Cazul curios al iPhone 7 Pro

iPhone 7 Pro este unul dintre acele "mitice" produse Apple care in realitate nu exista si nu va fi lansat pe piata, cel putin nu in 2016.

iPhone 7 Pro, aceasta denumire a inceput sa fie din ce in ce mai auzita in ultimele zile, asta dupa ce o serie de imagini pareau sa ne arate trei modele ale iPhone 7, ele fiind prezentate ca pregatite pentru intrare in productie de masa in toamna acestui an, iar multa lume a fost luata complet prin surprindere de promovarea lor.

Lansarea unui iPhone din categoria “pro” a fost zvonita de ani si ani de zile, insa pana acum nu s-a materializat, insa asta nu a oprit foarte multi analisti din a afirma constant ca Apple vrea sa lanseze un asemenea dispozitiv pentru utilizatorii sai, desi exista putine dovezi ale existentei unui asemenea terminal.

Primele zvonuri

Primele informatii privind lansarea iPhone 7 Pro au aparut la inceputul acestui an, atunci fiind mentionata pentru prima oara denumirea intr-un zvon venit direct din Asia, putina lume luandu-l in serios, avand in vedere ca el nu pare sa aiba vreo urma de logica in spate, ci doar dorinta unora de a crea discutii.

Acel zvon ne spunea ca iPhone 7 Pro urmeaza sa fie o versiune imbunatatita a iPhone 7 Plus, el urmand a avea o camera duala si probabil mai mult RAM pentru a sustine noile functii de inregistrare foto/video pe care Apple intentioneaza sa le implementeze pentru aplicatia Camera a dispozitivului.

iphone 7 plus pro 1

Acel zvon a avut foarte putina sustinere pana la aparitia pozelor de saptamana trecuta, singura mentiune serioasa avand la baza preturile iPhone 7, atunci iPhone 7 Pro fiind mentionat printre terminalele care ar fi pregatite pentru vanzare de catre Apple, insa aceste gen de informatii sunt usor de falsificat.

Separat de aceste informatii indirecte, nu am vazut vreo componenta speciala pentru acest dispozitive, sau vreo dovada interna clara care sa demonstreze faptul ca el este un produs real si nu doar una dintre cele doua versiuni ale iPhone 7 Plus pe care compania Apple le-a testat anul acesta in vederea lansarii.

Cum arata iPhone 7 Pro si cand se lanseaza ?

Stim fara dubiu faptul ca Apple vrea sa implementeze o camera duala in modelul iPhone 7 cu ecran de 5.5 inch, iar existenta acestei componente a fost la baza aparitiei teoriei privind lansarea modelului pro, multi spunand ca Apple va dori sa ofere functii profesionale de inregistrare intr-un model dedicat profesionistilor.

In realitate, iPhone 7 Pro pare a fi doar un model al iPhone 7 Plus pe care compania Apple l-a testat in vederea lansarii pe piata, cei din Cupertino incercand sa vada daca oferirea unui asemenea produs ar fi oportuna, daca el poate fi produs in masa fara probleme si daca ar functiona cat se poate de bine in lumea reala.

iphone 7 pro

Cred cu tarie ca Apple a testat un iPhone 7 Plus cu camera normala si un alt model cu camera duala si Smart Connector, iar cei care au vazut acasta a doua versiune s-au gandit imediat ca de fapt au in fata o versiune “pro” a iPhone 7, insa in realitate acest lucru este cat se poate de fals.

Apple experimenteaza cu multe modele ale smartphone-urilor pe care le lanseaza pe piata, iar in cazul iPhone 7 Plus pare sa fi facut exact acest lucru, modelul cu camera duala, Smart Connector si probabil 3 GB RAM fiind creat pentru a fi testat de catre o parte dintre inginerii si partenerii sai.

Practic, din punctul meu de vedere, iPhone 7 Pro nu exista si nici nu a existat, acest lucru fiind confirmat si de catre cel mai cunoscut leakster, el publicand codurile interne ale iPhone 7, ele fiind disponibile in numar de 2, adica exact pentru iPhone 7 si iPhone 7 Plus.

