Samsung Galaxy Gear – experienta mea cu cel mai nou smartwatch Samsung

  Samsung Galaxy Gear este cel mai nou smartwatch produs de catre compania coreeana Samsung, el fiind gandit ca un companion pentru smartphone-ul Samsung Galaxy Note 3. Galaxy Gear-ul nu este primul smartwatch facut de catre compania Samsung, insa este unul diferit, lansat pe piata in ideea de a oferi utilizatorilor o alternativa la produsele existente si asta inainte ca Apple sa lanseze un produs propriu. Ceasul destept al celor de la Samsung a generat foarte multa controversa in jurul sau, insa reprezinta doar o prima tentativa a celor de la Samsung de a cuceri piata smartwatch-urilor.

  Pentru toata experienta cu noul produs Samsung le multumesc celor de la Orange Romania, care prin programul Orange Smartphone Tester, ofera oricui posibilitatea de a testa cele mai noi smartphone-uri lansate pe piata.

Design si hardware

  Primul lucru pe care il veti “intalni” la Gear este design-ul si in cazul acestui ceas, totul depinde de gusturi. Ceasurile, destepte sau nu, sunt accesorii fashion pentru multi, sunt obiecte cu care multi se mandresc si se lauda, iar Gear-ul nu este acel obiect de lux care sa arate grozav la mana cuiva. Desi este disponibil in mai multe culori si are o structura metalica, Gear-ul are o curea cauciucata care nu-ti da senzatia unui produs premium, iar camera implementata in curea te duce cu gandul la un ceas neterminat, in care producatorul a uitat ceva. Pentru mine, Samsung Galaxy Gear nu are un design grozav, atragator, nu este un produs premium, insa aici totul tine de gusturi.

  De la design trecem la hardware, ceasul avand un ecran tactil de 1.63 inch cu rezolutie 320×320 si 277 pixeli per inch, un procesor Exynos 4212 800MHz dual-core cu un nucleu dezactivat, 512MB of RAM, mediu de stocare de 4 GB, o baterie de 315 mAh, o camera de 1.9 megapixeli capabila sa inregistreze poze la rezolutie 1392 x 1392 pixeli si clipuri video 480p care au doar 15 secunde. Separat de acestea, smartwatch-ul are integrat un microfon pentru a ne oferi posibilitatea de a rula comenzi vocale ce sunt actionate pe Samsung Galaxy Note 3, dar si un difuzor care este amplasat in clema curelei si ne permite sa purtam conversatii in timpul apelurilor telefonice. La toate acestea adaugam o carcasa NFC care trebuie montata pe terminal pentru a permite incarcarea.

Software – functionalitate si utilitate

  Am vorbit destul despre hardware si design, acum sa trecem la partea cea mai interesanta, software-ul. Samsung Galaxy Gear functioneaza in baza unui Android 4.2.2 modificat de catre Samsung, compania coreeana dezvoltand si o serie de aplicatii speciale care sa functioneze cu micutul ecran al ceasului sau. Controlarea Android-ului se face folosind gesturi si singurul buton fizic al ceasului, acesta avand rolul unui buton Home, swipe-urile laterale facand trecerea prin iconitele meniurilor, in timp ce un swipe de sus in jos ne permite sa iesim din aplicatii.

  Dupa cum va spuneam la inceputul articolului, Galaxy Gear-ul este doar un companion pentru Samsung Galaxy Note 3, fiind initial compatibil doar cu acest smartphone, insa recent cei de la Samsung au decis sa permitainterconectarea si cu alte produse ale sale disponibile pe piata. Prin intermedul Gear-ului puteti obtine din Samsung Galaxy Note 3: notificari privind mesaje/email-urile primite, puteti raspunde la/respinge apeluri, puteti initia apeluri sau trimite mesaje, puteti utiliza un pedometru pentru fitness, puteti inregistra poze, puteti scrie notite vocale, puteti controla functiile multimedia ale smartphone-ului, puteti utiliza S Voice pentru a da comenzi vocale, puteti vizualiza informatii despre vreme, iar cu ajutorul a diverse aplicatii puteti extinde functionalitatea.

