Aceste camere pentru smartphone le pot depasi pe cele DSLR

De ani si ani de zile asteptam camere pentru smartphone care sa poata face poze mai bune decat aparatele DSLR si desi unele terminale se apropie intr-o anumita masura, diferentele raman mari. Rezolvarea acestei probleme ar putea veni totusi de la noi senzori curbati pentru camerele smartphone-urilor, acestia fiind dezvoltati de catre Microsoft.

Compania americana investeste de ani de zile in dezvoltarea de camere pentru smartphone, iar acesti noi senzori sunt rezultatul proiectului Vermont. Microsoft sustine ca a reusit sa dezvolte un senzor concav pentru camerele smartphone care spre deosebire de cele normale are rezolutie mai buna si inregistreaza poze mai bune cand lumina este slaba.

Teoretic, Microsoft da de inteles ca acesti senzori ar putea oferi performante similare celor ale unui aparat DSLR, dar de la un simplu smartphone. Proiectul este in dezvoltare din 2012, iar marea realizare a fost capacitatea de a curba senzorul de imagine al camerei smartphone pentru a permite inregistrarea de poze mult mai bune decat cele facute cu terminalele actuale.

Senzorul de imagine al Microsoft are o curbura de 3 ori mai mare decat cea a unuia normal pentru smartphone, dar el poate face poze mai bune decat un DSLR Canon EOS-1Ds. Vorbim aici despre depasirea DSLR-ului cand vine vorba despre claritatea imaginilor si uniformitatea iluminarii, lucru pe care niciun smartphone de acum nu il poate face.

Practic, Microsoft a reusit sa creeze un senzor de imagine pentru camerele smartphone care ar indeplini visurile multor utilizatori, dar desigur ca el este, deocamdata, departe de lansare. Nu se stie cat va dura pana cand Microsoft ar putea oferi un asemenea senzor pe piata, dar cu siguranta exista si alte companii care dezvolta ceva similar.

“A new curved sensor camera developed by Microsoft Research may well help deliver the biggest step forward in smartphone photography in years. Project Vermont’s latest prototype, the team says, uses a cellphone-sized sensor, but is capable of “significantly” outperforming “a Canon 1Ds DSLR in both sharpness and uniformity of illumination””

 

 

smartphone senzor curbat camera DSLR

34 COMENTARII

  1. Domne, unii ziceau ca niciodata nu va fi acolo cu DSLR,dar inca o data cei care zic asta ori sunt saraci si nu isi permit sa tina pasul cu tehnologia,ori traiesc in pesteri,saraci fiind si nu isi permit nici macar informatii si statistici

  2. Vezi ca aici chiar esti pe lângă subiect,totul depinde de mărimea senzorului de aia niciodată nu o sa depășească o cameră de tel un dslr,nu mai zic de obiective si alte cele.

  3. mda, te rog nu fii si tu printre cei ce nu observa ca in ultimul deceniu, tehnologia din spatele smartphoneurilor avanseaza MULT mai repede fata de cele DSLR…deci matematic vorbind, cand unul merge mai repede,fata de cel din fata….candva il va ajunge nu ?! din mom ce industria DSLR nu are acelasi profit si interes precum camerele din smartphones, este clar unde merge intentia de a inova si a baga bani seriosi in R&D

  4. mai citeste 1data te rog…tu chiar crezi ca peste inca 10 ani de zile camerele din smartphone nu vor fi egale cu cele DSLR? tinand cont ca acestea din urma raman cam in urma si nu se baga atatia bani in R&D pt ca nu mai produc atatia bani ca in anii 80/90…interesul este mult mai mare in segmentul smartphone
    Inca 1data, nu vorbeam de prezent,vorbeam de istoria ultimilor 10 ani in care, diferenta a scazut f f mult si nu vorbesc despre cele folosite la Hollywood filmat imax etc,doamne fereste,acelea sunt alta clasa si vor inainta in continuare din mom ce industria aceea e pe val. Dar cum ai zis si tu,la nunti, peste 10-15 ani,vei avea nevoie doar de smartphone

