Prima Pagina Cosmote UPDATE: Unii operatori de telefonie mobila iti intercepteaza traficul fara ca tu...

UPDATE: Unii operatori de telefonie mobila iti intercepteaza traficul fara ca tu sa stii si nu poti face nimic pentru a ii opri (Video)

[vimeo]http://vimeo.com/75150872[/vimeo]

  Extrem de multi dintre noi utilizeaza internetul mobil pe smartphone-uri, tablete sau laptop-uri folosind SIM-uri sau modem-uri USB si extrem de putini dintre noi stiu ca traficul de date facut este interceptat de catre operatorii de telefonie mobila. Citind dimineata acest articol, care nu are vreo legatura cu deep pachet inspection-ul, m-am decis sa pun cateva intrebari in stanga si-n dreapta in legatura cu ce se prezinta acolo. Din pacate am aflat ca o parte din ceea ce este scris acolo este adevarat, unii operatori de telefonie mobila din Romania interceptand traficul de date facut de pe cartelele SIM ale utilizatorilor, trecandu-l printr-un proxy, fara a anunta pe cineva in legatura cu ceva.

  Dupa cum se spune si acolo, deocamdata doar Cosmote si Vodafone aplica aceasta procedura, Orange alegand sa nu o aplice, acelasi lucru fiind valabil si in cazul RCS & RDS, cel putin pana la proba contrarie. Bun, ce inseamna practic aceasta interceptare a traficului si de ce nu este bine pentru noi? Ei bine, tot traficul de internet facut printr-una dintre cele doua retele ale operatorilor trece printr-un asa-zis software de optimizare care compreseaza datele pentru a le reduce dimensiunile, si calitatea, reducand in acelasi timp si traficul de date facut de catre utilizatori.

  Sistemul este asemanator cu cele implementate de catre Opera, sau mai recent Google, in browserele disponibile in App Store si are rolul de a demonstra cat de rapide sunt retelele acestor operatori. Desi teoretic ideea este buna, din pacate sistemul compreseaza orice fel de elemente care sunt mai mari decat o anumita dimensiune, reducand calitatea pozelor, insa interceptand inclusiv email-urile, care desi nu sunt teoretic accesate, sunt compresate. Problema este ca toata aceasta interceptare se face pentru orice fel de trafic, indiferent cum este facut si nu aveti nicio metoda prin care puteti scapa de el, probabil nici daca sunati la operatori.

  In general sistemele de acest gen cauzeaza probleme de afisare a website-urilor prin compresarea elementelor afisate de catre ele, asa ca daca ati avut vreodata probleme in a accesa vreo pagina web, exista posibilitatea ca acest sistem sa o fi cauzat. Nu se stie deocamdata daca interceptarea se face pentru toate tipurile de abonamente oferite de catre operatori, insa sansele sunt ca indiferent de conexiune sa nu scapati de interceptare.

  Nu stiu cati vor fi atat de bucurosi sa afle ca email-urile lor si alte date personale trec prin acest sistem, insa partea buna este ca toate conexiunile HTTPS raman neatinse de interceptare. Daca operatorii de telefonie mobila ar fi spus clar tot ceea ce fac, atunci probabil nimeni nu s-ar fi plans prea tare de ceva, insa din moment ce nu se specifica undeva in mod public faptul ca exista implementat un sistem de compresie, probaibl unii vor fi suparati sa afle ca le este interceptat traficul.

  Voi ce parere aveti?

UPDATE: Pentru ca la Vodafone oamenii de la PR dorm bine, Cosmote-ul are un punct de vedere in legatura cu situatia si mai jos il gasiti.

Pentru a veni in intampinarea clientilor si pentru a le imbunatati experienta de navigare in conditii de retea cu rata de transfer (viteza) mai scazuta, reteaua COSMOTE Romania realizeaza o optimizare a imaginilor gif/jpeg. Aceasta optimizare este aplicata doar pentru APN-urile “internet” si “wnw”, in conditii de navigare Internet, nu si pentru e-mail-uri sau transfer de fisiere.

Astfel, COSMOTE nu intercepteaza continutul informatiilor transferate de abonat, optimizarea reprezentand doar o adaptare la conditiile de livrare specifice unei retele mobile.

 • ss33

  @zaone

  Utilizarea unui VPN nu ar trebui sa faca imposibila accesarea informatiei compresate de softul ala?

 • Radu

  iLLuminati is watching!

 • Vichi

  Cum se face ca in toate articolele de aici legate de operatori ORANGE e tot timpul oaia alba.

 • Orange si RDS sunt oile albe.

 • Vichi

  Zaone@ off topic, dacă tot ai răspuns aici zi-mi si mi mie te rog de ce pe iOS 7 multe aplicați cer activare microfon.