  Toate functiile mentionate anterior sunt accesibile prin intermediul aplicatiilor pe care le puteti vizualiza in imaginea de mai sus, ele oferindu-ne acces facil la aproape orice avem nevoie. Inainte de a ajunge la acestea va trebui sa deblocati ceasul, iar accesarea meniului dispozitivului poate fi facuta prin doua metode: fie apasati butonul fizic, fie ridicati ceasul, accelerometrul inregistrand o miscare de ridicare a mainii si activand ecranul dupa 2 – 3 secunde in care va veti putea aranja parul in reflxia pe care o veti vedea in el.

  Dupa activarea ecranului, smartwatch-ul va afisa ceasul principal ales de catre voi, compania Samsung avand alte cateva concepute, ele putandu-ne afisa informatii despre ora, data, intalnirile pe care le avem stabilite in acea zi, pasii facuti intr-o sesiune de jogging sau informatii despre starea vremii. Toate aceste informatii trebuie actualizate in timp real cu Note 3-ul de langa voi si acest lucru nu se face chiar atat de rapid precum v-ati imagina, mai ales in cazul notificarilor pentru email-uri, de exemplu. Daca informatiile despre vreme le veti afla rapid, in cazul email-urilor totul depinde de Android-ul din telefon si pentru mine aici a existat o mare, mare problema.

  De ce spun acest lucru? Ei bine pentru ca Galaxy Gear-ul nu poate afisa decat email-urile disponibile in aplicatia nativa Email a Android-ului, aplicatia Gmail necesitand deblocarea smartphone-ului pentru vizualizare. In mod normal, avand in vedere versatilitatea Android-ului, m-as fi asteptat ca ambele aplicatii sa permita citirea email-urilor fara nicio problema, insa acest lucru nu se intampla si actualizarea informatiilor nu se face chiar atat de rapid. Daca nu aveti setat un modul push de verificare constanta a email-urilor, atunci nu veti primi nicio notificare pentru ele pentru perioade lungi de timp, iar daca aveti un profil de acest gen selectat, va trebui oricum sa asteptati cateva minute pana cand Gear-ul isi va da seama ca are un email de afisat pentru voi. Desigur ca aici vorbesc despre un caz idilic, deoarece in cazul in care resetati terminalul sau il deconectati de la Gear, ceasul va refuza sa mai preia email-uri dupa putina joaca prin setari.

  Chiar daca in cazul afisarii email-urilor, una dintre cele mai importante functii ale unui smartwatch, Gear-ul nu m-a impresionat, partea buna este ca el afiseaza rapid mesajele primite in Note 3 si permite respingerea apelurilor telefonice, initierea lor sau raspunderea la unul aflat in curs de primire. Acceptarea unui apel se face prin simpla tragere a unu buton virtual si posibilitatea de a vorbi direct la ceas este grozava in situatiile in care conduceti si nu puteti duce terminalul la ureche, calitatea apelurilor fiind foarte buna, interlocutorii auzindu-va foarte bine daca aveti mana aproape de gura. Respingerea apelurilor se face in acelasi mod, doar ca veti avea si posibilitatea de a trimite rapid un mesaj prin care sa va scuzati pentru ca nu ati putut raspunde, acel mesaj fiind standard introdus de catre Samsung. Galaxy Gear-ul are si un dialer care ne permite sa apelam rapid orice persoana dorim, insa din pacate nu are si un modul pentru trimiterea de mesaje text, desi le afiseaza pe cele primite pe Note 3.

  Bun, am vorbit despre functiile importnate, acum sa vorbim despre ce a ramas. Galaxy Gear-ul ne permite sa rulam cateva comenzi vocale pentru apelarea de contacte, trimiterea de mesaje, aflarea orei in diverse orase de pe glob sau cautarea informatiilor din agenda zilnica, insa nu veti putea face cautari pe Google sau alte lucruri complexe. O aplicatie Voice Memo va permite sa inregistrati rapid notite vocale atat timp cat ele au maxim 5 minute lungime, iar apoi daca doriti le puteti transfera in terminal. In continuare avem un Media Controller care ne permite sa controlam aplicatiile multimedia din Note 3, dar si un pedometru care ne masoara pasii facuti intr-o sesiune de jogging. La final las o functie interesanta, care mi-a placut, ea facand ceasul si smartphone-ul sa vibreze cand se deconecteaza unul de la celalalt, iar printr-o aplicatie din Gear, numita Find My Device, puteti gasi rapid Note-ul prin casa, ea ruland un sunet intermitent pe terminal cand o utilizati.