  5. orice mac (de la laptopuri pana la desktop), orice iphone, orice tableta, orice service (icloud),pana si cladirea aceea rotunda e o mizerie,pana la urma nu mai poate nici macar Tim cook sa aiba “corner office”, ca sa nu mai vorbim de ecosistemul lor ios macos tvos si watchos ce sunt sub orice critica

  6. hmm diferenta dintre un dslr de acum 10 ani si cel de acum este mult mai mica fata de diferenta dintre un galaxy S1/iphone2G si iphone 7 plus/S8+ (asta arata faptul ca se investeste mult mai mult timp si bani in camerele smartphone fata de dslr)
    Si aceste diferente, in timp, vor anula cumva nevoia de camera compacta si chiar si cele low/mid end dslr

  7. Cel mai tare DSLR în mâna unui amator, nu se va apropia nici măcar pe departe de un DSLR entry level in mâna unui fotograf profesionist. Așa ca…ce sa mai vorbim de un amărât de tel, care se bazează doar pe un senzor, si ala făcut din compromisuri…

  8. pai tocmai ca intreb, si ei la fel imi raspund…din moment ce cei mai multi bani se investesc in camerele din smartphones, este normal sa vina din urma. Tu tot faci comparatie acum,in prezent, eu vorbesc de viitor,peste inca un deceniu de upgraduri si miliarde de $ bagati. pai ce acum 15 ani puteai sa compari un iPhone3G cu o camera compacta macar? never era diferenta uriasa era ceva banal doar sa fie acolo…acuma,e anormal sa mai cari o camera compacta. Viata DSLR low end si chiar mid end este numarata

  9. @Srb, din pacate pleci de la o premisa gresita. Si anume ca tehnologia din articol nu va fi folosita si la dslr-uri. Daca tehnologia respectiva va deveni standard, ea va fi introdusa si pe dslr-uri. Si vom ajunge in acelasi punct. Adica niste telefoane cu un senzor cat un ac de gamalie si dslr-uri cu senzor full frame, amandoua cu noua tehnologie

  10. Este ca si cum ai compara o dacie care i s-a pus un motor puternic si poate prinde 300 km/ora cu un ferari. Multi nici nu au facut poze cu un dslr, dar isi dau cu parerea.Eventual ati putea compara cu cel mai mediocru dslr aparut acum 10 ani nici decum cu unul full frame din zile noastre.

  11. Daca merg in paralel,da ,diferenta se pastreaza,dar daca nu,imi cer scuze dar intr-un deceniu multe low end dslr sunt pa

  12. omule, chiar nu am de ce sa mai cer parareri , este o firma,cred ca top 3 din RO,este firma ce ma ajuta si pe mine si care a fost folosita si pt proiectul de la Turnul Magurele,daca stii despre ce vorbesc. Eu nu am zis nimic, doar intr-o discutie a intrat uimirea,cat de repede a crescut aceasta tehnologie in niste camere de 7-10mm grosime,pe cand aparatura lor, o schimba 1data la 10 ani pt ca diferente majore nu sunt ! deci daca,statistic la ei in 10 ani este ceva major,iar la telefoane este cam 1 data la 3 ani de zile sa zicem, pai,imi cer scuze,nu vreau sa ne jignim intelectul dar este clar ca in 20-30 ani daca se continua astfel, industria DSLR se duce sub
    Si cumva este si normal, cei mai multi bani acum se scot din smartphone,inca, si aici se investesc si cei mai multi bani.Este cel mai logic ca business

    PS: Sper, inca 1data, ca intelegi ca eu nu vorbesc, sau acesti oameni nu vorbesc despre prezent, ci despre unde se va ajunge daca se continua astfel. Posibil, in aceasta grosime a telefonului,cam ajungem la un maxim, din punct de vedere tehnologic,iar camera nu va mai putea fi atat de repede imbunatatia,si atunci da,esti limitat de fizic si tehnologie

  13. Tu nu înțelegi textul :)) l
    De la “ar putea depăși DSLR” la “depășesc deja DSLR” este cale lungă.
    Ok, un senzor cu geometriei nouă poate depăși senzorul plat existent într-o singură caracteristică, și anume capacitatea de a capta lumină.
    La alte capitole este inferior.

