FBI inca nu stie cat de utile sunt datele din iPhone-ul deblocat

Dupa cateva saptamani in care s-a luptat cu Apple pentru a obtine o modificare a sistemului de operare iOS pentru a obtine acces nestingherit la date, FBI a cerut ajutorul unei companii israeliene numite Cellebrite pentru a debloca un iPhone folosit de catre un terorist intr-un atac armat.

Desi a reusit sa deblocheze acel iPhone si desi a creat un scandal imens in jurul sau, la mai bine de o saptamana distanta de reusita, cei de la FBI inca nu stiu daca datele din respectivul terminal le pot fi utile intr-o anchetare viitoare a unor teroristi sau pentru prevenirea altor acte de terorism.

Juristul principal al celor de la FBI a afirmat intr-o conferinta recenta ca deocamdata agentia federala analizeaza datele preluate din terminal si ca deocamdata nu se poate spune cat de utile sunt ele, o analiza mai amanuntita si mai indelungata fiind necesara pentru a ajunge la o concluzie.

Adevarul este ca FBI nu are de ce sa declare in mod public daca respectivele date sunt utile sau nu deoarece orice fel de informatii de acest gen ar putea pune in pericol anchetele aflate in curs de desfasurare, asa ca FBI va pastra tacerea mult timp.

“We’re now doing an analysis of that data, as we would in any other type of criminal terrorism investigation,” Mr. Baker said, adding: “That means we would follow logical leads.” But because the agency has only had access to the data for a short period of time, he said “it’s simply too early” to say whether anything found on the phone has been valuable to investigators.

Separat de oferirea acestor informatii, cei de la FBI nu vor sa divulge nici metoda folosita pentru a debloca acel iPhone, insa angajatii Apple sunt siguri ca vulnerabilitatea exploatata va fi descoperita rapid si ca ea va fi blocata de catre ei prin viitoare actualizari ale iOS-ului.