  Desi la o prima vedere functionalitatea Gear-ul pare complexa, mai greu va va fi sa va obisnuiti cu gesturile de iesire din meniuri decat cu altceva.

Camera

  Dupa cum v-am spus si la inceputul articolului, Galaxy Gear are o camera montata in cureaua sa, ea fiind capabila sa inregistreze poze in format 1392 x 1392 pixeli si clipuri video 720p de doar 10 secunde lungime. Camera nu are o calitate grozava, dupa cum era de asteptat, insa nici atasarea sa nu este grozava, deoarece va trebui sa va obisnuiti cu un mod diferit de pozitionare a camerei, ecranul fiind esential in inregistrarea continutului multimedia, altfel nu veti reusi sa prindeti in cadre exact ceea ce trebuie.

  Toate pozele si filmele sunt accesibile in terminal prin intermediul unei aplicatii Gallery, ele putand fi transferate in Note 3 pentru a putea fi vizualizate sau partajate oriunde doriti. N-am inteles de la bun inceput de ce are Galaxy Gear-ul o camera implementata in curea, nu inteleg nici acum ratiunea din spatele deciziei celor de la Samsung si cred cu tarie ca un smartwatch nu are nevoie decat, eventual, de o camera frontala in eventualitatea in care cineva ar dori sa faca apeluri video.

[youtube]http://youtu.be/d5lPF-cx0Mc[/youtube]

Autonomie, personalizare, aplicatii

  Samsung Galaxy Gear are o baterie de doar 315 mAh, iar asta il ajuta sa functioneze aproximativ o zi, o zi si cateva ore, fara a necesita o reincarcare. Extrem de multa lume s-a plans din cauza autonomiei bateriei si ea este mult mai slaba decat la Pebble, spre exemplu, insa perioade de utilizare depinde in principal de modul in care folositi ceasul. Daca primiti multe notificari/apeluri/mesaje si il mai folositi pentru a inregistra poze sau notite vocale, atunci nu veti obtine mai mult de o zi de la el.

  Samsung Galaxy Gear-ul poate fi controlat direct din Galaxy Note 3 folosind o aplicatie speciala, ea fiind instalata automat la atingerea Note-ului de carcasa smartwatch-ului. Prin aceasta aplicatie puteti controla notificarile trimise spre terminal, functia de deblocare, gesturile speciale, ceasurile principale afisate pe ecran, insa puteti instala si putinele aplicatii disponibile in ecosistemul Samsung. Folosind aceste aplicatii va puteti personaliza ceasurile principale, sau puteti primi notificari de aplicatiile incopatibile cu Gear-ul vostru, majoritatea dintre ele oferind doar functii de personalizare.

  Ecosistemul conceput de catre Samsung pentru Gear-ul sau este mic, dar in dezvoltare si e normal sa nu fie foarte multe aplicatii disponibile acum, insa in viitor cred ca utilizatorii ar putea avea parte de o functionalitate suplimentara, daca va exista o comunitate de dezvoltatori care sa sustina produsul.

Concluzii

  Samsung Galaxy Gear reprezinta o tentativa a celor de la Samsung de a iesi in fata Apple cu un produs intr-o categorie aflata in curs de dezvoltare, insa din pacate primul lor efort nu poate fi numit un succes. Samsung Galaxy Gear vrea sa fie un smartwatch, insa din pacate nu are toate calitatile necesare pentru a fi un dispozitiv “must-have”. Desi notificarile privind apeluri/mesaje ajung imediat pe terminal, notificarile privind email-urile ajung greu, sau nu ajung deloc, iar un S Voice partial nu este chiar atat de util.

  In majoritatea cazurilor nici posibilitatea de a vorbi la curea nu este chiar atat de utila, iar camera amplasata in curea nu face altceva decat sa strice design-ul dispozitivului, deoarece ideea de a inregistra continut multimedia cu ea este prost gandita. Autonomia bateriei nu este chiar atat de grozava, iar per total vorbim despre un “deschizator” de drumuri pentru Samsung, terminalul fiind impovarat de lipsurile unui dispozitiv care face parte din aceasta categorie.

  Acestea fiind spuse, le multumesc celor de la Orange Romania pentru posibilitatea de a testa noul produs Samsung, iar daca sunteti interesati de el, il veti gasi in aceasta pagina.