intensity for over 1,000 combinations, so photos taken with a flash appear more natural. iPhone 5s also includes a new Burst Mode, Slo-Mo video with 120 fps, a new FaceTime HD camera for better low-light performance and audio-only FaceTime calls with iOS 7.

  Una dintre importantele modificari ale camerei este implementarea True Tone flash-ului, adica un flash LED multicolor, primul de pe glob, acesta ajustandu-si variabil culoarea si intensitatea in peste 1000 de combinatii pentru a permite inregistrarea de poze cat mai naturale. Aplicatia Camera a iPhone 5S include un burst mode care permite inregistrarea de pana la 9 poze intr-o succesiune extrem de rapida, dar si a unei functii care ne permite sa inregistram clipuri video slow motion cu pana la 120 de frame-uri pe secunda.

  Aplicatia Camera in Burst Mode permite inregistrarea mai multor poze, combinarea lor si selectarea celei mai bune poze pentru prezentarea catre prieteni, insa imbuntatirile nu se opresc aici, deoarece Apple a imbuntatit si camera frontala, permitand efectuarea de apeluri FaceTime in conditii mult mai bune atunci cand lumina din camera nu este grozava. Acestea fiind spuse, va las sa vizualizati cateva imagini despre care Apple spune ca au fost inregistrate folosind camera iPhone 5S.

Cititor de amprente – Touch ID

[youtube]http://youtu.be/ZN5PghMZ6LQ[/youtube]

V-am spus atatea luni de zile ca iPhone 5S va avea un cititor de amprente, ei bine el a fost prezentat oficial astazi si poarta denumirea de Touch ID. Cititorul de amprente este implementat direct in butonul Home al terminalului, acesta fiind capacitiv, capabil sa inregistreze amprentele la un unghi de 360 de grade. Amprentele noastre vor fi utilizate pentru a debloca terminalele si pentru a permite achizitionarea/descarcarea de aplicatii sau alt continut disponibil in App Store sau iTunes Store, deci veti putea uita de parole pentru o vreme.

You check your iPhone dozens and dozens of times a day, probably more. Entering a passcode each time just slows you down. But you do it because making sure no one else has access to your iPhone is important. With iPhone 5s, getting into your phone is faster, easier, and even a little futuristic. Introducing Touch ID — a new fingerprint identity sensor.

Touch ID poate fi utilizat in orice orientare de catre utilizatori, acesta citind amprentele imediat si stocandu-le doar in terminal, fara a le sincroniza cu iCloud, sau alt sistem cloud. Inelul care incercuieste acum Touch ID-ul este fabricat din otel inoxidabil si are rolul de a activa cititorul de amprente la atingere, deci fara a il atinge pe acesta nu veti putea utiliza cititorul de amprente. Practic aceasta componenta a iPhone 5S are rolul de a simplifica interactiunea cu terminalul si este probabil un test facut pentru o viitoare implementare a platilor mobile.

  Acum la final vine si momentul interesant, iPhone 5S urmeaza sa fie disponibil la aceleasi preturi precum iPhone 5, insa lansarea va avea loc pe 20 septembrie in 10 tari, fara o sesiune prealabila de precomenzi. Daca sunteti interesati de preturi, ei bine iPhone 5C are un pret de pornire de 599€, in timp ce iPhone 5S are un pret de pornire de 700€. Din pacate Apple nu a anuntat data la care va avea loc cel de-al doilea val de lansari, asa ca nu vom sti cand ajunge in Romania.

iPhone 5C

  Dupa luni intregi de speculatii, iata ca in aceasta seara compania Apple a prezentat in sfarsit terminalul iPhone 5C, care va avea o carcasa din plastic si va fi colorat. Albastru, alb, roz, galben si verde sunt culorile alese de catre Apple pentru carcasa din plastic a terminalului, el urmand a fi disponibil doar in versiunid e 16/32 GB la preturi mici, cu abonamente de 2 ani. Terminalul urmeaza sa contina hardware-ul iPhone 5, adica un ecran de 4 inch, acelasi chip A6, compatibilitate 4G LTE cu aproape toate retelele de pe glob, camera iSight de 8 megapixeli, o noua camera FaceTime HD cu 1.9u pixeli, compatibilitate cu retelele de 5 GHz, Bluetooth 4.0 si cam atat.

  Separat de iPhone, Apple lanseaza si o serie de carcase pentru terminal, acestea avand un design destul de ciudat, ele fiind facute, desigur, din cauciuc. Carcasele urmeaza sa fie disponibile la pretul de 30$ fiecare, si au rolul de a proteja terminalul, desi acesta are o structura interna metalica din aluminiu care are si rol de antena. In esenta iPhone 5C este un iPhone 5 cu o carcasa din plastic, exact precum v-am spus, el avand cateva imbuntatiri minore in interior si nimic mai mult.

  iPhone 5C urmeaza sa fie lansat tot pe 20 septembrie, exact precum iPhone 5S, in aceleasi tari, iar pe 13 septembrie va fi initiata sesiunea de precomenzi.