Google evita Plata unei Taxe Colosale in Franta

Google a reusit sa evite plata unor taxe enorme in Franta prin castigarea unui proces intentat de catre guvernul francez in 2016.

Google a fost actionata in judecata in luna februarie de catre guvernul francez, acesta fiind de parere ca americanii au de platit o suma importanta sub forma de taxe pentru profitul anilor trecuti. Conform procesului intentat de catre guvernul francez, compania Google ar fi datorat 1.12 miliarde de dolari sub forma de taxe catre fiscul tarii, iar asta din cauza faptului ca-si inregistreaza veniturile in Irlanda.

Google a fost acuzata de catre guvernul francez ca incalca legea prin faptul ca nu-si declara veniturile in tara, iar pentru asta ar trebui sa plateasca retroactiv taxe pentru venituri nedeclarate. Desi guvernul francez a vrut sa scoata o suma mare de bani de la Google, o instanta locala a decis in favoarea companiei americane si o scapa de plata a 1.12 miliarde de euro pentru veniturile din perioada 2005 – 2010.

Google a fost monitorizata constant de catre autoritatile franceze pana in momentul in care acestea au perchezitionat birourile acestora din Paris. In baza documentelor preluate de acolo, guvernul francez si-a pregatit cazul si a actionat compania Google in judecata, sperand sa obtina de la ea cele 1.6 miliarde de euro, dar se pare ca actiunile lor n-au fost chiara tat de legale.

Google evita plata unei taxe colosale in Franta

Google a platit deja 185 de milioane de dolari catre Marea Britanie intr-un caz similar din luna ianuarie, plus inca 334 de milioane de dolari in mai, din exact aceleasi motive. Franta a refuzat sa ajunga la o intelegere cu Google si a vrut sa obtina mai multi bani decat Marea Britanie, insa acum nu va mai obtine nimic, decat daca in apel decizia va fi schimbata de catre judecatori.

Google a reusit sa demonstreze in instanta faptul ca nu a incalcat legislatia fiscala franceza prin faptul ca si-a stabilit sediul in Irlanda si declara acolo toate veniturile Google face acest lucru, exact ca Apple, Microsoft, si multe alte companii americane, pentru a plati taxe foarte mici pentru incasarile si profitul inregistrate in Europa, iar multe tari incearca sa distruga paradisul fiscal irlandez.

“Google won its fight against a 1.12 billion-euro ($1.3 billion) French tax bill after a court rejected claims the search-engine giant abused loopholes to avoid paying its fair share.”

Google a obtinut o victorie impotanta, insa mai are multe batalii de purtat in Europa, Uniunea Europeana aplicandu-i deja o amenda de 2.3 miliarde de euro din cauza Google Search. O alta amenda mult mai mare ar putea fi aplicata companiei Google din cauza sistemului de operare Android, iar o alta ar putea fi aplicata din cauza Google Adsense, asa ca problemele europene sunt departe de a se fi terminat.

Google lupta pe toate fronturile in Europa si va cheltui multi bani pentru a-si indeplini obiectivele.

google plata taxe franta