Apple vrea tratament egal cu cel al producatorilor de automobile

Desi oficial nu vrea sa recunoasca faptul ca dezvolta un automobil, Apple vrea totusi sa aiba parte de tratament egal cu cel al producatorilor de automobile. Intr-o scrisoare trimisa autoritatilor americane saptamana trecuta, Apple cere ca orice companie interesata sa dezvolte masini sa iba parte de acelasi tratament precum producatorii cu traditie.

Apple sustine ca orice companie noua care incearca sa intre in acest domeniu trebuie sa ceara aplicarea unor exceptii de la o lege americana pentru a putea testa masini pe drumurile publice. Apple spune ca exista tratament inegal pentru companiile care doresc sa dezvolte acelasi tip de produse si cere o rezolvare a acestei probleme.

Apple aduce in discutie testarea de vehicule autonome pe drumurile publice, spunand ca pentru a incuraja inovatia, autoritatile nu ar trebui sa ceara aplicarea de exceptii de la legislatia actuala. Aici Apple face referire doar la masinile care sunt in proces de dezvoltare de catre diverse companii, ea incercand probabil sa-si tina secrete produsele.

Separat, Apple pune in discutie si necesitatea de a transmite anumite date catre autoritati, afirmand ca doar cele pentru accidente si evitarea acestora fiind necesare autoritatilor. Apple spune ca autoritatile nu au nevoie de date care sa dezvaluie identitatea companiilor participante la teste, sau date privind anumite tipuri de software folosit.

Practic, Apple recunoaste intr-un document oficial, pentru prima oara, faptul ca dezvolta cel putin un sistem de ghidaj autonom pentru automobile. N-ar fi greu de crezut ca vorbim despre o masina care se conduce singura, insa deocamdata Apple da de inteles ca dezvolta doar un asemenea software, care ar putea fi vandut altor producatori de automobile.

“Apple agrees that companies should share de-identified scenario and dynamics data from crashes and near-misses. Data should be sufficient to reconstruct the event, including time-series of vehicle kinematics and characteristics of the roadway and objects.”

masina-apple-ghidaj-autonom