    Un senzor cu suprafață mai mică nu poate fi mai bun decât un senzor cu suprafață mai mare, desigur la aceeași categorie de senzor.

    În plus, aparatul foto nu înseamnă doar senzorul foto. Mai trebuie hardware-ul pentru procesarea imaginii, viteza, etc.

  14. Progresul nu merge la nesfârșit… În ultimii 200 ani viteza de deplasare a trenurilor a crescut simțitor, de la 25 km/h la 300-400 km/h. Dar viteza nu va crește la 3000 km/h.

    Așișderea, vapoarele sunt din ce în ce mai mari și mai rapide, dar niciodată un vapor nu se va deplasa mai rapid decât un tren TGV și nici nu va avea masa de sute de milioane de tone.

    Astea sunt lucruri logice la mintea cocoșului. Tu de ce nu le observi?

  15. Smartphone-urile au falimentat compactele, mai întâi să așteptăm să se impună mirrorless în fața dslr și abia apoi smartphone-urile.

  16. Ia caută tu Sony A9, să vezi ce face un mirrorless de 240 milioane și întreabă câți începători și-l permit 🙂

  17. Ceea ce nu înțeleg mulți atunci când compară un multi-tool cu un dispozitiv construit în scopul de a îndeplini o singură funcție, e că primul are O MULȚIME de limitări impuse de către fabricant. Limitările astea există datorită numeroaselor compromisuri pe care trebuie să le facă producătorul pentru a îngloba toate acele multe funcții în ”briceagul elvețian” și a le interconecta cât mai bine.

    La modul specific, în cazul de față fiind vorba despre ”smartPhoneOgraphy” versus DSLR photography, mai intervine o barieră de care necunoscătorii (și ignoranții) nu țin cont: legile astea ale fizicii, ale naibii ele legi, sunt greu tare, uneori chiar imposibil de schimbat. Da, tehnologia a evoluat uimitor de mult în domeniul smartphone-urilor, susținută din spate de rezultate foarte bune în urma unui R&D agresiv, da, DSLR-urile se adresează unei categorii simțitor mai restrânse de cumpărători, comparativ cu smartphone-urile premium. Dar să nu uităm că fotografia este all about light. Cum poți compara un senzor cu suprafața unei gămălii de ac, oricât de concav și performant ar fi el, cu senzorul CMOS al unui DSLR, fie el și entry-level? De câte artificii și post-procesări software are nevoie un smartphone pentru a suplini (și asta doar parțial) cantitatea de lumină pierdută datorită ansamblului de lentile minuscule și a senzorului cu o suprafață de toată jena?

    O adevărată cameră foto nu înseamnă doar senzorul CMOS. O cameră foto este un
    ansamblu format din obiectiv (lens), senzor, mecanică, electronică și
    software (firmware) dedicat.

    DSLR-like smartphone camera? Ce glumă bună! ? Până când nu inventează o minte de geniu un obiectiv holografic și o metodă de a mări drastic suprafața senzorului CMOS, nu vom vedea un smartphone care să rivalizeze CU ADEVĂRAT cu un DSLR. Wake up, people!

  18. Vorbesc din ”citite”, dar mai ales din spusele unui amic fotograf care are și el un acest mirrorless full-frame și n-ar avea niciun interes să vorbească aiurea despre investiția făcută. Generațiile precedente (deci includem și ale tale A7s și A7s II) nu suferă de problema asta. E suficient să scrii pe Google ”sony a9 ov” că prima sugestie e overheat. Cazul nu e singular, dar cel puțin se pare că Sony știe de problema asta și va veni cu o soluție, cel mai probabil un update de firmware. Sper însă să nu fie ca un update de iOS care ”includes bug fixes and improves performance” când de fapt se întâmplă cam invers… bug improvements and performance fixes 😀