UPDATE: Unii operatori de telefonie mobila iti intercepteaza traficul fara ca tu sa stii si nu poti face nimic pentru a ii opri (Video)

[vimeo]http://vimeo.com/75150872[/vimeo]

  Extrem de multi dintre noi utilizeaza internetul mobil pe smartphone-uri, tablete sau laptop-uri folosind SIM-uri sau modem-uri USB si extrem de putini dintre noi stiu ca traficul de date facut este interceptat de catre operatorii de telefonie mobila. Citind dimineata acest articol, care nu are vreo legatura cu deep pachet inspection-ul, m-am decis sa pun cateva intrebari in stanga si-n dreapta in legatura cu ce se prezinta acolo. Din pacate am aflat ca o parte din ceea ce este scris acolo este adevarat, unii operatori de telefonie mobila din Romania interceptand traficul de date facut de pe cartelele SIM ale utilizatorilor, trecandu-l printr-un proxy, fara a anunta pe cineva in legatura cu ceva.

  Dupa cum se spune si acolo, deocamdata doar Cosmote si Vodafone aplica aceasta procedura, Orange alegand sa nu o aplice, acelasi lucru fiind valabil si in cazul RCS & RDS, cel putin pana la proba contrarie. Bun, ce inseamna practic aceasta interceptare a traficului si de ce nu este bine pentru noi? Ei bine, tot traficul de internet facut printr-una dintre cele doua retele ale operatorilor trece printr-un asa-zis software de optimizare care compreseaza datele pentru a le reduce dimensiunile, si calitatea, reducand in acelasi timp si traficul de date facut de catre utilizatori.

  Sistemul este asemanator cu cele implementate de catre Opera, sau mai recent Google, in browserele disponibile in App Store si are rolul de a demonstra cat de rapide sunt retelele acestor operatori. Desi teoretic ideea este buna, din pacate sistemul compreseaza orice fel de elemente care sunt mai mari decat o anumita dimensiune, reducand calitatea pozelor, insa interceptand inclusiv email-urile, care desi nu sunt teoretic accesate, sunt compresate. Problema este ca toata aceasta interceptare se face pentru orice fel de trafic, indiferent cum este facut si nu aveti nicio metoda prin care puteti scapa de el, probabil nici daca sunati la operatori.

  In general sistemele de acest gen cauzeaza probleme de afisare a website-urilor prin compresarea elementelor afisate de catre ele, asa ca daca ati avut vreodata probleme in a accesa vreo pagina web, exista posibilitatea ca acest sistem sa o fi cauzat. Nu se stie deocamdata daca interceptarea se face pentru toate tipurile de abonamente oferite de catre operatori, insa sansele sunt ca indiferent de conexiune sa nu scapati de interceptare.

  Nu stiu cati vor fi atat de bucurosi sa afle ca email-urile lor si alte date personale trec prin acest sistem, insa partea buna este ca toate conexiunile HTTPS raman neatinse de interceptare. Daca operatorii de telefonie mobila ar fi spus clar tot ceea ce fac, atunci probabil nimeni nu s-ar fi plans prea tare de ceva, insa din moment ce nu se specifica undeva in mod public faptul ca exista implementat un sistem de compresie, probaibl unii vor fi suparati sa afle ca le este interceptat traficul.

  Voi ce parere aveti?

UPDATE: Pentru ca la Vodafone oamenii de la PR dorm bine, Cosmote-ul are un punct de vedere in legatura cu situatia si mai jos il gasiti.

Pentru a veni in intampinarea clientilor si pentru a le imbunatati experienta de navigare in conditii de retea cu rata de transfer (viteza) mai scazuta, reteaua COSMOTE Romania realizeaza o optimizare a imaginilor gif/jpeg. Aceasta optimizare este aplicata doar pentru APN-urile “internet” si “wnw”, in conditii de navigare Internet, nu si pentru e-mail-uri sau transfer de fisiere.

Astfel, COSMOTE nu intercepteaza continutul informatiilor transferate de abonat, optimizarea reprezentand doar o adaptare la conditiile de livrare specifice unei retele mobile.