Camera duala, Smart Connector, 3 GB RAM si 256 GB

Cele trei caracteristici principale care ar fi trebuit sa diferentieze iPhone 7 Pro de iPhone 7 Plus sunt camera duala, Smart Connectorul si cei 3 GB RAM disponibili in noul chip A10, ele fiind suficient de interesante pentru a convinge multa lume sa renunte la modelele inferioare vandute de catre cei de la Apple.

Camera duala ar urma sa fie formata din doi senzori de imagine de 12 megapixeli, probabil similari cu cei din iPhone 6S, insa din pacate nu se stie ce functionalitate noua urmeaza sa fie oferita, ideea de a inregistra clipuri video la 360 de grade fiind mentionata de catre unii, insa fara suport in lumea reala.

camera duala 256 GB iPhone 7

Smart Connector este un port implementat in iPad Pro pentru a permite conectarea rapida a unor accesorii la tableta si se pare ca Apple testeaza posibila sa implementare inclusiv in iPhone, o varietate de zvonuri anuntand implementarea sa anul acesta, insa deocamdata nimic nu este 100% sigur, in ciuda informatiilor aparute.

3 GB RAM intr-un chip A10 nou ar putea fi oferiti pentru camera duala, dar si pentru suportul de inregistrare foto RAW, terminalele celor de la Apple avand nevoie de putere de procesare mare, iar un chip atat de potent ar fi cu siguranta extrem de apreciat de catre utilizatori pentru procesare foto sau chiar video.

256 GB spatiu de stocare intr-un iPhone este un vis pentru unii si ceva extrem de greu de crezut pentru altii, insa se pare ca Apple a luat, cel putin, in calcul posibila lansare a unui produs cu atat de mult spatiu de stocare, insa deocamdata nu exista informatii care sa sugereze clar ca el va fi disponibil anul acesta.

Desigur ca aceste noutati hardware ar trebui sustinute si de schimbari pe partea software, insa in momentul de fata nu exista alte detalii care sa ne spuna ce vom vedea in iOS 10 special pentru un iPhone 7 Plus cu o camera duala.

Este nevoie de modele “pro” ale iPhone ?

Apple are o istorie lunga in ceea ce priveste lansarea de produse care au denumirea “pro”, iar aici vorbim in principal despre Mac-uri, deoarece abia anul trecut au aparut primele modele pro ale iPad, ele inlocuind totusi o serie anterioara pe care cei din Cupertino au renuntat sa o mai actualizeze dupa scaderea vanzarilor.

Lansarea primelor tablete iPad din seria “pro” a venit ca o tentativa a companiei Apple de a creste increderea si interesul oamenilor in aceste produse, dar si pentru a convinge mediul de business sa cumpere tablete iPad, insa in cazul terminalelor iPhone nu este deocamdata nevoie de o asemenea strategie de marketing.

Da, iPhone-urile inregistreaza vanzari mai slabe anul acesta, insa asta dupa 8 ani constanti de crestere si compania Apple nu are nevoie de o masura disperata de crestere a vanzarilor, asa cum a fost necesar in cazul tabletelor iPad, evolutia vanzarilor acestora fiind una negativa pentru aproape 2 ani si lucrurile nu par sa se schimbe in bine.

Lumea nu are deocamdata nevoie de modele “pro” ale iPhone si nici nu cred ca Apple le va lansa prea curand.

Avand in vedere ca zvonurile intretin interesul vis-a-vis de produsele care urmeaza sa fie lansate pe piata, cei de la Apple nu au nimic de pierdut din aparitia acestora, asa ca ei probabil isi incurajeaza unii parteneri sa arunce tot felul de informatii pe internet, doar pentru ca iPhone 7 sa fie in centrul atentiei lumii in absolut fiecare zi.

Chiar daca Apple nu va lansa iPhone 7 Pro, sper ca iPhone 7 Plus cu camera duala sa fie intr-adevar atat de bun pe cat ne este prezentat in zvonuri.