iOS 8 – textul care iti reporneste telefonul si blocheaza aplicatia Mesaje

iOS bug Mesaje inchidereiOS 8 are un bug extrem de periculos care poate fi actionat cu un text si reporneste telefonul unui utilizator sau blocheaza complet aplicatia Mesaje, problema fiind una majora pentru compania Apple. Bugul a fost descoperit recent si in imaginea alaturata veti o reprezentare a modului in care arata el, compania Apple nereusind sa produca o aplicatie Mesaje care sa nu fie susceptibila atacurilor de acest gen si utilizatorii vor fi afectati pe masura ce hackerii vor incepe sa exploateze problema.

Daca un utilizator vizualizeaza textul cu pricina in ecranul de blocare, LockScreen, al iDevice-ului sau, atunci terminalul va reporni automat, insa daca mesajul este vizualizat doar in aplicatia Mesaje, aceasta va fi singura afectata. Persoana rau intentionata trebuie sa trimita acel text specific spre utilizator pentru a actiona exploit-ul, iar partea buna este ca deocamdata doar mesajele trimise dintr-un iPhone in altul sunt periculoase.

In momentul de fata se pare ca sunt sute de persoane care au fost afectate de catre aceasta vulnerabilitate, unii hackeri testand-o cel mai probabil pe adrese iMessage obtinute din diverse locatii. In baza lor oricine poate genera o repornire a unui iDevice sau o blocare completa a aplicatiei Mesaje, insa totul tine de cat de mult suparati sau nu un hacker pentru a va ataca.

In momentul de fata exista si metode de a rezolva problema, asta pentru ca aplicatia Mesaje va refuza sa reporneasca daca ati primit acel sir de caractere, iar ele sunt cat se poate de simple. Una dintre ele implica trimiterea mesajului de 2 ori catre voi, in principiu de la persoana care vi l-a trimis initial, sau folosind Siri, sistemul share sheet, ori un Mac, duplicarea mesajului intr-o conversatie anuland exploit-ul.

Avand in vedere ca vorbim despre o problema extrem de serioasa, compania Apple va incerca sa o rezolve rapid, insa ramane de vazut in ce masura va avea posibilitatea de a lansa o actualizare care sa ne protejeze de el.