 • zed

  important e ca raman neatinse conexiunile de tip https.
  e adevarat ca mailul din IOS foloseste HTTPS?( cel putin in cazul serviciilor gen Yahoo mail, Gmail sau outlook). pe mine ma intereseaza ca mailul sa nu-mi fie interceptat. folosesc Outlook (vechiul Live/Hotmail)

 • @ss33: Ba da, ar trebui sa te scape.

 • Remus

  Vichi, aceeași întrebare am pus-o si eu aici de ceva timp. De când am instalat iOS 7 pe iPad, am primit si eu astfel de mesaje. Ca răspuns la toate am dat ignor si când am folosit aplicatia Fring sa, sun in străinătate nu mergea microfonul. Cei de-acolo nu m-a auzeau, fiindcă lipsa mea de accept pentru accesarea microfonului, l-a închis. In iOS 7 exista o funcție noua in ce privește activarea sau Neactivarea microfonului, pentru unele aplicații ! Cele bune.

 • Andrei

  Si…. Dacă orange nu face asta…. De ce netul folosit in video e de la orange? 😛

 • @Andrei: Poti sa-l intrebi pe om de ce a ales sa utilizeze o aplicatie Orange pentru a-si activa conexiunea pe modem, insa daca te uiti cu atentie, duce mouse-ul in partea stanga jos a ei si arata ca e conectat la reteaua Cosmote. Asta ca sa se dovedeasca faptul ca faci trolling si nimic mai mult.

 • Gysel

  Zaone @ nu-i mai tot umfla pe astia de la Orange .
  Indiferent ce relatie ai cu ei trebuie sa fi obiectiv, toti sunt la fel.
  Ca pare ca acum ei nu verfica traficul sau orice altceva legat de telefonie este doar o utopie sa crezi asa ceva in tara asta .
  Tocmai ca nu apar mie mi se pare cam dubios

 • Nu ma intelege gresit, daca era sa faca porcarii apareau acolo, ca doar nu e facuta de mine verificarea asta. Sunt unii foarte slabi de minte care spun ca m-a platit Orange sa nu-i bag acolo, are rost sa le spun cum sta treaba? Dupa cum am spus si in articol, pana la proba contrarie, atat Orange CAT SI RCS & RDS nu fac asta. Acum ramane sa-mi spuna unii ca m-a platit si RDS-ul ca sa spun ca nu fac tampenii, ca atat ii duce capul. E vina mea ca, Cosmote-ul traieste acum un deceniu si da internet de 32 kbps, e vina mea ca Vodafone-ul blocheaza VoIP-ul? Incep sa ma plictisesc de acuzele astea, unora ale unor angajati ale celor doua companii, si moderez toate porcariile scrise aici care n-au dovada.
  E vina mea ca Vodafone si Cosmote fac porcarii de genul asta fara sa spuna ceva public, mai ales cand inchei un contract? Probabil face si Orange alte prostii, dar pe asta nu o face, e asa de greu sa se intelaga asta, nu e nevoie sa ai IQ 150 ca sa intelegi, seiros.
  E vina mea ca intercepteaza traficul de internet cand nu ar trebui sa faca asta?
  Normal ca toti suntem monitorizati, depinde in ce fel.

 • Gysel

  Zaone@ Idea este ca te inteleg ca ei te ajuta sa prezinti anumite telefoane i -ti faciliteaza anumite chesti , nicidecum nu am spus ca te platesc.
  Dar trebuie sa intekegi ca toti operatori de la noi cei trei mari ,sunt la fel cu foarte mici diferente.

  De exempul la mine am ab la Vodafone de 45 euro pe persoana fizica si abonametele de pe firma le am la Orange .
  Dar ca si servicii care le ofera si persoanele de la relati cu clienti care raspunnd la tel sunt la fel , te rog sa ma crezi.
  In legatura cu VOIP-ul de la Vodafone nu este adevarat .
  Abonamentele de la Red ( te poti uita pe internet sa verifici ) de 29 , 45 si 65 au VOIP incluse , nu stiu de celelalte abonamente care le au daca este inclus si VOIP-ul.

  In concluzie fiecare are dreptul sa aiba o parere despre serviciile lor iar asta este parerea .

 • @Gysel: Tu chiar crezi ca vreun operator ar plati pentru articole de genul asta? Te inseli amarnic, ei isi rezerva resursele pentru promovarea lucrurilor care merita promovate, nu pentru a-si ataca concurenta. Anyway, abonamentele fiecaruia n-au treaba cu chestia discutata aici. Cat despre VoIP, la red o fi ok, dar sunt multe optiuni care nu au VoIP si se cere vreo 4 euro, daca nu ma insel, pentru activarea lor.

 • Florin Matei

  Baieti, desi e posibil sa se uite cineva ce contine traficul, serverul proxy e facut pt a optimiza conexiunea. Nu inseamna ca netrecand prin proxy nu poate operatorul sa vada unde comunici si ce contin pachetele.

 • Symplu

  Cum se foloseste optiunea VPN si care e rolul ei, ca nu am inteles-o niciodata!?

  Multumesc!