CUTREMUR acum: SETARE ALERTA LIVE pe iOS si ANDROID de la INFP

Cutremur acum in Romania si cum poti seta o alerta LIVE pe iOS si Android, care este trimisa direct de catre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Fizica Pământului (INFP).

cutremur acum setare alerta ios android

Cutremur acum, live, in timp real, sau cum vreti voi sa ii spuneti, asta promit cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Fizica Pământului (INFP), care au creat un sistem care te alerteaza fix cand se produce un cutremur in Romania. Vorbim despre un sistem de alerta pentru cutremur, care are menirea de a iti trimite un mesaj prin aplicatia Telegram pentru iOS si Android chiar cand se detecteaza un cutremur, deci teoretic ai putea avea cateva secunde pentru a-ti salva viata.

Cutremurul nu poate fi prezis, nici de catre INFP, insa prin aplicatia Telegram pentru iOS si Android vei primi o alerta care s-ar putea dovedi a fi salvatoare, totul multumita unui robot virtual creat de catre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Fizica Pământului. Spre deosebire de RO-ALERT, care nu trimite avertizari in caz de cutremur, cei de la INFP o fac, insa nu printr-o aplicatie proprie, ci prin cea Telegram, si trebuie sa aveti permanent o conexiune de internet activa pentru a beneficia de functionalitate.

CUTREMUR acum: SETARE ALERTA LIVE pe iOS si ANDROID de la INFP

cutremur acum setare alerta ios android 1

Cutremurul alertat de catre INFP are in imaginea de mai sus prezentat modul in care va fi afisat, si puteti vedea ca vorbim despre magnitudinea acestuia, si nimic mai mult, deci stiti la ce sa va asteptati. Cei de la INFP permit primirea de mesaje de alerta prin aplicatia Telegram pentru orice cutremur din Romania, insa daca doriti, puteti sa primiti alerte inclusiv pentru cutremure care au loc in afata tarii, totul in functie de ceea ce doriti sa aflati de la sistem.

Un cutremur pentru care primiti alerta din partea INFP, va poate oferi pana la 30 de secunde pentru a reactiona si a ajunge intr-un loc in care viata sa nu va fi pusa in pericol, insa desigur ca trebuie sa fiti si atenti cand vine notificarea. Spre deosebire de RO-ALERT, aceste notificari de la Telegram pe iOS si Android pentru orice cutremur nu vor avea un sunet specific si nu vor suna puternic pana le inchideti, asa ca trebuie sa aveti telefonul aproape, sau in mana.

Configurare alerta cutremur pe iOS si Android prin Telegram

cutremur acum setare alerta ios android 2

Alerta cutremur prin aplicatia Telegram pentru iOS si Android presupune mai intai instalarea aplicatiei din App Store, sau Play Store, si configurarea unui cont pe care sa il puteti folosi in platforma. Dupa ce v-ati facut un cont in aplicatia Telegram, va trebui doar sa urmati instructiunile de mai jos pentru a va interconecta cu robotul celor de la INFP si a primi alerta cutremur in momentul in care institutia detecteaza activitatea seismica pentru Romania.

Iata cum configurezi aplicatia Telegram pentru a primi alerta cutremur pe iOS si Android, conform INFP :

  1. Scrieti in campul de cautare @alertacutremur_bot si selectati prima optiune;
  2. Apasati START pentru a incepe interactiunea cu Bot-ul @alertacutremur_bot;
  3. Va aparea o lista cu comenzile disponibile. Alegeti optiunea /alerta dand click pe ea sau scriind-o efectiv in campul de mesaj;
  4. Dati click pe butonul Citeste Termenii si Conditiile;
  5. Dati click pe butonul Accept daca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile. In caz contrar apasati butonul Refuz;
  6. Introduceti numarul de telefon si adresa de email. Aceste date sunt stocate de catre INCDFP si confirma decizia dumneavoastra personala de utilizare a serviciului de alerta pe propria raspundere, in fata autoritatilor.;
  7. Veti primi acces pe 4 canale de alerta si unul pentru educatie seismica. Puteti sa utilizati mai multe canale in acelasi timp, in functie de preferintele dumneavoastra pentru pragurile de magnitudine ale alertelor. Pentru a utiliza aceste canale, dati click pe butoanele aferente.
  8. Canalele la care v-ati abonat pentru notificari vor aparea in lista impreuna cu bot-ul @alertacutremur_bot
  9. Puteti sa va personalizati notificarile modificand frecventa de primire, sunetul de alerta si prioritatea acestora. Pentru a personaliza notificarile primite pentru un canal (ex. M<5), dati click pe numele canalului atunci cand va aflati in el;
    1. M < 5 – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mica de 5;
    2. M 5-6 – alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 5(inclusiv) si 6;
    3. M 6-7 – alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 6(inclusiv) si 7;
    4. M 7+ – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egala cu 7;
    5. Educatie Seismica – masuri de preventie a riscului seismic si comportamentul din timpul acestuia;
  10. Dati click pe Notifications.
  11. Alegeti optiunea Customize si bifati casuta Enable Custom Notifications;
    1. Optiunile disponibile in acest ecran;
    2. Sound – un sunet de alerta predefinit sau personalizat;
    3. Vibrate – setari pentru vibratie;
    4. Smart Notifications – setati numarul maxim de notificari pe minut/minute.
  12. Priority – setari pentru prioritatea alertei in timp ce utilizati diferite profile de sunet ale telefonului (ex. silentios, conferinta etc).
  13. Bot-ul @alertaCutremur_bot ofera cateva optiuni informative;
    1. /romania – afiseaza ultimele cutremure din Romania cu magnitudine locala mai mare sau egala cu 4. Alertele se trimit pentru toate aceste cutremure.
    2. /global – afiseaza ultimele cutremure din lume cu magnitudine locala mai mare sau egala cu 5 (pot fi revizuite cu magnitudini mai mici).
    3. /despre – informatii despre bot-ul @alertaCutremur_bot si serviciul de Alerta Seismica Timpurie prin Telegram.

Cutremurele vor fi alertate pentru voi de fiecare data dupa ce ati finalizat acest proces de setare, asa ca in mod teoretic ar trebui sa fiti in siguranta.